ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γ. Σαββίδης: Θα διερευνηθούν μέχρι τέλους οι υποθέσεις για το ποδόσφαιρο

«Η σωστή διαδικασία είναι ότι όποιος έχει οτιδήποτε να πει για ποινικό αδίκημα, που αφορά στην ΚΔ, να το καταγγείλει στις αρμόδιες Αρχές», ανέφερε ο Υπουργός

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Υπάρχει μια πρωτοφανής ομοψυχία, ομοθυμία και βούληση, για να φθάσουμε εκεί που θα μπορέσουμε να φθάσουμε, ώστε να καθαρίσουμε το απόστημα, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι υποθέσεις που θα καταγγελθούν σχετικά με το ποδόσφαιρο θα διερευνηθούν μέχρι τέλους.

Κληθείς, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής που εξέτασε το θέμα της Κάρτας Φιλάθλου, να αναφέρει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ανακρίσεις σε σχέση με τις υποθέσεις των ύποπτων αγώνων, αλλά και πώς αξιολογούνται τα στοιχεία που δίδονται στην Αστυνομία μέσω της εφαρμογής Red Button, ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως ένα από τα πράγματα που ανακοινώθηκαν μετά από τη σύσκεψη με τα πολιτικά κόμματα που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, είναι η αύξηση των μελών της ειδικής ανακριτικής ομάδας της Αστυνομίας, που διερευνά τα θέματα διαφθοράς ή πιθανής χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων, σε δεκατρία άτομα από τέσσερα, που ήταν πριν από λίγο καιρό.

«Αυτό νομίζω λέει σε όλους κάτι», είπε ο κ. Σαββίδης, για να προσθέσει πως ο ίδιος δεν επιθυμεί να προδικάσει το πού βρίσκονται οι ανακρίσεις.

Κληθείς να τοποθετηθεί σε αναφορές, που έγιναν από αρχηγό πολιτικού κόμματος κατά τη σύσκεψη με όλα τα πολιτικά κόμματα, ότι «τίποτα καινούριο δεν λέχθηκε και τίποτα καινούριο δεν αποφασίστηκε», ο κ. Σαββίδης εξέφρασε λύπη για τη συγκεκριμένη δήλωση, για να σημειώσει πως κάτι τέτοιο δεν αφέθηκε να προκύψει ως κριτική κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

«Αντιθέτως, πριν τα κόμματα αποχωρήσουν από τη σύσκεψη, είχα αναγνώσει τη σειρά μέτρων που αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και όλα τα κόμματα είχαν πιστεύω συμφωνήσει σε αυτά που ανακοινώσαμε, τα οποία ήταν όλα πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και του Υπουργού Δικαιοσύνης, όπως είναι για παράδειγμα, η αύξηση του αριθμού των μελών της Αστυνομίας – το οποίο ήταν καινούριο και ανακοινώθηκε για πρώτη φορά χθες», είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «η σύσταση της ενιαίας νομοθεσίας για τον αθλητισμό ήταν επίσης εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη σύσκεψη που έγινε προ μερικών ημερών στο Προεδρικό Μέγαρο και κατά τη συνάντηση είχα επίσης αναφέρει ότι ήδη βρισκόμουν σε επαφή με τον συνάδελφο Υπουργό Παιδείας, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει τη διαδικασία για εξασφάλιση τεχνογνωσίας και μέσων για έναρξη της διαδικασίας με σκοπό τη δημιουργία της ενιαίας νομοθεσίας αθλητισμού».

Είπε ότι «ναι μεν κι άλλα κόμματα έχουν περιλάβει αυτό στις προτάσεις τους, αλλά αυτή ήταν πρόταση, που είχε ξεκινήσει από την Κυβέρνηση και ήδη είχα αναφέρει πως η υλοποίησή της ξεκίνησε», για να προσθέσει ότι «η δε πρόταση για να γίνει νομοπαρασκευαστική επιτροπή, για το θέμα της ενιαίας νομοθεσίας που κατατέθηκε χθες, ήταν επίσης δική μου εισήγηση, ώστε αξιολογήσουμε την κοινή σοφία».

Ανέφερε ότι έχει ήδη δώσει οδηγίες όπως αποσταλούν επιστολές για να ζητείται από όλα τα κόμματα – κι από εκείνα που υπέβαλαν προτάσεις κι από εκείνα που δεν υπέβαλαν προτάσεις– να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Εξήγησε ότι οι προτάσεις αυτές θα συγκεντρωθούν εντός ενός αυστηρά τακτού χρονικού διαστήματος, θα γίνει σύσκεψη της επιτροπής αυτής υπό την προεδρία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και θα προσπαθήσουν να τις κωδικοποιήσουν και να τις εντάξουν σε ένα έγγραφο.

«Είχα εισηγηθεί, το οποίο και έγινε αποδεκτό, να πραγματοποιηθεί εκ νέου σύσκεψη σε δύο μήνες, σε επίπεδο Υπουργού, αρχηγών πολιτικών κομμάτων και υψηλών εκπρόσωπων των κομμάτων όπως ήταν και η χθεσινή σύνθεση, για να αξιολογήσουμε όλες τις εισηγήσεις που αφορούν σε θέματα διαπλοκής, διαφθοράς και πρόληψης, όπως αυτές θα διαμορφωθούν μέσα από τη διαδικασία που περιέγραψα, για να δούμε πώς προχωρούμε σε υλοποίησή τους. Εάν χρειάζεται νομοθεσία, έχοντας τη συναίνεση όλων των κομμάτων, πιστεύω ότι θα είναι πιο εύκολο να την εξασφαλίσουμε και να δούμε με πιο τρόπο μπορούμε να τα υλοποιήσουμε», ανέφερε ο κ. Σαββίδης.

Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού έχει ρόλο σε ό,τι αναφέρουν τα ισπανικά δημοσιεύματα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε πως η εν λόγω Επιτροπή έχει πολύ μεγάλο ρόλο και πολύ μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων, ενώ τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής που παρακάθισαν στη χθεσινή σύσκεψη, έδειξαν τη βούληση και την επιθυμία τους να προχωρήσουν μέχρι τέλους για να εφαρμοστεί πλήρως ο περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμος του 2017.

«Ο Νόμος αυτός», υπέδειξε, «έχει διάφορες πρόνοιες που επιτρέπουν στην Επιτροπή Δεοντολογίας να επέμβει και ήδη έχουν αναφέρει σε δηλώσεις τους ότι θα το πράξουν, στην πλήρη έκταση που προβλέπει ο Νόμος. Πάντα όμως πρέπει να ξέρουμε ότι μια από τις πρόνοιες του Νόμου αυτού, και το λέω για να μην περιμένετε πολλές δηλώσεις για το θέμα αυτό από την Επιτροπή, είναι η σημαντική πρόνοια που προβλέπει για εχεμύθεια και μη ανακοίνωση των εμπιστευτικών πληροφοριών που σχετίζονται με καταγγελίες που εξετάζονται από την Επιτροπή. Βάσει τούτου, μην αναμένεται ότι θα υπάρχει ανακοίνωση του τι εξετάζεται, διότι αυτό είναι αντίθετο με τον Νόμο».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση εάν θα ζητηθεί από συγκεκριμένο Σωματείο να καταθέσει τις καταγγελίες και τα στοιχεία όπως αυτά τα απέστειλε σε UEFA και FIFA ώστε να προχωρήσει η διερεύνησή τους, ο κ. Σαββίδης είπε πως η σωστή μέθοδος είναι η καταγγελία στις αρμόδιες Αρχές.

Σημείωσε πως «η σωστή διαδικασία είναι ότι όποιος έχει οτιδήποτε να πει για ποινικό αδίκημα, που αφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, να το καταγγείλει στις αρμόδιες Αρχές», για να προσθέσει ότι «οι αρμόδιες Αρχές είναι η Αστυνομία».

Ο κ. Σαββίδης διευκρίνισε ακόμη πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως δεν είναι πολιτικός προϊστάμενος ή καθοιονδήποτε άλλο τρόπο δυνάμενος να ελέγξει την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού και τον τρόπο που κάνει τη δουλειά της.

«Καθηκόντως», όπως είπε, «μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατατίθενται στο Υπουργικό Συμβούλιο προτάσεις που αφορούν στον διορισμό των μελών της Επιτροπής και ενδεχομένως και κάποια άλλα θέματα που άπτονται τη σωστή λειτουργία της».

Απαντώντας στη δημόσια κριτική σε ό,τι αφορά στην εξασφάλιση των πόρων που χρειάζονται η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, είπε ότι «κακώς ασκείται δημόσια κριτική σε σχέση με το ότι η Επιτροπή διορίστηκε και τα μέλη της ούτε τη μισθοδοσία τους ξέρουν, ούτε γραφεία έχουν, ούτε στέγαση έχουν, ούτε εξοπλισμό έχουν».

Σε ό,τι αφορά στην αντιμισθία τους, είπε πως αυτή καθορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, άρα είναι ξεκάθαρα καταγεγραμμένη.

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό της Επιτροπής, ανέφερε πως υπάρχει νομοθετική πρόνοια που προβλέπει ότι τα έξοδα λειτουργίας της Επιτροπής είναι τα πρώτα χρήματα που εισπράττονται από ένα ποσοστό που προβλέπεται ότι πληρώνεται στον ΚΟΑ από στοιχηματική δραστηριότητα».

«Βάσει του νόμου», διευκρίνισε, «πρέπει να πληρωθούν τα έξοδα λειτουργίας της Επιτροπής προτού πληρωθεί οποιαδήποτε ομοσπονδία ή Σωματείο και με βάση τα ποσοστά που καθορίζονται στον νόμο αλλά και με βάση το περσινό ποσό που θα έπρεπε να είχε πληρωθεί, συγκεντρώνεται ένα πολύ σημαντικό ποσό για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας της Επιτροπής».

Κληθείς τέλος να σχολιάσει δημοσίευμα στον ημερήσιο κυπριακό Τύπο, το οποίο φέρει τον Γενικό Εισαγγελέα να έχει ζητήσει αρχειοθέτηση κόκκινων φακέλων, ο κ. Σαββίδης απάντησε πως αρμόδιος να απαντήσει επί του θέματος είναι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Μιάλον βούκκον βάλε, μιάλον λόον μεν πεις, κ. Υπουργέ !!

YIANNOULIS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X