ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η απάντηση του Μακάριου Δρουσιώτη στο PoliticsBlog για το δημοσίευμα της OCCRP

Με τίτλο, Η απολογία ενός «εκβιαστή»

Newsroom K

Του Μακάριου Δρουσιώτη. Δύο δημοσιεύματα στον «Φιλελεύθερο» και στην «Καθημερινή» επικαλούμενα πηγές στο Προεδρικό με περιγράφουν ή με κατονομάζουν ως τον υπαίτιο του δημοσιεύματος της οργάνωσης OCCRP για τις δραστηριότητες του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεταίροι» σχετικά με υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος. Τα δημοσιεύματα μου καταλογίζουν διάφορα ευτελή κίνητρα, από εκβιασμούς μέχρι και εθνική μειοδοσία.

Μένω άφωνος! Διάβασα το σχετικό δημοσίευμα στο διαδίκτυο όπως όλος ο άλλος κόσμος. Ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος επίσης διάβασε το δημοσίευμα στο διαδίκτυο, μου τηλεφώνησε για να με ρωτήσει ποιοι ήταν αυτοί. Δεν θυμούμουν καν τι σήμαινε το ακρωνύμιο OCCRP, ούτε μου έλεγε κάτι το “Troika Laundromat” και αναζήτησα πληροφορίες από το Google. Η δραστηριότητα μου αυτή είναι καταγραμμένη στον υπολογιστή μου και εύκολα μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Είναι γεγονός ότι γνωρίζω από χρόνια τον Στέλιο Ορφανίδη ο οποίος τώρα εργάζεται στην OCCRP. Προ καιρού μου ζήτησε ένα σχόλιο για το ρόλο του ρωσικού παράγοντα στην Κύπρο, ένεκα και του σχετικού βιβλίου μου. Ανταποκρίθηκα και το σχόλιο μου δημοσιεύτηκε πριν από μήνες σε άλλο θέμα, εντελώς άσχετο με τον Πρόεδρο και το γραφείο του. Αυτή είναι όλη κι όλη η σχέση μου με την OCCRP! Δεν είχα ποτέ καμιά επαφή ή επικοινωνία με οποιονδήποτε που να σχετίζεται με το σχετικό δημοσίευμα. Εάν κάποιος έχει στοιχεία για το αντίθετο, να τα δημοσιοποιήσει. Προς τούτο, αποποιούμαι δημόσια το δικαίωμά μου για προστασία των προσωπικών μου δεδομένων.

Λίγες μέρες μετά από το δημοσίευμα στην OCCRP πληροφορήθηκα ότι ένας παρακοιμώμενος του Προεδρικού τηλεφωνούσε σε δημοσιογράφους και τους έλεγε ότι εγώ ήμουν ο συγγραφέας. Ύστερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «αποκάλυψε» ότι πίσω από το δημοσίευμα υπάρχουν «κυπριακά χέρια». Ακολούθως, σε σύναξη των αποδήμων ο Αναστασιάδης κατονόμασε ως «ηθικό αυτουργό» τον Χρήστο Στυλιανίδη! Αν είναι ποτέ δυνατόν. Η πληροφορία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Χαραυγή» που έγραψε ότι ο Πρόεδρος «τα φορτώνει σε αξιωματούχο της ΕΕ», χωρίς κανένας να ενδιαφερθεί να τη διαψεύσει.

Μια απλή περιήγηση στην ιστοσελίδα της πλατφόρμας OCCRP θα έπειθε κάθε καλόπιστο ενδιαφερόμενο ότι πρόκειται για μια σοβαρή οργάνωση με διεθνείς περγαμηνές, κύρος και αξιοπιστία που ασχολείται με την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλο τον κόσμο. Ένας από τους ιδρυτές της οργάνωσης, ο Drew Sullivan, σε συνέντευξη του στο Omega, μειδιούσε για τις αναφορές περί «κυπριακού δάκτυλου». «Εγώ είμαι ο συγγραφέας», είπε, και διαβεβαίωσε ότι δεν έχει καμιά σχέση με την Κύπρο, ενώ έδωσε πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις σε όσες ερωτήσεις του υποβλήθηκαν. Κανένας δεν τον αμφισβήτησε.

Η Κύπρος εκτίθεται και από το ξέπλυμα και από τη διαχείριση των αποκαλύψεων. Όταν φούντωσαν οι φήμες εναντίον μου προσπάθησα να επιστρατεύσω την κοινή λογική. Έστειλα ένα μήνυμα σε κάποιες άκρες που είχα στο Προεδρικό. Εξήγησα ότι έκανε λάθος ο Πρόεδρος επειδή διάβασα το δημοσίευμα στον Τύπο, ο Στυλιανίδης ούτε που γνώριζε ότι υπήρχε τέτοια οργάνωση και ότι στο τέλος θα εκτίθετο. «Δεν ξέρω ποιος του τα υποβάλλει, αλλά είναι κρίμα και ο ίδιος και ο τόπος», κατέληξα.

Μάταιος κόπος. Την Κυριακή (1/9) ο Μ. Ιγνατίου «αποκάλυψε» το σενάριο της «συνωμοσίας» στον «Φιλελεύθερο»: «Τη ‘δουλειά’ του την έκαναν δικοί του άνθρωποι, οι οποίοι μάλιστα φέρονται να έκλεψαν τα έγγραφα από το Προεδρικό Μέγαρο»! Υπό τύπο ερωτημάτων υπέβαλε ότι κλάπηκαν και έγγραφα που αφορούν την εθνική ασφάλεια της Κύπρου και παραδόθηκαν στον εχθρό! «Είναι ερωτήματα που απαιτούν άμεσα απάντηση και ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να ενημερώσει τον λαό», έγραψε σε δραματικό τόνο, εξηγώντας ότι «αν βρίσκεται υπό εκβιασμό από πρώην φίλους του μάλιστα, το πρόβλημα είναι τεράστιο και αφορά το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού».
Τόσο δραματικά ήταν τα πράγματα, που την επομένη ο Πρόεδρος έδωσε συνέντευξη στον Alpha για να διαβεβαιώσει ότι «ο Αναστασιάδης δεν εκβιάζεται», προσδίδοντας κύρος σε αυτές τις αθλιότητες. Αφού είπε ότι ήταν «απόλυτα γνώστης» του ποιοι κατευθύνουν την OCCRP και ποιοι ήταν οι συγγραφείς, φωτογράφησε σαν υπαίτιο έναν πρώην συνεργάτη του ο οποίος δεν είχε ιδέα. Κι όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει αν εννοούσε τον Στυλιανίδη, απάντησε: «Όχι, σας παρακαλώ. Δεν έκανα καμία αναφορά κανενός ονόματος», αλλά άφησε τον ψίθυρο να αιωρείται και να διασπείρεται. Όλα τα ΜΜΕ κατάλαβαν ότι εννοούσε την Στυλιανίδη και έτσι αναπαρήγαγαν την είδηση, χωρίς ο Πρόεδρος να αισθανθεί την ανάγκη να προβεί σε οποιαδήποτε διορθωτική διευκρίνιση.

Την επομένη της συνέντευξης, η στήλη «#PoliticsBlog» στην «Καθημερινή», επικαλούμενη πηγές στο Προεδρικό δημοσίευσε πληροφορίες ότι ο Αναστασιάδης «ίσως να μην εννοούσε ακριβώς» τον Στυλιανίδη, αλλά τον υποφαινόμενο. Παίζοντας με τις λέξεις, έχυσε μ’ έναν επιτήδειο τρόπο το δηλητήριο: «Δεν λέω βέβαια ότι εννοούσε τον Δρουσιώτη ή τον Στυλιανίδη ή και τους δύο ή και άλλους. Το σίγουρο είναι πως ο Αναστασιάδης έχει να ανησυχεί από παλιούς του συνεργάτες τους οποίους λίγο, πολύ χαρακτηρίζει εκβιαστές».
Εκβιαστής, λοιπόν! Φοβερή κατηγορία. Σε όλη τη δημοσιογραφική μου σταδιοδρομία μου έχουν καταλογίσει διάφορα ανυπόστατα, αλλά εκβιαστή δεν με είπε ποτέ κανένας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αισχρότητα και αχρειότητα από του να ενοχοποιείς κάποιον εντελώς αθώο δια του ψιθύρου και των ψευδών ειδήσεων. Κι όταν αυτό γίνεται σε επίπεδο αρχηγού κράτους και εθνικού Τύπου που επικαλείται πηγές στο Προεδρικό πρόκειται για κρατικό τραμπουκισμό. Όποιος έχει στοιχεία εναντίον μου για οτιδήποτε μεμπτό να τα δημοσιοποιήσει για να πάρει και τις πρέπουσες απαντήσεις στο φως της ημέρας, διαφορετικά ν’ απολογηθεί. Αν δεν μπορεί να κάμει ούτε το ένα ούτε το άλλο, είναι κατά τεκμήριο συκοφάντης. Έχω κι εγώ κάτι για το οποίο οφείλω ν’ απολογηθώ και υπόσχομαι ότι θα το κάνω.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο της στήλης #PoliticsBlog εδώ

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

«Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές για επίδειξη αυτοσυγκράτησης και για τερματισμό των εχθροπραξιών».

Στήριξη Κύπρου σε Αρμενία

Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε προς τον Αρμένιο ομόλογό του τη στήριξη της Κυπριακής κυβέρνησης στις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση των ...
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ