ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γογλοθάς η μάχη της εικόνας των υποψηφίων για τις εκλογές

Πως καταγράφονται τα θετικά και τα αρνητικά των υποψηφίων προέδρων στην Δημοσκόπηση της Καθημερινής

Newsroom K

Αυτή είναι η δεύτερη δημοσκόπηση της «Καθημερινής» και της Symmetron Market Research για τις προεδρικές εκλογές. Η δημοσκόπηση έλαβε χώρα μεταξύ 25 και 29 Σεπτεμβρίου 2017 με δείγμα 850 άτομα άνω των 18 χρονών με περιθώριο απόκλισης 3.4%.

Με βάση την έρευνα, τρεις στους τέσσερεις ερωτηθέντες θεωρούν την οικονομία ως το πλέον σημαντικό θέμα συζήτησης, ενώ ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ το αντίστοιχο ποσοστό για την οικονομία φτάνει το 80%.

Το κυπριακό είναι πλέον μόνιμα σε δεύτερη μοίρα με 49% ενώ ένας στους τρεις πολίτες συζητά για σκάνδαλα και διαφθορά. Ποσοστό το οποίο αν και σχετικά χαμηλό, έχει διπλασιαστεί σε σχέση με την έρευνα του Ιουνίου. Όσο αφορά τους νέους μόνο ένας στους τρεις συζητά για το κυπριακό.

Αναφορικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την εικόνα του, δύο στους τρεις πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι από τους χειρισμούς του στο κυπριακό, ενώ έξι στους δέκα προφανώς θυμούνται το «δεσμεύομαι» και τον κρίνουν ασυνεπή γενικά. Όμως, ο πρόεδρος Αναστασιάδης παραμένει ο πλέον δημοφιλής από τους υποψηφίους με 46% θετική εικόνα. Παραδόξως η αρνητική του εικόνα «κτυπά κόκκινο» στην πόλη του τη Λεμεσό, με 53%.

Μόνο το 17% δεν θα ψηφίσει

Στην αντίπερα όχθη, μόνο ένας στους τρεις πολίτες έχει θετική εικόνα για τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ενώ ένας στους πέντε ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ έχει αρνητική εικόνα για τον πρόεδρο του κόμματος του. Πιο θετική είναι η εικόνα του Νικόλα στις αγροτικές περιοχές με το 40% και πιο αρνητική στις αστικές με 56%.

Για τον Σταύρο Μαλά έξι στους δέκα πολίτες έχουν αρνητική εικόνα ενώ σημαντικό εύρημα αποτελεί το γεγονός πως ένας στους πέντε ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, έχει αρνητική εικόνα για τον υποψήφιο του κόμματος του. Στοιχείο που λειτουργεί ως τροχοπέδη στη συσπείρωση του κόμματος γύρω από τον υποψήφιο του.

Το ενδιαφέρον για τις προεδρικές εκλογές είναι ήδη ψηλό, με έξι στους δέκα πολίτες να τις παρακολουθούν τακτικά. Στη νεολαία το ποσοστό παραμένει σχετικά υψηλό, με έναν στους δυο ψηφοφόρους να δηλώνει ενδιαφέρον. Μάλιστα τρεις στους τέσσερεις ψηφοφόρους κάτω των 39 χρονών δηλώνουν πως έχουν ήδη αποφασίσει τι να ψηφίσουν.

Όσον αφορά την αποχή, μόνο το 17% δηλώνει πως δεν θα πάει να ψηφίσει.

Διαβάστε την πρόθεση ψήφου στο Kathimerini.com.cy και την ανάλυση σε βάθος της δημοσκόπησης στην έντυπη Καθημερινή της Κυριακής.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση