ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΓΓ ΑΚΕΛ: Οι τουρκικές προκλήσεις καταρρίπτουν το μύθο των τριμερών

Ο κ.Κυπριανού δήλωσε ότι οι τουρκικές προκλήσεις καταρρίπτουν το μύθο ότι οι τριμερείς θωρακίζουν την Kυπριακή Δημοκρατία

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι τελευταίες τουρκικές προκλήσεις καταρρίπτουν τον μύθο που επιχειρείται να καλλιεργηθεί από την πλευρά της κυβέρνησης ότι τάχα οι τριμερείς θωρακίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία έναντι των οποιονδήποτε ξένων προκλήσεων, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΑΚΕΛ δεν είναι ενάντια σε ενέργειες που συμβάλλουν στην επίλυση του Κυπριακού.

Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών, ο κ. Κυπριανού τις χαρακτήρισε ως απαράδεκτες, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να καταγγελθούν εκεί και όπου πρέπει από την Κυπριακή Δημοκρατία, από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη».

«Την ίδια στιγμή όμως, νομίζω ότι καταρρίπτουν και ένα μύθο που επιχειρείται να καλλιεργηθεί από την πλευρά της κυβέρνησης, ότι δηλαδή τάχα οι τριμερείς θωρακίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία έναντι των οποιονδήποτε ξένων προκλήσεων», ανέφερε.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαστε ενάντια στις τριμερείς. Θεωρούμε ότι είναι ενέργειες οι οποίες γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτές θα στοχεύουν στο να μετατρέψουν την Κύπρο σε γέφυρα συνεργασίας με τους γειτονικούς λαούς και με στόχο αυτές να συμβάλουν από τη μια στην επίλυση του Κυπριακού και από την άλλη να μας επιτρέψουν ανεπηρέαστα να αξιοποιήσουμε τον φυσικό πλούτο που διαθέτουμε», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. «Λυπούμε να πω», συνέχισε, «ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι πενιχρά».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «κάθε φορά επαναλαμβάνεται ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο ανάλογα με τις συμμετοχές- τώρα δηλαδή που ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες - έχει σμικρύνει», κάνοντας παράλληλα λόγο για «πολύ γενικές αναφορές δίχως να εξυπηρετείται το κύριο όπως το έχω αναφέρει προηγουμένως».

«Εμείς ανησυχούμε με όλα αυτά τα οποία τεκταίνονται στην ΑΟΖ της Κύπρου και θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσει η Κυβέρνηση πως μόνο με λύση του Κυπριακού, η οποία θα επιτρέπει την έναρξη συζητήσεων και με την Τουρκία αναφορικά με τα θέματα της αξιοποίησης των υδρογανανθράκων στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, μπορούν να δημιουργηθούν οι συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας που για μας είναι η συνταγή να προχωρήσουμε στην πρόοδο και την ευημερία για το σύνολο του κυπριακού λαού».

Ερωτηθείς σχετικά με την χθεσινή έκθεση για την οικονομία η οποία καταγράφει από τη μια τους ρυθμούς ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και από την άλλη προειδοποιεί για τους κινδύνους από τα ΜΕΔ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «θα την μελετήσουμε αυτή την έκθεση, δεν είχαμε τη δυνατότητα ακόμα να την αναλύσουμε».

«Όμως προκαταρκτικά θα ήθελα να πω τα εξής: Το πρώτο και κύριο είναι ότι μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη αλλά αυτή η ανάπτυξη δυστυχώς δεν εδράζεται πάνω σε γερές βάσεις και το πιο σημαντικό τα οφέλη από την ανάπτυξη δεν κατανέμονται με ένα ισορροπημένο τρόπο στο σύνολο της κοινωνίας, περιορίζονται τα οφέλη σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων με αποτέλεσμα να είμαστε πρωταθλητές στον ευρωπαϊκό χώρο, σε ό,τι αφορά το χάσμα μεταξύ των λίγων πλουσίων και όλων των υπολοίπων», είπε.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης ότι «σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα χρέη, είναι ένα πρόβλημα που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στον τραπεζικό τομέα. Όταν λέω βέβαια η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσω ότι είναι πρωτίστως ευθύνη των τραπεζών, αλλά έχει και το δικό της ρόλο να διαδραματίσει και η Κυβέρνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.  Θα μελετήσουμε λοιπόν την έκθεση και θα εκδώσουμε μια πιο ολοκληρωμένη τοποθέτηση». 

Ο κ. Κυπριανού προέβη σε δηλώσεις στο περιθώριο της σημερινής αντιφασιστικής και αντιρατσιστικής πορείας με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας κατά των Διακρίσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X