ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Euronews: Οι πιθανοί διάδοχοι και το ενδεχόμενο επαναδιορισμού της Σ. Κυριακίδου

Στο ρεπορτάζ προστίθεται πως είναι σπάνιο ένας απερχόμενος Επίτροπος να λαμβάνει το ίδιο χαρτοφυλάκιο, αν και όπως τονίζεται η κ. Κυριακίδου χαίρει εκτίμησης για το έργο της

ΚΥΠΕ

Μικρές αν και υπαρκτές πιθανότητες επαναδιορισμού της Επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου βλέπει σε ρεπορτάζ, το οποίο δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του το πανευρωπαϊκό δίκτυο Euronews, καταγράφοντας τους πιθανούς διαδόχους της Κύπριας Επιτρόπου.

Όπως σημειώνεται, η ίδια δεν έχει διευκρινίσει κατά πόσο θα ήθελε επαναδιορισμό, ενώ, όπως υπενθυμίζεται, το κόμμα στο οποίο ανήκει δεν συμμετέχει στην κυπριακή Κυβέρνηση. Στο ρεπορτάζ προστίθεται ακόμα πως είναι σπάνιο ένας απερχόμενος Επίτροπος να λαμβάνει το ίδιο χαρτοφυλάκιο, αν και όπως τονίζεται η κ. Κυριακίδου χαίρει εκτίμησης για το έργο της.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η εμπλοκή του ονόματος αναπληρωτή Πρωθυπουργού και τέως Υπουργού Υγείας της Μάλτας, Κρις Φερν, σε έρευνα για σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο αφορά τη θητεία του στο χαρτοφυλάκιο της υγείας, είχε ως αποτέλεσμα την παραίτησή του και την απόσυρση του ονόματος του ως του υποψηφίου για τη θέση του Μαλτέζου μέλους της Κομισιόν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Φερν θεωρείτο πολύ πιθανή επιλογή για το χαρτοφυλάκιο της υγείας στην επόμενη Κομισιόν, αντικαθιστώντας την Στέλλα Κυριακίδου. Η εξέλιξη αυτή, προστίθεται, άνοιξε εκ νέου την ονοματολογία, δεδομένου όπως αναφέρεται πως οι πιθανότητες της απερχόμενης Επιτρόπου να συνεχίσει στη συγκεκριμένη θέση «είναι αρκετά μικρές - όμως ακόμα υπάρχουν», τη στιγμή που η ίδια «δεν έχει διευκρινίσει ακόμα κατά πόσο θα ήθελε να επαναδιοριστεί».

Μιλώντας στο Euronews, πηγή από την Κομισιόν που δεν κατονομάζεται ανέφερε πως η Επίτροπος «συνεχίζει να επικεντρώνει όλη την προσοχή της στο τρέχον έργο της και στις πολλές σημαντικές εργασίες και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ακόμη κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας».

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται πως έχοντας διαχειριστεί την περίοδο της πανδημίας, η Κύπρια πολιτικός «έχει κτίσει ένα καλό όνομα στο ταμείο της υγείας», αν και από αλλού «θεωρείται πως έχει παραμελήσει το δεύτερο χαρτοφυλάκιο της για την ασφάλεια τροφίμων».

Όπως προστίθεται η κ. Κυριακίδου «εκτιμάται επίσης από τη Φον ντερ Λάιεν και θεωρείται μία από τις καλύτερες ομιλήτριες του σημερινού Κολεγίου», έχοντας εκπροσωπήσει την Επιτροπή σε διεθνή φόρουμ όμως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Ωστόσο, επισημαίνεται, το στοιχείο που δυσκολεύει τον επαναδιορισμό της είναι πως «παρά την πολιτική της δράση στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ)», το κόμμα στο οποίο ανήκει, ο ΔΗΣΥ, «δεν συμμετέχει πλέον στον κυβερνητικό συνασπισμό στην Κύπρο».

«Είναι επίσης αρκετά σπάνιο να επαναδιορίζεται ένας απερχόμενος Επίτροπος στο ίδιο χαρτοφυλάκιο - δύο εξαιρέσεις σε αυτόν τον γενικό κανόνα έγιναν στην τρέχουσα διακυβέρνηση για τους έμπειρους Βάλντις Ντομπρόφσκις και Μαργκρέτε Βέσταγκερ», προστίθεται.

Τα ονόματα που καταγράφονται στο ρεπορτάζ ως πιθανοί διάδοχοι της κ. Κυριακίδου στο χαρτοφυλάκιο της υγείας, είναι αυτό του Βέλγου αναπληρωτή Πρωθυπουργού και Υπουργού Υγείας Φρανκ Βαντερμπρούκε, ο οποίος στο πλαίσιο της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις διαβουλεύσεις για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας και την Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα.

Οι επιλογές του Βελγίου για την ή τον υποψήφιο Επίτροπο θα εξαρτηθούν πάντως από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη χώρα, που θα πραγματοποιηθούν παράλληλα με τις ευρωεκλογές.

Το ρεπορτάζ καταγράφει ως πιθανό υποψήφιο των ευρωβουλευτή Τόμισλαβ Σόκολ (ΕΛΚ, Κροατία) ο οποίος ήταν ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας και συμμετείχε στην επεξεργασία αρκετών νομοθεσιών που προώθησε η Κομισιόν την τελευταία πενταετία όπως την επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τα φάρμακα, ενώ είναι μέλος της επιτροπής Υγείας και των ειδικών επιτροπών για τον καρκίνων και την πανδημία COVID-19.

Ωστόσο, αναφέρεται, από πλευράς της Κροατίας θεωρείται πιθανός ο επαναδιορισμός της Επιτρόπου Ντουμπράβκα Σούιτσα, ενδεχομένως για το χαρτοφυλάκιο της υγείας, ενώ τους σχεδιασμούς περιπλέκει η φημολογία πως ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική στην Προεδρία της Κομισιόν αν δεν προχωρήσει ο επαναδιορισμός Φον ντερ Λάιεν.

Το ρεπορτάζ καταγράφει και ορισμένους λιγότερο πιθανούς διάδοχους της κ. Κυριακίδου των οποίων τα ονόματα ακούγονται, όπως η Μαλτέζα υπουργός Περιβάλλοντος Μίριαμ Ντάλι, ο Τσέχος Υπουργός Υγείας, Βλάστιμιλ Βάλεκ, και η Εσθονή Υπουργός Υγείας, Ρίινα Σικούτ, σε περίπτωση που η πρωθυπουργός Κάγια Κάλας δεν λάβει τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση