ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εξέταση του νομοσχεδίου για ρύθμιση της κατοχής όπλων

Πρόκειται για ένα σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο πρέπει να ψηφιστεί, αφού ήδη η Κύπρος δέχθηκε προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Με τη διαδικασία του κατ’ επειγόντος συζητήθηκε την Τετάρτη στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τη χρήση των πυροβόλων όπλων στην Κύπρο.

Πρόκειται για ένα σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο πρέπει να ψηφιστεί, αφού ήδη η Κύπρος δέχθηκε προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει την κατοχή όπλων, ενώ βάζει προϋποθέσεις και στην πώληση όπλων.

Η Επιτροπή Νομικών αποφάσισε όπως επανεξετάσει και ολοκληρώσει τη συζήτηση για το σχετικό νομοσχέδιο, κατά τη συνεδρία της 8ης Ιανουαρίου του 2020, με προτεραιότητα την πτυχή της εναρμόνισης.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δημήτρης Δημητρίου, δήλωσε ότι θα δουν με πάρα πολλή σοβαρότητα και λεπτομέρεια το θέμα, για να σημειώσει ότι «δεν πρόκειται να εξετάσουμε νομοσχέδια είτε υπό την απειλή, είτε υπό το επιχείρημα ότι θα έχουμε πρόστιμο από την ΕΕ και να πάμε στην Ολομέλεια, χωρίς να τα εξετάσουμε σε βάθος».

Όπως είπε «το νομοσχέδιο που αφορά τα όπλα είναι πολύ ευαίσθητο, διότι στο πρόσφατο παρελθόν είδαμε ανθρώπους που είχαν όπλα στο σπίτι τους, που δεν θα έπρεπε να είχαν, και θα τα εξετάσουμε με πάσα λεπτομέρεια».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, δήλωσε ότι τον περασμένο Μάρτιο συζητήθηκε στην Επιτροπή Νομικών νομοσχέδιο, που αφορά τα πυροβόλα και μη πυροβόλα όπλα και είχαν εγείρει μια σειρά θεμάτων, που αφορούσαν στη χρησιμότητα, στη νομιμότητα και κάποια ζητήματα που αφορούσαν επιχειρηματικά ή άλλα συμφέροντα που προέκυπταν μέσα από τις νομοθεσίες.

«Έκτοτε», είπε, «υπήρξε σιγή ιχθύος και σήμερα με τη μορφή του κατ’ επείγοντος εξέτασε η Επιτροπή Νομικών το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Εξακολουθούν να υπάρχουν τα ζητήματα που εγείραμε τον Μάρτιο και είναι η καθολική άποψη όλων των μελών και όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων, γι’ αυτό έχουμε αποφασίσει να επανεξεταστεί το σχετικό νομοσχέδιο στις 8 Ιανουαρίου, με προτεραιότητα που αφορά την πτυχή της εναρμόνισης, η οποία πρέπει να ξεχωρίσει από ζητήματα πολιτικής και ενδεχόμενο σκοπιμοτήτων που φαίνεται να υπάρχουν στα νομοσχέδια».

Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ σημαντικό και πως θα πρέπει να μελετηθεί με προσοχή, εμπλουτίζοντάς το ή αλλάζοντας του πρόνοιες.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αναφέρθηκε στην προειδοποιητική επιστολή που έλαβε η κυβέρνηση, περί αδυναμίας της κυπριακής πολιτείας να εναρμονιστεί με ευρωπαϊκή νομοθεσία, που αφορά τα πυροβόλα όπλα.

«Η ουσία των νομοσχεδίων είναι διαδικαστική και τεχνική παρά ταύτα διαπιστώσαμε ότι στην κυβερνητική πρόταση δεν επιχειρείτο η απλή η εναρμόνιση, αλλά παρεισέφρησαν στο νομοσχέδιο άλλα θέματα που άγγιζαν πτυχές, όπως τον αριθμό και το είδος των πυροβόλων όπλων, που μπορεί να πουλάει ή να εμπορεύεται και να κατέχει και άλλα θέματα που άπτονται επιχειρηματικών δραστηριοτήτων», είπε.

Ανέφερε πως το κόμμα της είναι υπέρ της επιχειρηματικής ανάπτυξης, ωστόσο, πρόσθεσε ότι «αυτό πρέπει να γίνεται μέσα σε ξεκάθαρα και καθορισμένα όρια και όχι με επιχειρηματική προχειρότητα, όπως επιχειρήθηκε σήμερα».

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Κώστας Ευσταθίου, δήλωσε ότι με αφορμή ή την επίκληση εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος ένα νομοσχέδιο για την οπλοκατοχή, το οποίο έχει πάρα πολλά ερωτηματικά και κενά ως προς τη σκοπιμότητα και το στόχο που μπορεί να επιτελέσει.

Όπως είπε τα μέλη της Επιτροπής Νομικών ζήτησαν την σε βάθος μελέτη του θέματος.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ κρίσιμο και σοβαρό νομοσχέδιο, στο οποίο ωστόσο «έχουν παρεισφρήσει διατάξεις που δεν έχουν σχέση με την οδηγία».

«Προφανώς θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και είναι ευθύνη της κυβέρνησης το γεγονός ότι φθάσαμε στο σημείο να έχουμε αιτιολογημένη γνώμη από την ΕΕ», ανέφερε.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι «καθήκον μας είναι να εξετάσουμε και κάθε σοβαρότητα και ευθύνη το νομοσχέδιο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X