ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γυρίζουν την πλάτη στην κυβέρνηση ευρείας αποδοχής

Προχωρά μόνος στον ανασχηματισμό ο Νίκος Αναστασιάδης

Της Άντρης Θρασυβούλου

Δεν έλαβε θετική απάντηση από την αντιπολίτευση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στην πρόταση για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Τα έξι «όχι» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλάζουν το σκηνικό, ενώ πλέον η μπάλα του ανασχηματισμού βρίσκεται στον Πρόεδρο. Ακόμη οι προθέσεις του δεν έχουν γίνει γνωστές.  Οι συναντήσεις του Προέδρου που δεν καρποφόρησαν ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας (14/6)  με τις αρνητικές απαντήσεις από το ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ. Ακολούθησε η ΕΔΕΚ, που έπειτα από τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, ανακοίνωσε ότι ήταν και παραμένει στο χώρο της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι η συμμετοχή σε κυβέρνηση προϋποθέσει τη σύγκλιση σε προγραμματικές θέσεις.

Το πρωί της Τρίτης (15/6), ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, απέρριψε την πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη.

«Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε μια κυβέρνηση με την οποία έχουμε σημαντικές πολιτικές διαφορές, ιδίως σε ό,τι αφορά την πάταξη της διαφθοράς. Μπορούμε, όμως, να συμβάλλουμε εποικοδομητικά προωθώντας και στηρίζοντας νομοθετικές πρωτοβουλίες που είναι επωφελείς για τον τόπο», τόνισε ο ίδιος.

 Σειρά πήρε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν ο οποίος απάντησε επίσης αρνητικά στην πρόταση σημειώνοντας ότι «εμείς δεν περιμέναμε τούτη την στιγμή για να μιλήσουμε για συναινέσεις. Θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε στη βάση της εθνικής συνεννόησης και της κοινωνικής συναίνεσης ΧΩΡΙΣ απαραίτητα να συμμετέχουμε στη διακυβέρνηση, ΧΩΡΙΣ ανταλλάγματα και δεσμεύσεις».

Όπως τόνισε ο Μάριος Καρογιάν, «απόδειξη των προθέσεών μας για ευρύτερες συναινέσεις ήταν ακριβώς και η πρότασή μας για την προεδρία της Βουλής, στη βάση της οποίας θα δινόταν το μήνυμα προς την κοινωνία ότι μπροστά στα σοβαρότητα προβλήματα, οι πολιτικές δυνάμεις μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις και επιζήμιες κομματικές συγκρούσεις, μπορούν να συνεννοηθούν και να αφήσουν πίσω τους πρακτικές και συμπεριφορές που αποδείχθηκαν ατελέσφορες σε ότι αφορά στην επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων του τόπου και την αντιμετώπιση των προκλήσεων των καιρών. Δυστυχώς χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία για να κάνουμε όλοι τις αναγκαίες υπερβάσεις και να διαμορφώσουμε συνθήκες ευρύτατης ενότητας, που θα οδηγούσαν τον τόπο μας με ασφάλεια στην νέα εποχή». Καταλήγοντας, τόνισε ότι για την ΔΗΠΑ, άμεση προτεραιότητα είναι η συλλογική υλοποίηση ενός ελπιδοφόρου οράματος, που θα επιτρέψει την άμεση δρομολόγηση ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού σχεδίου τολμηρών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων τομών που τόση ανάγκη έχει η κοινωνία και η πατρίδα.

Από πλευράς Οικολόγων, ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, έκανε λόγο για πολλές διαφωνίες με την κυβέρνηση που δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή. Πάντως, ο ίδιος τόνισε ότι «έχουμε ένα πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας στη Βουλή όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις αλλά και ιδιαίτερα τα θέματα του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία θα δημιουργήσουν και πιο πολλές δουλειές και για τούτο τον λόγο εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όσον μπορούμε για να προωθηθούν οι σωστές πολιτικές που θα δημιουργήσουν και θέσεις εργασίας, θα προστατευτεί το περιβάλλον, η κοινωνία και η οικονομία μας».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Άντρης Θρασυβούλου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση