ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έτος μεταρρυθμίσεων το 2021 για ΥΠΑΜ και ΕΦ

Επιλύνονται χρόνια προβλήματα για μόνιμο προσωπικό και εθνοφρουρούς

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται σημαντικά ζητήματα που αφορούν την Εθνική Φρουρά μέσω των μεταρρυθμίσεων που προωθεί το Υπουργείο Άμυνας σε νομοθετικό και υπηρεσιακό επίπεδο. Στόχος του ΥΠΑΜ το 2021 να καταστεί έτος μεταρρυθμίσεων με ταυτόχρονη επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν. Στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί με νομοθετήματα και κανονισμούς ρυθμίζονται σημαντικά ζητήματα όπως η ανυποταξία των εφέδρων θέματα που αφορούν στρατεύσιμους αθλητές μηνιαία χορηγήματα σε εθνοφρουρούς πολύτεκνων οικογενειών.

Εντοπισμός ανυπότακτων εφέδρων

Το Υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με την Αστυνομία Κύπρου έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να εντοπίζονται και να καλούνται για παρουσίαση οι ανυπότακτοι έφεδροι.

Το Υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με την Αστυνομία Κύπρου έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να εντοπίζονται και να καλούνται για παρουσίαση οι ανυπότακτοι έφεδροι. Με τις αναγκαίες μηχανογραφικές αλλαγές παρέχεται πλέον η δυνατότητα στην Αστυνομία να εντοπίζει, να εκτυπώνει και να επιδίδει Φύλλα Ατομικής Πρόσκλησης (ΦΑΠ) σε έφεδρους, των οποίων η επίδοση εκκρεμεί από την Εθνική Φρουρά. Η επίδοση θα γίνεται στον έφεδρο κατά την επίσκεψή του σε διάφορα Αστυνομικά Τμήματα και Σταθμούς. Η τροποποίηση αυτή τέθηκε ήδη σε εφαρμογή. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 945 έφεδροι. Πιο συγκεκριμένα, 632 έφεδροι παρουσιάστηκαν αυτοβούλως, 288 έχουν υποβάλει τα αναγκαία δικαιολογητικά ώστε να παραμείνουν εκτός εφεδρείας (κάτοικοι εξωτερικού – σπουδαστές – εργαζόμενοι) και 25 έχουν εντοπιστεί και τους επιδόθηκαν ΦΑΠ από την Αστυνομία. Παράλληλα δρομολογείται και η αναβάθμιση της εφαρμογής, ώστε στο εγγύς μέλλον ο έλεγχος αυτός, να γίνεται και από τα σημεία εισόδου και εξόδου της Δημοκρατίας.

Ανυποταξία εφέδρων

Κατατέθηκε στη Βουλή και βρίσκεται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας νομοσχέδιο αναφορικά με την ανυποταξία εφέδρων. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η προσθήκη νέων άρθρων, 67Α έως 67ΣΤ στον περί Εθνικής Φρουράς Νόμο, ούτως ώστε να ρυθμίζεται εξώδικα το αδίκημα της ανυποταξίας εφέδρου με τη δυνατότητα επίδοσης στον έφεδρο, εντός σαράντα πέντε (45) ημερών από την ημερομηνία διάπραξης του αδικήματος, γραπτής ειδοποίησης με την οποία προσφέρεται σε αυτόν η ευκαιρία να μη διωχθεί για το αδίκημα της ανυποταξίας, αν καταβάλει εξώδικο πρόστιμο ύψους €500. Το πρόστιμο, σύμφωνα με το άρθρο 67Γ, θα μειώνεται κατά το ήμισυ, σε περίπτωση που πληρωθεί εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την επίδοση της γραπτής ειδοποίησης.

ΚΟΑ

Σε συνεννόηση και συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ) έγιναν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στον περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019 ώστε να μην είναι δυνατή η έκδοση δελτίου υγείας σε στρατεύσιμους που κατατάχθηκαν από το 2019 και εντεύθεν και κατέχουν προσωρινό απολυτήριο είτε λόγω ακαταλληλότητας για στράτευση (Ι/5) είτε λόγω χορηγηθείσας σε αυτούς αναβολής εκπλήρωσης της υποχρέωσης στρατιωτικής υπηρεσίας τους, λόγω νοσήματος/πάθησης που σχετίζεται με την ψυχική τους υγεία.

Επιδόματα σε εθνοφρουρούς

Ψηφίστηκαν οι τροποποιητικοί κανονισμοί που κατέθεσε το Υπουργείο Άμυνας σύμφωνα με τους οποίους θεσμοθετείται πρόσθετο μηνιαίο χορήγημα €40 ή €50 σε παιδιά τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, τα οποία είχαν το δικαίωμα σε μειωμένη θητεία διάρκειας δεκατεσσάρων μηνών πριν την καθολική μείωση της θητείας. Επιπρόσθετα κατατέθηκαν πρόσφατα στη Βουλή νέες τροποποιήσεις ώστε το πιο πάνω χορήγημα, εκτός από τα παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, να επεκταθεί σε όλους τους Εθνοφρουρούς που πριν την μείωση της θητείας ανήκαν σε κατηγορίες Εθνοφρουρών που είχαν υποχρέωση για μειωμένη θητεία. Η χορηγία έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Μαΐου 2017.

Ηλεκτρονική κατάταξη

Η καινοτομία που ξεκίνησε πέρσι με την ηλεκτρονική διαδικασία για την κατάταξη των νεοσυλλέκτων θα εφαρμοστεί κατά τον ίδιο τρόπο και για την κατάταξη των νεοσυλλέκτων της 2021 ΕΣΣΟ. Όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα μπορούν από το σπίτι ηλεκτρονικά να υποβάλουν τα απαραίτητα έντυπα πριν από την κατάταξή τους ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία και ο συνωστισμός την πρώτη ημέρα παρουσίασής τους στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς. Για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στη διαδικασία για τη φετινή κατάταξη θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για στρατεύσιμους και γονείς. Με τις απαραίτητες νομοθετικές τροποποιήσεις υπάρχει πλέον η δυνατότητα τοποθέτησης των στρατευσίμων σε μονάδες πριν την κατάταξη τους καθώς και η διενέργεια υγειονομικής εξέτασης με τη συμμετοχή ιδιωτών ιατρών στην επιτροπή κατάταξης.

Προαγωγές

Εντός του 2021 προγραμματίζονται να γίνουν συνολικά πέραν των 700 προαγωγών στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς. Ειδικότερα, οι 200 αφορούν όλους τους βαθμούς των αξιωματικών και οι 507 αφορούν τους υπαξιωματικούς.

Διπλωματία

Στον τομέα της Αμυντικής Διπλωματίας, έχει επενδύσει πολλά το Υπουργείο Άμυνας σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ανάχωμα που να διασφαλίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Το φάσμα των συνεργασιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με άλλες χώρες διευρύνεται. Πλέον στην εξίσωση των αμυντικών συνεργασιών έχουν ενταχθεί και χώρες του Αραβικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, ενώ ενισχύεται σημαντικά και η συνεργασία με τις ΗΠΑ. Σ’ αυτά, προστίθενται οι εξαίρετες σχέσεις με την Ελλάδα καθώς και με τη Γαλλία η οποία αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ιδιαίτερα σημαντικές αμυντικές συμφωνίες είναι ισχύ με το Ισραήλ, την Ιταλίας και την Ιορδανία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση