ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Για άλλα δύο χρόνια στη θέση του υπαρχηγού της ΕΦ ο Κώστα Χρυσηλίου

Πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο η τελετή επαναδιαβεβαίωσης στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Newsroom K

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή επαναδιαβεβαίωσης του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Κώστα Χρυσηλίου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.  Μιλώντας κατά την τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «καταγράφοντας τα δύο χρόνια ευδόκιμης προσφοράς σας ως Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς και λαμβάνοντας υπόψη το ακέραιο του χαρακτήρα, τον επαγγελματισμό και την πλήρη αφοσίωση που επεδείξατε στα καθήκοντά σας, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον επαναδιορισμό σας στη θέση αυτή.

Στην πιο πάνω απόφαση προσμέτρησε επίσης η σημαντική συνδρομή σας στην υλοποίηση ενός αποτελεσματικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς.
Μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμός που οδήγησαν:

• Στη μείωση της στρατιωτικής θητείας.
• Στην επιτυχή ενσωμάτωση 3090 επαγγελματιών οπλιτών, και η ισχυροποίηση του θεσμού, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα μετεξέλιξης της Εθνικής Φρουράς σε ημιεπαγγελματικό στρατό.
• Στην αναβάθμιση του θεσμού της εφεδρείας.
• Στην υπογραφή σειράς αμυντικών συμφωνιών σε διμερές, αλλά και πολυμερές επίπεδο.
• Στην αποτελεσματική συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PESCO).
• Στην αναβάθμιση της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» και της Αεροπορικής Βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου».
• Σε μέτρα για την αντιμετώπιση της φυγοστρατίας,

Δράσεις και πολιτικές που συνέβαλαν στη διεύρυνση και ενίσχυση της υψηλής αποστολής, της αποτελεσματικότητας, της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς. Υψίστης σημασίας προς την κατεύθυνση αυτή είναι και η δρομολόγηση του σχεδιασμού ενός μακροπρόθεσμου εξοπλιστικού προγράμματος που θα καταστήσουν την Εθνική Φρουρά ακόμα πιο αξιόπιστη στην αποστολή της.

Την ίδια στιγμή έμφαση δώσαμε και στην ενδυνάμωση του ρόλου της Εθνικής Φρουράς, ως ισχυρού παράγοντα διαχείρισης κρίσεων, σταθερότητας και συνεισφορέα ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.  Προς τον σκοπό αυτό, η δημιουργία, η επιτυχής λειτουργία και η συνεχής αναβάθμιση, μεταξύ άλλων, του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Δορυφορικού Κέντρου Ελέγχου Αποστολών και του Συντονιστικού Κέντρου ΖΗΝΩΝ, έχει αναδείξει την Κύπρο, στη βάση των διεθνούς εμβέλειας ασκήσεων, μνημονίων συνεργασίας αλλά και συμφωνιών, ως κόμβο παροχής ανθρωπιστικών υπηρεσιών, ως επίσης υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2018 και 2019 διερευνήθηκαν 249 συνολικά περιστατικά που είχαν ως αποτέλεσμα τη διάσωση 125 συνολικά ατόμων.

Πέραν τούτων, πρέπει να τονίσω αυτό που όλοι καταγράφουμε, ότι διανύουμε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από έντονες πολιτικές ανακατατάξεις και τις νέες μορφές ασύμμετρων απειλών στη ευρύτερη περιοχή μας.
Ασύμμετρες απειλές οι οποίες σχετίζονται με την παράνομη διοχέτευση μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, με όσα καταμαρτυρούνται με τις προσχεδιασμένες ενέργειες της Τουρκίας στα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης βεβαίως, με καλά γνωστές σε όλους τις πιέσεις που ασκούνται στην πατρίδα μας, την κυβερνοασφάλεια, την τρομοκρατία, καθώς και την ασφάλεια των δραστηριοτήτων εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής.

Σε αυτό το πρωτόγνωρο και ασταθές περιφερειακό περιβάλλον και, ενόσω υπάρχει παράνομα κατοχικός στρατός για 45 και πλέον χρόνια στην πατρίδα μας και δεδομένης της συνεχούς τουρκικής προκλητικότητας, η Εθνική Φρουρά καλείται να προασπιστεί την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι στον Αρχηγό και εσάς κ. Χρυσηλίου, την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς που εμπιστεύεται η Πολιτεία ώστε να ηγηθείτε, να εκπαιδεύσετε και να ενισχύσετε το ηθικό των υφισταμένων σας, ενεργώντας με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.
Έχοντας πλήρη συνείδηση της ευθύνης της υψηλής αποστολής, ενασκώντας τα καθήκοντα σας σε πλήρη συνεργασία με τον Αρχηγό, αλλά και την πολιτική ηγεσία, είμαι βέβαιος ότι θα επιβεβαιώσετε εκ νέου την ικανότητά σας να ανταποκριθείτε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στα απαιτητικά καθήκοντα που σας ανατίθενται.

Συγχαίροντας σας για ακόμη μία φορά για την τιμητική ανάληψη των καθηκόντων σας, εύχομαι κάθε επιτυχία στην αποστολή σας».
Από την πλευρά του, ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς είπε ότι «έχοντας βαθιά συναίσθηση της μεγάλης τιμής που μου έχετε κάνει με τον επαναδιορισμό ως Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς σάς δηλώνω ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι άοκνα ώστε να φανώ αντάξιος των προσδοκιών και της εμπιστοσύνης που μου έχετε δείξει προκειμένου να συνεχιστεί η ανοδική πορεία της Εθνικής Φρουράς».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X