ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιολίτη: Ο σεξισμός θα πρέπει να ξεμπροστιάζεται

Η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η ρητορική μίσους και τα σεξιστικά υπονοούμενα δεν θα πρέπει να αγνοούνται

ΚΥΠΕ

Τα δικαιώματα των γυναικών δεν θα έπρεπε να αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία, αφού είναι το ίδιο και άμεσα συνυφασμένα με τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα και αυτό θα έπρεπε να ήταν δεδομένο και όχι αντικείμενο συζήτησης, δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Έμιλυ Γιολίτη, τονίζοντας ο σεξισμός, που τις περισσότερες φορές εκφράζεται κακοπροαίρετα και στοχοποιημένα, θα πρέπει να ξεμπροστιάζεται, να αντιμετωπίζεται και να ξεριζώνεται. 

Μιλούσε  σε διαδικτυακή συζήτηση για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων, τα δικαιώματα και την εκπροσώπηση των γυναικών στον 21ο αιώνα που διοργάνωσε το "Greek House Davos”, ο πρώτος οργανισμός προώθησης της Ελλάδος στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ και τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Ελλάδας σε συνεργασία με το «Global Black Women’s Chamber of Commerce».

Τονίζοντας πως η ρητορική μίσους και τα σεξιστικά υπονοούμενα δεν θα πρέπει να αγνοούνται ή να κρύβονται κάτω από το χαλί, η κ. Γιολίτη αναφέρθηκε στην προσωπική της εμπειρία και τα «κακόβουλα, κακοήθη και κακεντρεχή σχόλια που η ίδια δέχτηκε, όταν ανέλαβε το Υπουργείο», σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας τάξης .

Η Υπουργός αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στις δράσεις και ενέργειες που έχουν γίνει από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την Επίτροπο Ισότητας των Φύλων, τις γυναίκες – μέλη της Βουλής, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλες γυναικείες οργανώσεις όπως: η κατάθεση από το Υπουργείο και η ψήφιση από τη Βουλή νομοσχεδίου για τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία, που ενσωματώνει τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, την ποινικοποίηση της παρενόχλησης και της παρενοχλητικής παρακολούθησης, την ποινικοποίηση του σεξισμού περιλαμβανομένου του διαδικτυακού, τη λειτουργία του Σπιτιού της Γυναίκας, ενός πολυθεματικού κέντρου για γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά τους που υπέστησαν ή υπόκεινται σε βία.

Επίσης τη λειτουργία ειδικών, εξειδικευμένων κλιμακίων στην Αστυνομία που χειρίζονται αποκλειστικά υποθέσεις βίας κατά των γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας, την ειδική εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα που θα δίνει τη δυνατότητα σε θύματα να καλούν για άμεση βοήθεια και που βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και την επιχορήγηση προγραμμάτων και δράσεων προς Μη Κυβερνητικές και άλλες οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η κ. Γιολίτη αναφέρθηκε και στην παγκόσμια «κίνηση #metoo» που έδωσε φωνή σε χιλιάδες γυναίκες για να καταγγείλουν τη βία που υπέστησαν ή σεξουαλική παρενόχληση/ κακοποίηση.  Κάνοντας ειδική αναφορά κι ευχαριστώντας τις Σοφία Μπεκατώρου και Άντρη Ελευθερίου που προέβησαν σε καταγγελία, τόνισε πως παρόλο που οι υποθέσεις τους λόγω νομικών κωλυμάτων δεν προχωρούν, έδωσαν το έναυσμα σε Ελλάδα και Κύπρο αντίστοιχα σε δεκάδες γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους και να προβούν σε καταγγελίες.

Αναγνωρίζοντας πως η κατάσταση τώρα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τα δικαιώματα των γυναικών, η κ. Γιολίτη τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί φωνή σε όσες δεν μπορούν να μιλήσουν και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τα λόγια να μετατραπούν σε πράξεις.  Πρόσθεσε πως η μεγαλύτερη πρόκληση στη σημερινή εκδήλωση του Νταβός είναι να δοθεί, παντού, φωνή στις γυναίκες, οι φωνές των οποίων δεν μπορούν να ακουστούν.

Σημείωσε, τέλος πως οι γυναίκες, μητέρες, οικοκυρές, επιχειρηματίες, πολιτικοί αν και στατιστικά είναι και περισσότερες πληθυσμιακά και με ψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, καθώς και λιγότερο επιρρεπείς στη διαφθορά, η εκπροσώπησή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι πενιχρή και τόνισε πως ο αγώνας θα πρέπει να συνεχιστεί, ειδικά από γυναίκες, όπως οι συμμετέχουσες στη σημερινή εκδήλωση, που βρίσκονται σε καίρια πόστα και μπορούν να λάβουν αποφάσεις για τη διαμόρφωση του μέλλοντος.

Στη συζήτηση συμμετείχαν, επίσης, η Υφυπουργός Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Ελλάδας, Μαρία Συρεγγέλα, η Πρόεδρος του «Global Black Women’s Chamber of Commerce», πρέσβης Suzan Johnson Cook, η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Γιάννα Χορμόβα, και η Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη, Αγγελική Κοσμοπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση