ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Για τις τουρκικές προκλήσεις μίλησε στο ΚΣ ΟΑΣΕ η Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Η Κύπρος είναι μικρή χώρα, χρειαζόμαστε φίλους, ανέφερε χαρακτηριστική η Κύπρια βουλευτής

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Συνεχίζονται στο Λουξεμβούργο οι εργασίες της 28ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), όπου η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων όπως στις τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ και στην συντριβή στα κατεχόμενα του αντιαεροπορικού πυραύλου.

Ανακοίνωση από τη Βουλή αναφέρει ότι η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε παρέμβασή της σε συζήτηση στην Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας για το θέμα «Ενισχύοντας την αειφόρο ανάπτυξη για την προώθηση της ασφάλειας: O ρόλος των Κοινοβουλίων», αναφέρθηκε στη συντριβή αντιαεροπορικού πυραύλου που εκτοξεύτηκε από τη Συρία στο κατεχόμενο χωριό Βουνό, επισημαίνοντας ότι, από τύχη, δεν θρηνήσαμε θύματα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ωσάν να μην ήταν αρκετή η αγωνία και η ανασφάλεια που βιώνουμε λόγω της παρουσίας, για 45 χρόνια, 40 χιλιάδων τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε η κ. Χαραλαμπίδου.

Η Κύπρια βουλευτής υπογράμμισε ότι η συμμόρφωση των συμμετεχόντων Κρατών του ΟΑΣΕ με τις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις σχετικές διεθνείς συνθήκες, αποτελεί τη μοναδική οδό στις προσπάθειες για επίτευξη και διατήρηση διεθνούς ασφάλειας.

Στηλιτεύοντας, εξάλλου, την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις τουρκικές απειλές και εχθρικές ενέργειές εναντίον διεθνών εταιριών που αδειοδότησε η Κυπριακή Δημοκρατία για να διεξαγάγουν γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της, η κ. Χαραλαμπίδου ευχήθηκε η δεδηλωμένη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κύπρο να μεταφραστεί σε συγκεκριμένα μέτρα, ως εξετάζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Κύπρος να μην αποτελέσει εκ νέου εύκολο στόχο και διαπραγματευτικό όπλο στις τακτικές της Τουρκίας.

Το γεγονός, επεσήμανε, ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, πολύ πρόσφατα, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, άφησε να διαφανεί αλλαγή προσέγγισης, η οποία απέκλινε πλήρως από προηγούμενες τοποθετήσεις του και επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον για κυρώσεις, περιλαμβανομένης της διακοπής της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F35, στην περίπτωση που αυτή προχωρήσει με την παραλαβή των ρωσικών πυραύλων S-400, είναι ανήκουστο.

Η Κύπρος είναι μικρή χώρα, χρειαζόμαστε φίλους. Αλλά, σε καμία περίπτωση, τρίτες χώρες νομιμοποιούνται να παρεμβαίνουν στις διεθνείς σχέσεις της χώρας μου, είπε η κ. Χαραλαμπίδου. Αναφέρομαι, επεσήμανε, σε τροπολογία στο νομοσχέδιο των Γερουσιαστών Menendez και Rubio που αφορά στην ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την ενέργεια, με την οποία εισάγεται πρόνοια που περιορίζει κατά τρόπο τινά τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με κράτος-μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η παγκόσμια ασφάλεια δεν μπορεί να εξαρτάται από την ανακολουθία λόγων και έργων. Οι κυρώσεις για έκνομες ενέργειες δεν μπορεί να είναι επιλεκτικές ούτε να στοχεύουν στην εξυπηρέτηση εθνικών συμφερόντων, κατέληξε η κ. Χαραλαμπίδου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Γερμανικά ΜΜΕ: Περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία

«Kύριε Μπορέλ, πείτε το στον σουλτανίσκο που λιγόστεψαν οι μέρες του, σήμερα που θα είναι στο σπίτι σας! ...»
ΑΚΑ  |  11:20

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Ο άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα πότε θα πάει σπίτι του; »
ΑΚΑ  |  11:17

Κλοπή κατοικίας με λεία 7 χιλ. ευρώ και χρυσαφικά

«ΚΛΟΠΗ ….. κατοικίας ;;; Έκλεψαν κατοικία; Ή μήπως ΔΙΑΡΡΗΞΗ κατοικίας ;;; Πόσο ΠΤΩΧΗ διατύπωση !!! ...»
YIANNOULIS  |  10:51

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X