ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Forbes: Πώς η Ε. Γιολίτη θέλει να καταπολεμήσει τη διαφθορά

Η Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στο ΚΕΠ, στα Social Media αλλά και τη θέση των γυναικών στη Πολιτική

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Επιμέλεια Νικόλας Βωνιάτης 

Εκτενή αναφορά κάνει το αμερικανικό επιχειρηματικό περιοδικό σε δημοσίευμα του για τον ρόλο της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Έμιλυς Γιολίτη, στην καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα μας, αλλά και την εμπλοκή της στα κοινά.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, η Έμιλυ Γιολίτη δεν είναι μια «παραδοσιακή» πολιτικός. Σε ηλικία 44 ετών, η ίδια ορίστηκε ως Υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά έκτοτε η προσέγγιση της για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει διαμάχες στην πολιτική σκηνή του τόπου.

Παράλληλα το Forbes κάνει εκτενή αναφορά για τον ρόλο της στην αναδιαμόρφωση του δικαστικού συστήματος της χώρας μας, κάτι που αποτελεί κεντρικό ζήτημα, κυρίως μετά το σκάνδαλο και τις αποκαλύψεις του Al Jazeera για τα Cyprus Papers και το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Τα Social Media και το ένταλμα

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης της στο αμερικανικό περιοδικό, η Υπουργός ανέφερε ότι πριν εισέλθει στην πολιτική, ήταν «ενεργός χρήστης των ΜΚΔ», και προέβαλε μέσα από αυτά «χαρούμενες στιγμές από την ζωή της». Σημείωσε παράλληλα ότι λόγω της φύσης της εργασίας των προσώπων της οικογένειας της, είχε την τύχη να ταξιδεύει συχνά, αλλά και να ζήσει από κοντά τον κόσμο της μόδας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Forbes, η εικόνα της έχει πληγεί μετά και τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με το ένταλμα σύλληψης κατά ατόμου που διατηρούσε σατιρικό λογαριασμό της Υπουργού. Το περιοδικό αναφέρει ότι η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ως υπέρβαση και κατάχρηση της εξουσίας από την ίδια, με το Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώνει το ένταλμα.

Παρόλα αυτά, η κα Γιολίτη εξακολουθεί να υπερασπίζεται την απόφασή της, καθώς όπως σημείωσε στο περιοδικό, ότι αν και είναι ανοιχτή σε «οποιαδήποτε κριτική, γελοιοποίηση ή προσβολές», κάτι που αναμένεται πλέον να γίνεται στην σύγχρονη πολιτική, «δεν πρέπει όμως να δείχνεται παρόμοια ανοχή» όταν η κριτική αυτή αφορά άτομα της οικογένειας της. «Εγώ θα τους προστατεύσω», υπογράμμισε.

Τα Cyprus Papers και ο πόλεμος κατά της διαφθοράς

Το αμερικανικό περιοδικό κάνει εκτενή αναφορά στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, στα Cyprus Papers, την έρευνα που δημοσίευσε το αραβικό πρακτορείο ειδήσεων Al Jazeera αλλά και την διακοπή του προγράμματος μετά τα πρόσφατα γεγονότα.

«Η προσωπική μου θέση είναι ότι το δικαίωμα παραχώρησης υπηκοότητας εμπίπτει στην αποκλειστική δικαιοδοσία και αρμοδιότητα κυρίαρχων κρατών στη Ε.Ε.», σημείωσε η κ. Γιολίτη, ενώ πρόσθεσε ότι «οι εμπορικές συνθήκες της Ένωσης προβλέπουν ρητά, πως η ευρωπαϊκή ιθαγένεια είναι επιπρόσθετη στην ιθαγένεια που παρέχεται από τα Κράτη-Μέλη».

Η Υπουργός ταυτόχρονα δεν αρνήθηκε ότι το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων πρέπει να μεταρρυθμιστεί, αλλά υποστηρίζει ότι οι πολιτογραφήσεις που αφορούσαν πρόσωπα με εγκληματικό υπόβαθρο, αποτελούσαν την μειοψηφία των περιπτώσεων. Το περιοδικό σημειώνει ότι το πρώην δικηγορικό γραφείο στο οποίο εργαζόταν η κα Γιολίτη, έχει επίσης κατηγορηθεί για την εμπλοκή του στο ΚΕΠ.

«Τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο βρίσκονται υπό συνεχή έρευνα, αλλά οι πράξεις τους δεν καταδικάζουν απαραίτητα την κυβέρνηση για διαφθορά, ή ότι ολόκληρο το σύστημα είναι διεφθαρμένο ή ακόμη πως οποιοσδήποτε έχει εμπλακεί με το επενδυτικό πρόγραμμα, είναι διεφθαρμένος» υποστήριξε η Υπουργός Δικαιοσύνης.

Ταυτόχρονα, η Υπουργός έκανε λόγο στα νέα μέτρα κατά της διαφθοράς που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021, τα οποία όπως σημείωσε αποσκοπούν στην «αναζωπύρωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση, αλλά και την πάταξη της διαφθοράς». «Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε αυτό το πρόβλημα», τόνισε.

Το ΚΕΠ και η κυπριακή οικονομία

«Το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός μεγάλου φάσματος της οικονομίας του τόπου», σημείωσε η κα Γιολίτη στο Forbes, και παραδέχθηκε ότι η «απώλεια των εσόδων του προγράμματος, δεν θα δεν θα είναι εύκολο να αντικατασταθεί».

Ωστόσο, η Υπουργός είναι πεπεισμένη ότι η Κύπρος θα βρει νέους, καινοτόμους τρόπους για να γεμίσει τα ταμεία της. «Αυτή θα είναι μια πηγή εσόδων που θα είναι δύσκολο να αντικατασταθεί, αλλά ο κυπριακός λαός ήταν πάντα πολύ εφευρετικός» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι είναι «σίγουρη» ότι η Κύπρος «θα βρει τα μέσα για να προχωρήσει και να διασφαλίσει με ικανοποιητικό τρόπο τα οικονομικά της συμφέροντα».

Οι σχέσεις Κύπρου - Ε.Ε.

Παράλληλα το Forbes αναφέρει ότι παρά τη σκληρή στάση που τήρησε η Ε.Ε. σχετικά με το θέμα, η Υπουργός Δικαιοσύνης δεν πιστεύει ότι αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις Κύπρου - Ε.Ε.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε εξηγήσεις από τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Μάλτας σχετικά με τα επενδυτικά τους προγράμματα», ανέφερε, «αλλά δεν πρόκειται για τα μόνα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. που εφαρμόζουν τέτοια προγράμματα», καθώς όπως σημείωσε η Υπουργός ανά την Ένωση λειτουργούν διάφορα προγράμματα για την παροχή ιθαγένειας, που αφορούν ζητήματα «ιδεολογίας, αθλητισμού και επιτευγμάτων».

Γυναίκα και πολιτική

Σε ότι αφορά την εμπλοκή της Έμιλυς Γιολίτη στην ενεργό πολιτική του τόπου μας, το αμερικανικό περιοδικό σημειώνει ότι είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το αξίωμα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στην Κύπρο από το 1960, όταν την θέση διατηρούσε η Στέλλα Σουλιώτη.

«Νομίζω ότι στην Κύπρο, όπως και στα περισσότερα μέρη του κόσμου, οι γυναίκες έχουν μια πιο δύσκολη στιγμή, απλώς και μόνο επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί άνδρες», ανέφερε η Υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι η ίδια θεωρεί θετικό το γεγονός «ότι όλο και περισσότερες γυναίκες εισέρχονται στην πολιτική και διορίζονται σε υψηλά αξιώματα».

«Τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, σημειώθηκε μεγάλη βελτίωση σε αυτόν τον τομέα» υπογράμμισε η Έμιλυ Γιολίτη, «αλλά φυσικά, υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο βελτίωσης».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση