ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΕΔΕΚ: Εξήγγειλε υποψηφιότητα ο Μ. Σιζόπουλος

Αναλυτικά η ομιλία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την υποψηφιότητά του για την Προεδρία του Κ.Σ. ΕΔΕΚ εξήγγειλε σήμερα ο Μαρίνος Σιζόπουλος. Σε ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι «με αίσθημα ευθύνης έναντι της ιστορίας του τιμημένου-μας κόμματος, του ιδρυτή-του, του αείμνηστου Βάσου Λυσσαρίδη, αλλά και της πατρίδας-μας η οποία διέρχεται μία από τις πλέον κρίσιμες περιόδους στη σύγχρονη ιστορία-της, αποφάσισα στις εκλογές της 31ης Οκτωβρίου να διεκδικήσω την επανεκλογή-μου στη θέση του Προέδρου για 2η και τελευταία θητεία, όπως προβλέπει το καταστατικό του Κόμματος». Προέβη παράλληλα σε μια αποτίμηση του έργου του κόμματος τα τελευταία έξι χρόνια, τονίζοντας ότι «πριν από έξι χρόνια ξεκινήσαμε μαζί την ανασύνταξη και την αναγέννηση της ΕΔΕΚ. Θέλω να την παραδώσουμε στην επόμενη γενιά, όπως την παραλάβαμε από τον Βάσο Λυσσαρίδη: αξιοπρεπή, διεκδικητική, καθαρή». 

Αναλυτικά η ομιλία

Συναγωνίστριες, συναγωνιστές, φίλες και φίλοι, εκπρόσωποι των ΜΜΕ

Με αίσθημα ευθύνης έναντι της ιστορίας του τιμημένου-μας κόμματος, του ιδρυτή-του, του αείμνηστου Βάσου Λυσσαρίδη, αλλά και της πατρίδας-μας η οποία διέρχεται μία από τις πλέον κρίσιμες περιόδους στη σύγχρονη ιστορία-της, αποφάσισα στις εκλογές της 31ης Οκτωβρίου να διεκδικήσω την επανεκλογή-μου στη θέση του Προέδρου για 2η και τελευταία θητεία, όπως προβλέπει το καταστατικό του Κόμματος.

Από το 2015 που βρίσκομαι στην ηγεσία της ΕΔΕΚ, δώσαμε δύσκολες και άνισες εκλογικές και πολιτικές μάχες. Δεχθήκαμε υπονόμευση από κύκλους εκτός, αλλά δυστυχώς και από εντός του κόμματος. Καταφέραμε όμως να ανασυνταχθούμε και σε μεγάλο βαθμό να υλοποιήσουμε τους στόχους-μας, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις αλλά και τις προσδοκίες κάποιων.

Σήμερα εξαγγέλλοντας την υποψηφιότητά-μου νοιώθω την ανάγκη να προβώ σε μια σύντομη αποτίμηση, του έργου που επιτελέσαμε τα τελευταία 6 χρόνια για την ανασύσταση και αναδιοργάνωση του Κόμματος.

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται:

  1. Η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης. Σε καμιά περίπτωση δεν στοχοποιήθηκε η αντίθετη άποψη. Σημαντικός αριθμός αποστασιοποιημένων ή/και αδρανοποιημένων στελεχών επανήλθαν στην ενεργή κομματική δράση. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται.
  2. Η διαφάνεια στη λειτουργία των συλλογικών οργάνων, οι συνεδρίες των οποίων είναι ανοικτές ακόμα και στα ΜΜΕ.
  3. Η δημιουργία διοικητικής και οργανωτικής δομής σε επαγγελματική βάση.
  4. Η λειτουργία γραφείου εξυπηρέτησης των μελών και φίλων του Κόμματος για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθώς και προγράμματος στήριξης οικογενειών που χρήζουν βοήθειας
  5. Η λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου για  τακτική επαφή με τα μέλη του Κόμματος.
  6. Η σύγκληση του Προγραμματικού και Καταστατικού Συνεδρίου που εκκρεμούσε από το 2013. Το συνέδριο μεταξύ άλλων ομόφωνα απέρριψε τη ΔΔΟ και ως ονοματολογία και υιοθέτησε πρόνοια για περιορισμό των θητειών στα κομματικά και πολιτειακά αξιώματα, περιλαμβανομένου και του Προέδρου.
  7. Ενισχύθηκε σημαντικά η νεολαία του Κόμματος και ανασυστάθηκαν οι φοιτητικές οργανώσεις του ΑΓΩΝΑ Θεσσαλονίκης και Μ. Βρετανίας.

Παράλληλα με σκληρή δουλειά κατορθώσαμε να πετύχουμε ένα μικρό οικονομικό θαύμα. Παρά την οικονομική κρίση και τη μείωση της κρατικής χορηγίας, το χρέος του κόμματος από 1,2 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο του 2014, με τάση αύξησης περίπου 35 χιλ ευρώ το μήνα, το Γενάρη του 2020 ξοφλήθηκε και σήμερα το Κόμμα δεν χρωστά σε κανέναν.

Θεωρώ ότι πετύχαμε την ανασύνταξη της ΕΔΕΚ, παρά τα όποια λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν, πάντα όμως χωρίς σκοπιμότητα.

Πετύχαμε να την καταστήσουμε ξανά, ενεργό και ουσιαστικό πρωταγωνιστή στον στίβο της πολιτικής διεκδίκησης προς όφελος της πατρίδας και του λαού-μας. Πετύχαμε αυτό που από την αρχή θέσαμε ως στόχο, η ΕΔΕΚ να επιστρέψει στις σοσιαλιστικές-της ρίζες.

Το μεγάλο στοίχημα για την ΕΔΕΚ είναι η συνέχιση με σταθερότητα και αξιοπιστία της πολιτικής-της για εξεύρεση δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και ταυτόχρονα η αποτροπή υιοθέτησης της ΔΔΟ, μιας ρατσιστικής και διχοτομικής λύσης. Η ΕΔΕΚ είναι το μόνο κόμμα που σταθερά αντιτίθεται με πολιτικά επιχειρήματα και συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτή τη λύση, όπως και στην περίπτωση του εποικισμού της πόλης της Αμμοχώστου.

Οι αγώνες μας απέδωσαν στο να καταλάβουν όλοι, πως η ΕΔΕΚ είναι ο πραγματικός υπερασπιστής των μικρομεσαίων στρωμάτων του λαού μας, πως η ΕΔΕΚ έχει ρυθμιστικό ρόλο και τον ασκεί προς όφελος της κοινωνίας, χωρίς να είναι συγκεκαλυμμένο ή φανερό δεκανίκι κανενός. Η ΕΔΕΚ, απόδειξε ότι δεν κάνει άγονη αντιπολίτευση. Πρόσφατο παράδειγμα η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού. Για την ψήφισή-του διεκδίκησε και πέτυχε σωρεία κοινωνικών μέτρων προς όφελος των πολιτών.

Αυτή είναι η αντιπολίτευση που κάνει η ΕΔΕΚ. Όμως, στόχος της ΕΔΕΚ δεν είναι να παραμείνει στην αντιπολίτευση. Στις επόμενες εκλογές θα αλλάξει θέση και ρόλο. Γιατί το θέλουμε, γιατί το απαιτούν οι πολίτες, γιατί θα είναι προς όφελος της πατρίδας-μας.

Συναγωνίστριες, συναγωνιστές, φίλες και φίλοι,

Σε μια περίοδο κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό, αλλά και σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, η ΕΔΕΚ πρέπει και μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό και εποικοδομητικό ρόλο, όπως το απόδειξε τα τελευταία 6 χρόνια.

Δεν είναι η ώρα των πειραματισμών.

Είναι η ώρα της ενότητας και της συμπόρευσης.

Αυτό για να επιτευχθεί πρέπει να εγκαταλειφθούν οι προσωπικές επιλογές και τα όποια άλλα συμφέροντα ή/και σκοπιμότητες.
Η ενότητα δεν επιτυγχάνεται με ατεκμηρίωτες κατηγορίες για τη δημιουργία εντυπώσεων που τελικά υποβαθμίζουν την πολιτική αξιοπιστία του Κόμματος.

Οι διαφωνίες είναι δημοκρατικό δικαίωμα. Όμως η δημοκρατία επιτυγχάνεται με τη διαφάνεια στη λειτουργία των οργάνων του Κόμματος και τον σεβασμό στις αποφάσεις της πλειοψηφίας.

Από την πλευρά-μου συνειδητά απέφυγα τις δημόσιες τοποθετήσεις και αντιπαραθέσεις. Όμως για ακόμα μια φορά θα τονίσω ότι αυτή η στάση δεν είναι αδυναμία, είναι υπευθυνότητα.

Τα επόμενα χρόνια έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε.

Πριν από έξι χρόνια ξεκινήσαμε μαζί την ανασύνταξη και την αναγέννηση της ΕΔΕΚ. Θέλω να την παραδώσουμε στην επόμενη γενιά, όπως την παραλάβαμε από τον Βάσο Λυσσαρίδη: αξιοπρεπή, διεκδικητική, καθαρή.

Γι’ αυτό ζητώ από τα μέλη της ΕΔΕΚ την ισχυρή εντολή για να συνεχίσουμε.

Δεν διεκδικώ το αλάθητο. Αντίθετα, επιζητώ τις προτάσεις, τις απόψεις και την κριτική-τους με στόχο τη βελτίωση των επιλογών και αποφάσεών-μας.

Δεν θέλω μόνο να με ακούτε, πολύ περισσότερο θέλω να σας ακούω.

Καταλαβαίνω ότι σε μια εκλογική διαδικασία, θα λεχθούν πολλά, κάποια θα είναι υπερβολές, κάποια θα είναι αβάσιμα, κάποια θα είναι εμβόλιμα, από αυτούς που πολεμούν την ΕΔΕΚ και τη θέλουν κομπάρσο.

Όμως, σε ένα κόμμα που συνέβαλε στην εδραίωση της δημοκρατίας στην πολιτική, που έδωσε αίμα στους αγώνες για την ελευθερία, μια εκλογική διαδικασία πρέπει να είναι το επιστέγασμα της δημοκρατίας μέσα από ορθολογικό διάλογο και επιχειρηματολογία.

Αυτό θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις.

Συναγωνίστριες, συναγωνιστές, φίλες και φίλοι,

Για να πετύχουμε τους στόχους μας απαιτείται:

  • Αγώνας.
  • Συναίνεση.
  • Διεκδικητικότητα.

Σας καλώ να συμπορευτούμε στον καθημερινό αγώνα, που δίνουμε ως ΕΔΕΚ για την Κύπρο και τον λαό-μας.
Μαζί στον αγώνα,  διεκδικήσαμε, πετύχαμε, προχωράμε. 

Μαζί συνεχίζουμε!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΕΔΕΚ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση