ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στέλλα Κυριακίδου: Κατάφερα να μοιραστώ το όραμά μου

Δε θα διστάσω να τα βάλω με μεγάλα συμφέροντα ανέφερε κατά την ακρόασή της - Τρεις ώρες διήρκησε η διαδικασία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Αν τελικά επικυρωθώ ως επίτροπος θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για το καλό όλων των Ευρωπαίων πολιτών ανέφερε με το τέλος της ακρόασης η Στέλλα Κυριακίδου το βράδυ της Τρίτης. Ανέφερε πως δεν ήταν περίπατος η τρίωρη ακρόαση και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος εξέφρασε τη χαρά που κατάφερε να μοιραστεί το όραμά της για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων.

Κατά την έναρξη της ακρόασής της η υποψήφια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος (ENVI), παρουσία και των μελών της Επιτροπής Γεωργίας (AGRI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το όραμά της για μια συνεκτική, αποτελεσματική και εξωστρεφή πολιτική υγείας και ασφάλειας τροφίμων στην ΕΕ, χτίζοντας στα ευρήματα της επιστημονικής κοινότητας και στις κατακτήσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η υποψήφια Επίτροπος έθεσε μάλιστα ως κορυφαία ανάμεσα στις προτεραιότητές της επικείμενης θητείας της στην Κομισιόν, μια φιλόδοξη ευρωπαϊκή ολιστική πολιτική για την αντιμετώπιση του καρκίνου και των επιπτώσεων της νόσου στον πληθυσμό.

Συγκεκριμένα κλείνοντας την εισαγωγική της τοποθέτηση η υποψήφια Επίτροπος σημείωσε: «Πολλοί από εσάς με ρώτησαν στο Στρασβούργο για όσα ήλπιζα να επιτύχω κατά την επόμενη θητεία της Κομισιόν. και αυτό είναι στις σκέψεις μου από την πρώτη ημέρα αυτού του ταξιδιού». «Σε πέντε χρόνια, θέλω να κοιτάξουμε πίσω και να πούμε ότι:

- παραδώσαμε ένα φιλόδοξο σχέδιο για τον καρκίνο και μειώσαμε την ταλαιπωρία που προκαλείται από τον καρκίνο,
- παρείχαμε πιο υγιεινά και πιο πράσινα τρόφιμα στους πολίτες μας,
- βελτιώσαμε τη δημόσια υγεία και την πρόσβαση των ασθενών στην υγειονομική περίθαλψη,
- πλησιάσαμε στους πολίτες της Ευρώπης καθημερινά,
- βεβαιώσαμε ότι η Ευρώπη εργάζεται για όλους τους πολίτες της στον τομέα της υγείας»

Δεν θα διστάσω να τα βάλω με μεγάλα συμφέροντα για την πρόληψη του καρκίνου

Τη θέση της πως δεν θα διστάσει να τα βάλει με μεγάλα συμφέροντα που αφορούν καπνοβιομηχανίες συγκεκριμένα τρόφινα και αλκοόλ για την πρόληψη του καρκίνου εξέφρασε η Στέλλα Κυριακίδου. Όπως είπε, προτεραιότητά της είναι η ενημέρωση και αλλαγή τρόπου ζωής σε ο,τι αφορά τον καπνό το αλκοόλ αλλά και πιο ασφαλή τρόφιμα.

Ενίσχυση της αξιολόγησης των τεχνολογιών υγείας

Την βεβαίωση πως θα εργαστεί με σθένος για την προώθηση και ενίσχυση της αξιολόγησης των τεχνολογιών υγείας, εξέφρασε η Στέλλα Κυριακίδου. Όπως είπε αυτό θα μπορέσει να προστατεύσει τους ασθενείς καταδεικνύοντας κατά πόσο είναι ασφαλή τα φάρμακα. Σημείωσε πως για τον τομέα της υγείας, η ψηφιοποίηση, οι ηλεκτρονικές συνταγές είναι πολύ σημαντικά και θα πρέπει να υπάρξει σωστή ενημέρωση σε όλα τα κράτη μέλη και τους ασθενείς. Όπως είπε «δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε την ψηφιοποίηση ωστόσο θα πρέπει αν είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο θέμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων».

Να ηγηθεί η Ε.Ε στην προώθηση του εμβολιασμού

«Θέλω να δω την Ε.Ε να ηγείται στην αντιμετώπιση της αντίστασης πολλών πολιτών απέναντι στον εμβολιασμό». Όπως είπε η κ. Κυριακίδου δεν είναι δυνατόν να πεθαίνουν χιλιάδες Ευρωπαίοι ή παιδιά από ασθένειες που παλαιότερα αντιμετωπίζονταν με τον εμβολιασμό. Όπως δήλωσε αυτό συνδέεται με την παραπληροφόρηση, που αποτελεί ένα από τα αρνητικά της ψηφιακής εποχής και υπογράμμισε πως στόχος είναι να καταπολεμηθεί η παραπληροφόρηση και στην υγεία των Ευρωπαίων πολιτών.

Η διαδικασία

Η Στέλλα Κυριακίδου ξεκίνησε με εισαγωγική ομιλία διάρκειας 15 λεπτών. Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην αίθουσα της ακρόασης βρέθηκε η ομάδα των Κύπριων ευρωβουλευτών και για να την ακούσουν και για να την στηρίξουν. Ο πρόεδρος και οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων (συντονιστές) της επιτροπής θα συσκεφθούν το επόμενο πρωί για να αξιολογήσουν την ακρόαση της ορισθείσας Επιτρόπου.

Εντός 24 ωρών από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι συντονιστές θα στείλουν εμπιστευτική συστατική επιστολή στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών, δηλώνοντας αν η υποψήφια είναι κατάλληλη τόσο για να συμμετάσχει στο Σώμα των Επιτρόπων, όσο και για την εκπλήρωση των καθηκόντων της.

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει για την έγκριση της νέας Επιτροπής στο σύνολό της στις 23 Οκτωβρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι Κύπριοι ευρωβουλευτές έχουν εκφράσει την σιγουριά τους για το γεγονός ότι η ακρόαση της κας Κυριακίδου θα είναι επιτυχής. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η ορισθείσα επίτροπος προετοιμάζεται πυρετωδώς εδώ και ένα μήνα για τις γραπτές ερωτήσεις αλλά και τις πιθανές ερωτήσεις που θα προκύψουν από την ακρόαση.

Στην ακρόαση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση για τους σχεδιασμούς της γύρω από την δημόσια υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα αναφέρθηκε στην υλοποίηση της δέσμευσης της νέας προέδρου της Κομισιόν για ένα Σχέδιο της Ευρώπης για την Εξάλειψη του Καρκίνου. Στόχος ήταν να διαφανεί πως η κ. Κυριακίδου θα προσεγγίσει τις ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε στάδιο όπως την πρόληψη και τη διάγνωση, μέχρι τη θεραπεία και τη στήριξη/περίθαλψη μετά την ολοκλήρωσή της.

Παράλληλα δόθηκε έμφαση στο πώς η Ευρώπη μπορεί να συνεισφέρει στην επιστημονική έρευνα κατά του καρκίνου ή και στην πρόληψη μέσω της καλύτερης διατροφής και της αντιμετώπισης της μόλυνσης και της έκθεσης σε τοξικές ουσίες.

Την πλήρη εφαρμογή των σχεδιασμών για αντιμετώπιση των κινδύνων από τη μικροβιακή αντοχή, την πολιτική της σε σχέση με νέα αντιβιοτικά φάρμακα, την ενίσχυση της πρακτικής του εμβολιασμού, και την πρόσβαση των πολιτών και των γιατρών σε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό. Επίσης, την προώθηση της ιατρικής έρευνας, ειδικά όσον αφορά τις προσπάθειες κατά του HIV, της ηπατίτιδας και της φυματίωσης. Έμφαση δόθηκε στα τρόφιμα και τη διαφάνεια.

Θα «στριμώξουν» την Στέλλα στην ασφάλεια τροφίμων

Την πρόθεσή τους για σαφείς απαντήσεις και όχι γενικόλογες ζήτησε ο Πρόεδρος της ENVI προς την Στέλλα Κυριακίδου πριν από την εισαγωγική της ομιλία. Όπως είπε, το βιογραφικό της είναι πολύ δυνατό σε θέματα υγρίας και ιδιαίτερα στον καρκίνο. Σημείωσε ωστόσο πως οι γραπτές απαντήσεις της σε θέματα τροφίμων είναι γενικά και θα πρέπει να γλινει πιο σαφής

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X