ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΓΓ ΑΚΕΛ: Επιτακτική η ανάγκη αλλαγής της πορείας της οικονομίας

O Άντρος Κυπριανού προχώρησε σε τρεις διαπιστώσεις ως προς τις συνέπειες του κουρέματος καταθέσεων στην Κύπρο

ΚΥΠΕ

Η ανάγκη αλλαγής πορείας της οικονομίας και πάλης για διαφορετική Ευρώπη γίνεται επιτακτική, δήλωσε ο ΓΓ το ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας παράλληλα ότι η μεγαλύτερη προτεραιότητα για το ΑΚΕΛ είναι να μην αφήσει την οικονομία να στρεβλωθεί από τα μεγάλα συμφέροντα μιας μικρής μειοψηφίας.

Σε ομιλία του στη δεύτερη ημέρα του 1ου Φόρουμ Οικονομικής Πολιτικής, που διοργανώνει το ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «είναι γνωστό ότι οι αποφάσεις του Μάρτη του 2013 για την Κύπρο ήταν ένα πείραμα για να επιβληθεί ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο διαχείρισης τραπεζικών κρίσεων, στο οποίο το κούρεμα καταθέσεων θα αποτελούσε δυνητική επιλογή».

«Το γεγονός ότι το μοντέλο της Κύπρου δεν χρησιμοποιήθηκε πουθενά αλλού, ακόμα και σε περιπτώσεις με παρόμοια χαρακτηριστικά, δείχνει την αποτυχία του πειράματος», είπε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνέχισε προχωρώντας σε τρεις διαπιστώσεις ως προς τις συνέπειες του κουρέματος καταθέσεων στην πραγματική οικονομία της Κύπρου.

«Πρώτο, επιβεβαιώθηκαν ορισμένα από τα πιο προβληματικά χαρακτηριστικά του οικονομικού μοντέλου και της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ», είπε. Έφερε ως παραδείγματα το δημοκρατικό έλλειμα στη λειτουργία της και την υπερίσχυση των συμφερόντων σε βάρος των διακηρυγμένων αρχών και αξιών.

«Εκείνες τις μέρες του 2013, πολλοί Κύπριοι, από όλους τους πολιτικούς χώρους, θυμήθηκαν αυτά για τα οποία προειδοποιούσε σε ανύποπτο χρόνο η Αριστερά», ανέφερε.

Ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση Αναστασιάδη, πρόσθεσε, «έφθασε στο σημείο να εκφράζει τη δυσφορία, έως και αγανάκτηση της, για τη μεταχείριση που έτυχε η Κύπρος από τους Ευρωπαίους εταίρους».

«Παρά όμως τις δημόσιες διακηρύξεις δεν έδωσαν ποτέ πειστική απάντηση πώς ήταν δυνατό η ίδια η ΕΕ να καταπατά τις αρχές και το κοινοτικό κεκτημένο σε βάρος των πολιτών ενός κράτους - μέλους», σημείωσε ο Άντρος Κυπριανού.

Δεύτερο, συνέχισε, «όπως και στην Ευρώπη έτσι και στην Κύπρο η οικονομική κρίση δεν λειτούργησε ως ευκαιρία για να διορθωθούν τα προβλήματα και οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες όπως διακηρυσσόταν».

Αντιθέτως, είπε, «σε συνδυασμό με τη συνολική οικονομική πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια με πρόσχημα την κρίση, επιβλήθηκαν καθολικές μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους, μειώθηκαν στο ελάχιστο οι δαπάνες του κράτους για αναπτυξιακά έργα, συρρικνώθηκε σημαντικά το κοινωνικό κράτος, αλλοιώθηκε ο χαρακτήρας της συνεργατικής οικονομίας και θεμελιώθηκε ως κυρίαρχη άποψη ο μύθος ότι κάθε τι δημόσιο είναι κακό και διεφθαρμένο».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ «οι συνθήκες στην αγορά εργασίας επιδεινώθηκαν σημαντικά. Εργασία με περιορισμένα δικαιώματα, απορυθμισμένα ωράρια και ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, είναι τα φαινόμενα που επικρατούν σήμερα».

Τρίτο, είπε, «η κυπριακή οικονομία με τις υφιστάμενες δομές και τη σημερινή οικονομική φιλοσοφία αδυνατεί να προσφέρει συνθήκες ευημερίας στο σύνολο της κοινωνίας».

Η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές εξωτερικές συνθήκες από το 2016 και μετά, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, «δε σηματοδότησαν και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου για την πλειοψηφία της κοινωνίας», προσθέτοντας ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού βρίσκεται στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα παραχώρησης διαβατηρίων, είπε ότι «βοήθησε την οικονομία μας σε δύσκολες στιγμές».

«Η κατάχρηση του όμως, η έλλειψη αποτελεσματικού ελέγχου και η εμπλοκή του ονόματος της οικογένειας του Προέδρου στο πρόγραμμα, το ζημίωσαν αφάνταστα και το χειρότερο μας δυσφήμισαν στο εξωτερικό», σημείωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνέχισε λέγοντας ότι «η πλειοψηφία της κοινωνίας συνεχίζει να σηκώνει το βάρος της κρίσης. Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε δραματικά τα τελευταία επτά χρόνια. Μέχρι σήμερα υστερεί σημαντικά σε σχέση με την περίοδο πριν από το 2013. Τα πλείστα νοικοκυριά έχουν βρεθεί υπερδανεισμένα».

Παράλληλα, είπε, «σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις και κανονισμοί έχουν διευκολύνει τη δυνατότητα των τραπεζών να κατάσχουν περιουσίες με αποτέλεσμα πολλοί να βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απώλειας της κύριας κατοικίας τους».

«Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η ανάγκη αλλαγής της πορείας της οικονομίας και της πάλης για διαφορετική Ευρώπη γίνεται επιτακτική», σημείωσε.

Γίνεται, είπε ο κ. Κυπριανού, «στόχος δεκαετίας και όρος επιβίωσης σε μια εποχή που δεν αφήνει περιθώρια περαιτέρω εξάντλησης των φυσικών και των ανθρώπινων πόρων της κοινωνίας μας».

«Η μεγαλύτερη προτεραιότητα για το ΑΚΕΛ είναι να μην αφήσει την οικονομία να στρεβλωθεί από τα μεγάλα συμφέροντα μιας μικρής μειοψηφίας», ανέφερε. Να μην αφήσει την κοινωνία να αποξενωθεί από τα όνειρά της, είπε. Να μην αφήσει τη Δημοκρατία μας να απαξιωθεί εξ αιτίας της διαφθοράς και της διαπλοκής, πρόσθεσε.

«Από κει και πέρα όλα είναι υπό συζήτηση. Αρκεί να είναι συμβατά με το καλώς νοούμενο εθνικό και δημόσιο συμφέρον», σημείωσε.

Αυτός, είπε, «είναι και ο μόνος όρος που το ΑΚΕΛ βάζει στο διάλογο που επιδιώκει να κάνει με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της αγοράς, της κοινωνίας και της πολιτικής».

Να μου επιτρέψετε να πω, ανέφερε, «ότι δεν κατάλαβα ποτέ γιατί κάποιοι θεωρούν ότι η κοινωνική δικαιοσύνη που προτάσσει η Αριστερά θεωρείται από κάποιους ασύμβατη με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».

Εκτός, πρόσθεσε, «αν αυτοί που το υποστηρίζουν θεωρούν ότι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας είναι αυτοσκοπός που νομιμοποιεί αυτούς που θέλουν να πλουτίζουν σε βάρος των υπολοίπων».

«Αν υπάρχει κάτι που σίγουρα υπονομεύει τη σωστή ανταγωνιστικότητα και κατ’ επέκταση τη σταθερότητα της οικονομίας είναι ακριβώς η έλλειψη κοινωνικής συνοχής και ο αποκλεισμός από την παραγωγική διαδικασία τμημάτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΚΕΛ  |  Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση