ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευρωεκλογές 2019: Τα όσα έγιναν μέχρι να κλείσουν οι κάλπες (φωτος, βίντεο)

Γρίφο αποτελεί η συμμετοχή των Τ/κ αλλά και το ποσοστό της αποχής

Newsroom K

Πολλαπλά είναι τα μηνύματα που θα στείλουν προς πάσα κατεύθυνση σήμερα οι πολίτες, τόσο διά της ψήφου τους όσο όμως και διά της αποχής τους. Έντονο ενδιαφέρον προκαλεί πανευρωπαϊκά αλλά και κυρίως στην Κύπρο, το ποσοστό των Τ/κ που αναμένεται να προσέλθουν στην κάλπη.

641.181 εγγεγραμμένοι εκλογείς καλούνται σήμερα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 1.095 εκλογικά κέντρα, στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον έφορο εκλογών, ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων είναι ο μεγαλύτερος που υπήρξε ποτέ σε εκλογική διαδικασία στην Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα, από αυτούς οι 549.011 είναι Ελληνοκύπριοι, οι 81.611 είναι Τουρκοκύπριοι ενώ 10.559 είναι οι Κοινοτικοί. Είναι επίσης και ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων, που διεκδικεί εκλογή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς φτάνει τους 72 υποψηφίους.

Συνεχής ενημέρωση

17:45 Διαβουλεύσεις στην Πινδάρου

Κινητοποίηση επικρατεί στον ΔΗΣΥ με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να διαβουλεύεται με τους στενούς του συνεργάτες για το αποτέλεσμα. Στον 5ο όροφο βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Νίκος Νουρής επικεφαλής της καμπάνιας ενώ μέχρι τις 16:00 ήταν και ο Δημήτρης Δημητρίου. Μέχρι και την τελευταία στιγμή υπήρξε κινητοποίηση και τηλέφωνα επικοινωνίας με μέλη και πυρήνες. Στον ΔΗΣΥ στόχος είναι να διατηρηθεί η πρωτιά και ένα ποσοστό πάνω από 30%.

17:30 Το 62% αγγίζει η αποχή των ψηφοφόρων μέχρι τις 17:00 

17:20 Συνολικά 5.300 Τ/κ έχουν ψηφίσει μέχρι τις 17:00

17:20 Ποσοστό προσέλευσης μέχρι τις 17:00

Ποσοστό προσέλευσης 38,5%
ΛΕΥΚΩΣΙΑ: 45%
ΛΕΜΕΣΟΣ: 39%
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: 43%
ΛΑΡΝΑΚΑ: 44%
ΠΑΦΟΣ: 42%
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: 56%
Ειδ. Εκλ. Κέντρα Τ/κ 6,55%

Το ποσοστό προσέλευσης μέχρι τις 17:00 το 2014, το ποσοστό προσέλευσης ήταν στο 41%.

17:20 Η αποχή αναμένεται ότι θα κυμανθεί στο 50% του εκλογικού σώματος

17:15 Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τις 18:00 αναμένουν να ψηφίσουν 7.000 Τ/κ. Αυξημένη ροή ψηφοφόρων παρουσιάστηκε στο εκλογικό κέντρο του πολυδύναμου κέντρου Αγίου Δομετίου που ψηφίζουν Τ/κ.

17:00 Έκκληση προς τους Τ/κ για να πάνε στις κάλπες, έστω και την τελευταία ώρα των εκλογών, από την οργάνωση United Cyprus.

16:45 Λίγο πριν το κλείσιμο των καλπών, Τ/κ συμπολίτες μοιράζονται τις απόψεις τους για την σημερινή εορτή της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Την στιγμή που περίπου πέντε χιλιάδες τ/κ δηλώνουν παρών στις ευρωεκλογές, το Τ/κ μέτωπο του εθνικισμού και σκεπτικισμού εκφράζει τις δικές της απόψεις και ενστάσεις για την συμμετοχή των Τ/κ στις σημερινές εκλογές.

Ο υποστηρικτής του «κυβερνώντος» Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Φουάτ Ναλτζίγολου κάνει λόγο για «λεγόμενες εκλογές» και «λεγόμενους υποψήφιους». Κατά την γνώμη του, με την συμμετοχή των Τ/κ στις σημερινές εκλογές παραβιάζονται για μια ακόμη φορά οι ιδρυτικές συνθήκες του 1960.

Η ε/κ πλευρά κατέχει παράνομα δυο έδρες που ανήκουν στους τ/κ, και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν πρόκειται να αλλάξει αυτήν την πραγματικότητα, επισημαίνει στην Κ ο κ. Ναλτζίογλου.

Ο κ. Ναλτζίογλου ισχυρίζεται επίσης, ότι για την πλειοψηφία των τ/κ οι σημερινές εκλογές είναι «ανύπαρκτες» και ακόμη και σε περίπτωση που εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένας τ/κ, αυτός δεν πρόκειται να εκπροσωπήσει την τ/κ κοινότητα.

16:38 Νεότερα στοιχεία για τη ψηφοφορία Τ/κ μέχρι τις 15:58. Ποσοστό 5,87% σε απόλυτους αριθμούς έχουν ψηφίσει 4747 Τ/κ. Επόμενη ενημέρωση στις 18:00

16:20 Στην Εζεκία Παπαιωάννου μαζεύονται υποψήφιοι ευρωβουλευτές και στελέχη του κόμματος με στόχο την επικοινωνιακή διαχείριση του αποτελέσματος. Ήδη στο ΑΚΕΛ έχουν προχωρήσει σε μία πρώτη εκτίμηση και βάσει αυτου θα ετοιμάσουν το λεκτικό που θα λένε στα τηλεοπτικά πάνελ.

15:47 Σε εγρήγορση τα εκλογικά επιτελεία

Συσπείρωση και τυχόν διαρροές προς άλλα κόμματα μελετούν αυτή τη στιγμή τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων. Τόσο στο ΑΚΕΛ όσο και στον ΔΗΣΥ βλέπουν με ενδιαφέρον την προσέλευση των Τ/κ ψηφοφόρων, ενώ όλοι επικεντρώνονται στο ποσοστό προσέλευσης των δικών της ψηφοφόρων.

Τις επόμενες δύο ώρες θα ενταθούν τα μηνύματα και τα τηλέφωνα προς τα μέλη των κομμάτων με στόχο την πλήρη συσπείρωση μέχρι και το κλείσιμο της κάλπης. Ήδη κάποια κόμματα έχουν αποστείλει μηνύματα προς τους ψηφοφόρους τους για συσπείρωση και κάθοδο στην κάλπη.

15:35 Ένας στους έξι με επτά Τ/κ πολίτες δεν κατάφεραν να ψηφίσουν σήμερα εξαιτίας του προβλήματος που έχει προκύψει.

Αυτήν την πληροφορία μεταφέρει ο Τ/κ ακτιβιστής Μερτκάν Χαμίτ, ο οποίος παρέχει υποστήριξη και ενημέρωση στους Τ/κ σε οδοφράγματα της Λευκωσίας. Ο κ. Χαμίτ αναφέρει ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχει τροποποιηθεί η αρχική εκτίμηση που ήθελε 10.000 Τ/κ να ψηφίζουν στις ευρωεκλογές.

Αυτήν την ώρα αυτός ο αριθμός βρίσκεται στο επίπεδο των 4000. Η άφιξη των Τ/κ στα εκλογικά κέντρα συνεχίζεται δίχως προβλήματα, πέρα από αυτό που έχει προκύψει με τους εκλογικούς καταλόγους και την διεύθυνση μόνιμης κατοικίας.

15:20 Υπάρχει μια διαφοροποίηση από πλευράς Εφόρου Εκλογών. Ενώ μέχρι τις 1 το μεσημέρι έδιναν τους Τ/Κ που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς καταλόγους στους 81611 στην ανακοίνωση που έβγαλε τώρα τους δίνει στους 80862.

Στην περίπτωση αυτή το νούμερο των Τ/Κ που έχουν ψηφίσει είναι 4204

15:16 ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15:00
Ποσοστό προσέλευσης 29%
ΛΕΥΚΩΣΙΑ: 34%
ΛΕΜΕΣΟΣ: 30%
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: 31%
ΛΑΡΝΑΚΑ: 32%
ΠΑΦΟΣ: 31%
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: 38%
Ειδ. Εκλ. Κέντρα Τ/Κ 5,2%

Σε απόλυτους αριθμούς ψήφισαν 4243 τ/κ

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014
ΛΕΥΚΩΣΙΑ: 33%
ΛΕΜΕΣΟΣ: 29%
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: 27%
ΛΑΡΝΑΚΑ: 31%
ΠΑΦΟΣ: 30%
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: 32%
Ειδ. Εκλ. Κέντρα Τ/Κ: 2,25%
ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ: 28%

14:51 Ενώπιον του Εφόρου Εκλογής αλλά και της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχουν υποβληθεί πέντε καταγγελίες εναντίον συγκεκριμένου υποψηφίου για ενδεχόμενη παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας. 

Για το θέμα της αποστολής μηνυμάτων SMS όπως να λέχθηκε από το επιτελείο του Εφόρου Εκλογής δεν έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής γραπτές καταγγελίες.

Ο Έφορος Εκλογής έχει ενώπιον του περίπου 50 τηλεφωνικές διαμαρτυρίες για την εκφώνηση προσωπικών δεδομένων των ψηφοφόρων όταν πάνε να ψηφίσουν.

Σχετικά με το θέμα των μηνυμάτων το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ζητά από τα πρόσωπα που προβαίνουν σε καταγγελίες στοιχεία για την αποστολή των μηνυμάτων προκειμένου να ομαδοποιηθούν όπως μας λέχθηκε για να προχωρήσει η Επίτροπος σε διερεύνηση. Τέτοια στοιχεία για την ώρα δεν έχουν αποσταλεί.

14:12 Έκκληση Λεβέντ στους Τ/κ να ψηφίσουν αυτή την «ιστορική ημέρα» 

Έκκληση στους Τ/κ να προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα χαρακτηρίζοντας την σημερινή ημέρα των Ευρωεκλογών ως ιστορική, απηύθυνε ο επικεφαλής του κινήματος «Γιασεμί», Σενέρ Λεβέντ.

Σε δηλώσεις του προς τα τ/κ ΜΜΕ είπε ότι όσοι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι συμμετάσχουν σήμερα στις Ευρωεκλογές, θα δείξουν και θα στηρίξουν την πολιτική τους βούληση, αλλά θα είναι και ένα βήμα προς τα εμπρός αφού οι Τ/κ, όπως και οι Ε/κ, είναι ευρωπαίοι πολίτες και αυτές είναι εκλογές της ΕΕ.

Ωστόσο, πρόσθεσε, ενώ η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ εδώ και 15 χρόνια, η βόρεια Κύπρος μένει εκτός Ευρώπης. «Δηλαδή, κατ’ εμένα, ο νότος Ευρώπη και ο βορράς Τουρκία». Έγινε, πρόσθεσε, υποψήφιος για να εφαρμοσθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις δύο πλευρές της Κύπρου. «Εγώ μένω στο βορρά, αλλά είμαι κάτω από την βούληση της Τουρκίας. Η ΕΕ πρέπει πριν απ’ όλα να στηρίξει αυτά τα εδάφη της και γι΄ αυτό θα προσπαθήσουμε».

14:01 Η αποχή δεν βοήθησε κανένα, είπε ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα ΚύπρουΣήμερα δίνουμε φωνή στη Δημοκρατία και στους πολίτες, ανέφερε ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου, Κυριάκος Κυριάκου, σημειώνοντας πως "η αποχή δεν βοήθησε κανέναν".

Ο κ. Κυριάκου παρέα με δυο σκυλάκια, ψήφισε στις 11:00, στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αποστόλου Ανδρέα, στη Λεμεσό.

13:57 Στη μάχη συσπείρωσης μέσω μηνυμάτων

Μηνύματα συσπείρωσης έστειλαν το μεσημέρι κόμματα παρά τις συστάσεις του εφόρου και της επιτρόπου προστασίας δεδομένων. Στα μηνύματά τους αναφέρουν πως αντίπαλα κόμματα πάνε μαζικά στην κάλπη ενώ άλλοι πως καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει σε άλλο κόμμα

13:47 Υπάρχει αισιοδοξία είπε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Αγωνιστών Δικαιοσύνης 

Υπάρχει αισιοδοξία στο Κόμμα Δικαιοσύνης, είπε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Αγωνιστών Δικαιοσύνης Μιχάλης Μηνά, ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα στο Κέντρο Δ΄, στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Β΄, στο Στρόβολο.

«Να ευχηθώ αλλαγή, να ευχηθώ ότι ο Κύπριος σήμερα θα δώσει ένα χαστούκι στο παλαιοκομματισμό, ο οποίος μας έφερε σε αυτά τα χάλια και ελπίζω να έχουμε, διότι έχω κάποιες πληροφορίες, ήσυχες εκλογές. Φαίνεται ότι η καρέκλα είναι πάρα πολύ γλυκιά. Εμείς σαν Κόμμα Δικαιοσύνης έχουμε ασκήσει ίσως την πιο σκληρή κριτική», κατέληξε.

13:34 Δεν παρατηρείται οποιοδήποτε πρόβλημα και όλα κυλούν ομαλά μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης.

Σε δηλώσεις του στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΜΜΑΔ, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως σήμερα κατά την ημέρα της κορύφωσης της εκλογικής διαδικασίας και της Δημοκρατίας, η Αστυνομία βρίσκεται επί ποδός με πέραν των 2000 μελών με σκοπό να κυλήσουν όλα ομαλά αφού προτεραιότητα είναι η τήρηση του Νόμου και της Τάξεως.

13:18 Ο Έφορος Εκλογής είπε στην «Κ» πως δεν έχει εικόνα για ενδεχόμενα; προβλήματα με Τ/Κ κατά τη ψηφοφορία, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμφανίσθηκαν προβλήματα. Για τις περιπτώσεις εκείνες όπου λέγεται ότι υπήρξαν προβλήματα ο Έφορος Εκλογής έκανε λόγο για πιθανή μη ανανέωση των προσωπικών στοιχείων των Τ/Κ όπως διεύθυνση διαμονής. 

13:15 Σήμερα ψηφίσαμε για μια καλύτερη Ευρώπη, είπε ο Πρόεδρος του Πατριωτικού Κινήματος 

Σήμερα ψηφίσαμε για μια καλύτερη Ευρώπη, είπε ο Πρόεδρος του Πατριωτικού Κινήματος Χρίστος Ρότσας, ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα στο Κέντρο Ξ΄, στο Β΄ Δημοτικό Σχολείο Έγκωμης.

«Σήμερα ψηφίσαμε για την Ευρώπη. Ψηφίσαμε για μια καλύτερη Ευρώπη, έτσι ώστε και τα μικρά τα κράτη και τα μεγάλα να νοιώθουν ίσα και είναι αυτό που και εμείς το προσδοκούμε και το επιδιώκουμε και επίσης μια Ευρώπη η οποία να νοιάζεται και για τον πολιτισμό της και για την ταυτότητα της. Ως Πατριωτικό Κίνημα θα παλέψουμε εάν μπούμε, αλλά και εκτός από το Ευρωκοινοβούλιο, γι΄ αυτά τα οποία μόλις σας έχω πει, καθώς επίσης και για μια Ευρώπη που να σταθεί δίπλα από την Κύπρο τώρα που δοκιμάζεται», κατέληξε.

12:57 Γ. Βασιλείου: Οι εκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί πρώτη φορά τόσοι πολλοί Ε/Κ και Τ/Κ ψηφίζουν ταυτόχρονα

Οι σημερινές εκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία «γιατί είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ταυτόχρονα ψηφίζουμε», είπε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα στο Κέντρο Στ΄, στο Δημοτικό Σχολείο Λυκαβητού, στη Λευκωσία.

«Γιατί όλοι μας πάνω από όλα είμαστε Κύπριοι, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκεφτείτε ότι 500 εκ. άνθρωποι ζούνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, από όλα τα έθνη, όλες τις θρησκείες, όλες τις ιδεολογικές τοποθετήσεις, ασχέτως κοινωνικής προέλευσης, και όλοι μαζί εργάζονται για το κοινό καλό. Δυστυχώς, μέσα σε αυτή την Ενωμένη Ευρώπη η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που παραμένει μοιρασμένη στα δύο. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι αυτή η κατάσταση, αυτή η αβεβαιότητα και ανασφάλεια, όλοι μας θα θέλουμε να πάψει να υπάρχει», κατέληξε.

12:39 Ο Μάριος Καρογιάν κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στην γιορτή της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν κάλεσε σήμερα τους πολίτες να συμμετέχουν στην γιορτή της Δημοκρατίας και της Ευρώπης και «να δηλώσουν παρών σε αυτή την εκλογική διαδικασία».

Σε δηλώσεις μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο εκλογικό κέντρο Β΄, στο Δημοτικό Σχολείο Δασουπόλεως, στον Στρόβολο, ο κ. Καρογιάν είπε ότι «σήμερα τον λόγο τον έχει ο κυπριακός λαός», προσθέτοντας ότι «με την συμμετοχή του στις ευρωπαϊκές εκλογές καλείται να επιβεβαιώσει την Δημοκρατία, αλλά και την θέληση του να καθορίσει την πορεία και τον μέλλον του».

«Είναι η στιγμή που περιμένουμε όλοι, (ο κυπριακός λαός) να εκφράσει την θέληση και την επιθυμία του για την αναγέννηση της πολιτικής ζωής στην Ευρώπη και την Κύπρο», πρόσθεσε.

12:35 «Υπάρχει ανάγκη για άμεση ανανέωση των εκλογικών καταλόγων, καθώς περίπου το ¼ των τ/κ αντιμετωπίζουν προβλήματα στα εκλογικά κέντρα», μας τονίζει η τ/κ δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Εσρά Αϊγκίν. Δείτε ολόκληρο το ρεπορτάζ ΕΔΩ 

 

12:21 ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 12
Ποσοστό προσέλευσης 19%
ΛΕΥΚΩΣΙΑ: 24%
ΛΕΜΕΣΟΣ: 18%
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: 19%
ΛΑΡΝΑΚΑ: 21%
ΠΑΦΟΣ: 21%
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: 17%
Ειδ. Εκλ. Κέντρα Τ/Κ 3,3%

Σε απόλυτους αριθμούς μέχρι τις 12 ψήφισαν 2693 τ/κ

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014
ΛΕΥΚΩΣΙΑ: 22%
ΛΕΜΕΣΟΣ: 17%
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: 16%
ΛΑΡΝΑΚΑ: 19%
ΠΑΦΟΣ: 19%
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: 13%
Ειδ. Εκλ. Κέντρα Τ/Κ: 1,35%
ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ: 18%

12:08 Ως «ανύπαρκτες» και «προπαγανδιστικό εργαλείο» της ε/κ πλευράς, η οποία κλείνει την πόρτα στην επανένωση του νησιού, χαρακτηρίζουν τις σημερινές εκλογές και την συμμετοχή των Τ/κ, καλά ενημερωμένοι κύκλοι της Άγκυρας στα κατεχόμενα.

Οι πηγές επιβεβαιώνουν προηγούμενη πληροφορία της «Κ», η οποία ήθελε τον αριθμό των τ/κ που θα συμμετάσχουν στις εκλογές να κυμανθεί στο επίπεδο του 5000-6000 ψηφοφόρων.

Την ίδια στιγμή, στρέφουν την προσοχή τους στις εξελίξεις που «τρέχουν» στην ΑΟΖ και στο Κυπριακό, εκφράζοντας ανησυχία για την κορύφωση της έντασης στα ανοιχτά της Κύπρου.

Παράλληλα ακτιβιστές και συμπολίτες με τους οποίους συνομιλεί η «Κ» εκφράζουν αισιοδοξία για το ποσοστό συμμετοχής των τ/κ, τονίζοντας ότι τις επόμενες ώρες ενδέχεται να παρουσιάσει ανοδική πορεία.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στα εκλογικά κέντρα που ψηφίζουν οι τ/κ, η εκλογική διαδικασία κυλά ομαλά.

11:56 «Να ευχηθώ καλή ψήφο. Σήμερα είναι η μέρα που οι πολίτες στέλνουν τα μηνύματά τους προς την πολιτική ηγεσία και αν θέλουμε να έχουμε μια Ευρώπη των μνημονίων», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου.

Χωρίς πολλά λόγια, κατέληξε αναφέροντας ότι θα αναμένουμε τα αποτελέσματα, αργά το βράδυ της Κυριακής.

11:44 Στις 12:30 αναμένεται να γίνουν δηλώσεις από τον Αρχηγό Αστυνομίας, Κύπρο Μιχαηλίδη

11:36 Αυτή η εκλογική διαδικασία προσθέτει στον πολιτικό μας πολιτισμό. Η συμμετοχή πρέπει να αυξηθεί σήμερα, αλλά οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν ολόχρονα. Σ’ αυτό πρέπει να συμβάλουμε και οι πολιτικοί, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής. Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους με ενιαία προσέγγιση να αρχίσει να αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε. Στην συνέχεια, έστειλε μήνυμα και προς τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ασχοληθούν με τα προβλήματα των λαών των κρατών-μελών της.

11:31 Στα εκλογικά κέντρα που ψηφίζουν οι τ/κ, η εκλογική διαδικασία κυλά ομαλά

11:23 Χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα διεξάγεται στη Φανερωμένη η εκλογική διαδικασία όπου ψηφίζουν Τ/κ. Όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρώην δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου η προσέλευση στο εν λόγω εκλογικό κέντρο φαίνεται να ξεπέρασε τους 500. Μέχρι στιγμής δεν έχει προκληθεί οποιοδήποτε πρόβλημα με τους ψηφοφόρους από την τ/κ κοινότητα να ψηφίζουν κανονικά.

11:19 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Επικεφαλής του Κινήματος Γιασεμί Σενέρ Λεβέντ. Σε μία σύντομη συνομιλία που είχαν οι δύο, ο κ.Λεβέντ ρώτησε τον Πρόεδρος εάν ψήφισε Γιασεμί με τον κ. Αναστασιάδη να απαντά πως η ψήφος είναι μυστική.

11:01 Το πρωί της Κυριακής 26/05 επισκέφθηκε τον Δημήτρη Χριστόφια στο νοσοκομείο, αναφέροντας ότι παρουσιάζει βελτίωση, παρά την κρισιμότητα της κατάστασής του, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σήμερα είναι μια μέρα που πρέπει να είμαστε ενωμένοι πέρα από τις αντιπαλότητές μας, ήταν το μήνυμα που έστειλε, στην συνέχεια.

Διεξάγονται όλα ομαλά στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, όπου ψηφίζουν οι Τουρκοκύπριοι, καθώς και ο Σενέρ Λεβέντ, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Να κατανοήσουν οι πολίτες αυτής της χώρας ότι η Ευρώπη μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις συνομιλίες, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Οι Τ/κ συμπατριώτες μας υποφέρουν εξίσου και η παρούσα κατάσταση των πραγμάτων δεν είναι προς όφελος κανενός, δήλωσε κληθείς να σχολιάσει την θέρμη με την οποία τον προσέγγισαν οι Τουρκοκύπριοι.

10:55 Επιβάλλεται να είμαστε προσεκτικοί στις δηλώσεις μας, οπότε δεν θα υποδείξω στους πολίτες το τι να πράξουν σήμερα.
Δυστυχώς, αυτές τις ώρες, υπάρχει κατά κόρον παραβίαση της νομοθεσίας.

Εκφράζω την ελπίδα ότι οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες και θα πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση, παρά το ότι τα κόμματα απέτυχαν να δώσουν στους πολίτες το δικαίωμα της οριζόντιας ψηφοφορίας.

10:39 «Mέρα του λαού» χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα σήμερα στο Δημήτριο δημοτικό σχολείο, στο κέντρο της Πάφου.

Σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως σήμερα είναι η μέρα του λαού και ευχήθηκε ο κυπριακός λαός να προσέλθει μαζικά στις κάλπες και να ψηφίσει τους καλύτερους, όπως ανέφερε.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου σημείωσε ότι αν επιλέγουν οι καλύτεροι, θα είναι προς όφελος και της Κύπρου αλλά και της ίδιας της Ευρώπης.

10:35 Σήμερα είναι η ώρα της Ευρώπης, η στιγμή που όλοι μας πρέπει να ζυγίσουμε τα οφέλη της συμμετοχής μας και την ευθύνη της αποχής μας, τονίζοντας ότι είναι λάθος να θεωρούμε τα οφέλη ως δεδομένα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να γυρίσει πίσω και να ξαναμπεί στο περιθώριο. Η χώρα μας έχει ανάγκη την Ευρώπη όσο ποτέ άλλοτε. Είναι ηχηρό το μήνυμα πως η Κύπρος ανήκει στις χώρες που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, δήλωσε χαρακτηριστικά, ολοκληρώνοντας την σύντομη δήλωσή του.

10:24 Κρίσιμη εκλογική διαδικασία για την πατρίδα μας είναι η σημερινή, ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος. Δεν είναι η ώρα να προτάξουμε τα όσα μας χωρίζουν, αλλά όσα μας ενώνουν, είπε, κάνοντας λόγο και για τις προκλητικές συμπεριφορές της Τουρκίας, όσον αφορά τις ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Καλούμε τους ψηφοφόρους να προστατεύσουν την Δημοκρατία, αποτρέποντας με την ψήφο τους τα ακραία στοιχεία και συμπεριφορές εντός της Ευρώπης, ήταν το μήνυμα που έστειλε προς τους ψηφοφόρους, εκ μέρους της ΕΔΕΚ.

10:18 Ποσοστό προσέλευσης 7,3% μέχρι τις 10
ΛΕΥΚΩΣΙΑ: 10%
ΛΕΜΕΣΟΣ: 6%
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: 7%
ΛΑΡΝΑΚΑ: 8%
ΠΑΦΟΣ: 8%
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: 5%
Ειδ. Εκλ. Κέντρα Τ/Κ 1,3%

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014
ΛΕΥΚΩΣΙΑ: 8%
ΛΕΜΕΣΟΣ: 6%
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: 5%
ΛΑΡΝΑΚΑ: 7%
ΠΑΦΟΣ: 7%
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: 4%
Ειδ. Εκλ. Κέντρα Τ/Κ: 0,4%
ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ: 6,4%

10:01 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί σήμερα, 26 Μαΐου, στις 11πμ το εκλογικό Κέντρο στα κεντρικά Γραφεία του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, στη Λευκωσία και θα προβεί σε δηλώσεις. 

09:45 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, προέβη σε δηλώσεις, αναφέροντας ότι «σήμερα είναι μια μέρα που η Δημοκρατία γιορτάζει, που στέλνουμε ισχυρό μήνυμα για το ποια Ευρώπη θέλουμε. Να μην ξεχνούμε την σημασία του να ανήκουμε σε μια οικογένεια 27 κρατών».

Δεν αφορά τον καθένα, το κατά πόσον θέλει να ψηφίσει, είναι υποχρέωσή μας να συμμετάσχουμε, τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν αντιληφθεί την σημασία της συμμετοχής, είπε εμφατικά.

Είναι υποχρέωση της Ευρώπης να εμπεδώσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες ότι πρέπει να συμμετέχουν, καθώς υπάρχουν χώρες με πολύ χαμηλά ποσοστά προσέλευσης στις κάλπες.Οι αξιωματούχοι της ΕΕ, τόνισε, πρέπει να βρίσκονται κοντά στον λαό, κάτι που, όπως είπε, επεσήμανε και ο ίδιος στα ευρωπαϊκά όργανα.

09:20 Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε και ο Γιώργος Λιλλήκας, λέγοντας ότι στο Ευρωκοινοβούλιο λαμβάνονται αποφάσεις που μας αφορούν, «καλώ τους πολίτες να ψηφίσουν, μακριά από ακρότητες, τους καταλληλότερους για να μας εκπροσωπήσουν και να διεκδικήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο.

H Κύπρος ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η οποία καλείται να επιλέξει τους εκπροσώπους της στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Οι Κύπριοι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο και με αυτό τον τρόπο δικαιούνται να απαιτούν από αυτούς να πράττουν το καλύτερο. Να προσέλθουν στην κάλπη χωρίς πάθη», ανέφερε τέλος.

09:11 Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέα στη Λευκωσία, αφήνοντας αιχμές, αλλά και ευχόμενος καλή ψήφο.

Ο κ. Παπαδόπουλος, στις δηλώσεις του μετά την ψήφο, δήλωσε ότι ψήφισε ως υπερήφανος Κύπριος και Ευρωπαίος πολίτης. Στην συνέχεια, άφησε αιχμές, λέγοντας ότι η λανθασμένη πολιτική στο κυπριακό και η αλαζονεία πρέπει να σταματήσουν, ενώ είπε ότι πρέπει να τιμωρηθούν και όσοι ευθύνονται για τα κακώς κείμενα στην κυπριακή κοινωνία, γενικότερα.

08:40 Δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος προσήλθε στο Λύκειο Στροβόλου στις 08:30 το πρωί της Κυριακής, για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Αξιοσημείωτη ήταν η στάση που τήρησε, παραμένοντας στο πλαίσιο της νομοθεσίας που προβλέπει την μη μετάδοση μηνυμάτων κατά την ημέρα των εκλογών, παρά το γεγονός ότι δέχθηκε αρκετά ερεθίσματα από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ που τον ανέμεναν.

Ωστόσο, ανέφερε, «σήμερα είναι η ώρα του κυρίαρχου λαού», εκφράζοντας την ευχή και την ελπίδα ότι ο κόσμος θα συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία, «καθώς η ΕΕ καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την ζωή μας»

08:03: Άνοιξαν οι κάλπες η ώρα 7 και σύμφωνα με τον Έφορο Εκλογών δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα μέχρι στιγμής. Στην Λάρνακα θα λειτουργήσουν 174 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων τέσσερα για Τουρκοκύπριους ψηφοφόρους. Στην Λεμεσό θα υπάρχουν 299 εκλογικά κέντρα, στην περιοχή Αμμοχώστου 58 και στην Πάφο 131. Στη Λευκωσία δικαίωμα ψήφου έχουν 217.649 εκλογείς.

08:00 Σε δηλώσεις του το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο Εκπρόσωπος Τύπους της Αστυνομίας Αντρέας Αγγελίδης ανέφερε πως «μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα, ούτε έγινε οτιδήποτε κατά την διάρκεια της νύχτας. Άρχισε κανονικά σήμερα η αστυνόμευση των εκλογικών κέντρων, συμπεριλαμβανομένων και των περιπολιών. Το κέντρο χειρισμού κρίσεων στη Λευκωσία λειτουργεί ήδη και η κατάσταση θα παρακολουθείται συνεχώς. Θεωρούμε ότι θα κινηθούν όλα ομαλά. Έχουν γίνει σχεδιασμοί έτσι ώστε εάν δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα ή γίνουν καταγγελίες μαζί με τον Έφορο εκλογών θα διερευνηθούν».

Στο θέμα με της προσέλευση των Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές για να ψηφίσουν, ο κ. Αγγελίδης σημείωσε πως «εκτός από τα οδοφράγματα, την στελέχωση του προσωπικού και τα θέματα τα οποία έχουν ήδη συζητηθεί με τον έφορο εκλογών, σε γενικότερο πλαίσιο έχουν παρθεί μέτρα και η κατάσταση παρακολουθείται».

Τέλος ο Εκπρόσωπος Τύπου ανέφερε πως γύρω στις 12:00-13:00 τι μεσημέρι θα γίνει ενημέρωση για όλα τα θέματα.

Η διαδικασία

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 07.00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 18.00 το απόγευμα, με διάλειμμα μιας ώρας μεταξύ 12.00 – 1300. Τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν προσαρμοστεί, ώστε οι κάλπες να κλείσουν την ίδια ώρα που θα λήξει η ψηφοφορία στην Κύπρο.

Μέχρι τις 20.30 θα υπάρχει το τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά στα ποσοστά ψήφων κάθε συνδυασμού ή ανεξάρτητου υποψηφίου και τον αριθμό των εδρών που καταλαμβάνουν, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν θα δημοσιοποιηθεί παρά μόνο τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Τα εκλογικά Κέντρα

Η υπηρεσία εκλογών και οι επαρχιακές διοικήσεις έχουν οργανώσει τη λειτουργία 1.095 εκλογικών κέντρων. Από αυτά, τα 50 είναι ειδικά εκλογικά κέντρα που θα ψηφίζουν οι Τουρκοκύπριοι εκλογείς με διεύθυνση σε περιοχές μη ελεγχόμενες από το κράτος. Οι εγκλωβισμένοι πολίτες της Επαρχίας Κερύνειας θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Γυμνάσιο Αγίου Δομετίου, Κέντρο Δ, ενώ αυτοί της Επαρχίας Αμμοχώστου στο Γυμνάσιο Δερύνειας, Κέντρο Στ’.

Το ιστορικό

Πόση θα είναι η αποχή αλλά και πόσο το ποσοστό προσέλευσης Τ/κ είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Αξίζει να σημειωθεί πως η προσέλευση στις ευρωεκλογές ήταν ανέκαθεν χαμηλή. Το 2004 που ήταν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση η αποχή κυμάνθηκε στο 27,50%. Τις εκλογές τότε κέρδισε ο ΔΗΣΥ, με 28,33%, στέλνοντας στην ευρωβουλή τους Γιαννάκη Κασουλίδη και Παναγιώτη Δημητρίου ακολούθησε το ΑΚΕΛ με ποσοστό 27,89% εκλέγοντας τους Αδάμο Αδάμου και Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, το ΔΗΚΟ με 17,09% εκλέγοντας τον Μάριο Ματσάκη και ο συνασπισμός «Για την Ευρώπη» 10,8% εκλέγοντας τον Γιαννάκη Μάτση.

Στις εκλογές του 2009, το ποσοστό αποχής αυξήθηκε φτάνοντας το 40,60%. Ο ΔΗΣΥ έλαβε την πρωτιά με 35,65% εκλέγοντας τους Γιαννάκη Κασουλίδη και Ελένη Θεοχάρους, ακολούθησε το ΑΚΕΛ με 34,9% εκλέγοντας τους Κυριάκο Τριανταφυλλίδη και Τάκη Χατζηγεωργίου ενώ το ΔΗΚΟ με 12,28% εξέλεξε την Αντιγόνη Παπαδοπούλου. Στην ευρωβουλή μπήκε και η ΕΔΕΚ με 10,79% εκλέγοντας τον Κούλλη Μαυρονικόλα.

Στις ευρωεκλογές του 2014, το ποσοστό αποχής άγγιξε το 56%. Την πρωτιά έλαβε το ΔΗΣΥ με 37,75% στέλνοντας στις Βρυξέλλες την Ελένη Θεοχάρους και τον Χρίστο Στυλιανίδη. Ακολούθησε το ΑΚΕΛ με 26,98% εκλέγοντας τους Τάκη Χατζηγεωργίου και Νεοκλή Συλικιώτη. Το ΔΗΚΟ με 10,83% έστειλε στην ευρωβουλή τον Κώστα Μαυρίδη ενώ η ΕΔΕΚ με 7,68 τον Δημήτρη Παπαδάκη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση