ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ιστορία του περιορισμού των προεδρικών θητειών

Πολλοί Αμερικανοί σήμερα θεωρούν το όριο δύο θητειών σαν κάτι απαραίτητο και δημοκρατικό

Newsroom K

Όταν η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα καταργούσε τα όρια προεδρικής θητείας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τον Xi Jinping να παραμείνει στην εξουσία επ' αόριστον, τα μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής την χαρακτήρισαν ως μια επικίνδυνη απόφαση. Ενώ πολλοί Αμερικανοί σήμερα θεωρούν το όριο δύο θητειών σαν κάτι απαραίτητο και δημοκρατικό, κατά το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας των ΗΠΑ δεν υπήρχε καμία ασφαλιστική δικλίδα που θα εμπόδιζε ένα πρόεδρο από το να υπηρετεί εφ' όρου ζωής.

Από τον George Washington μέχρι και τον Harry S. Truman, οι πρόεδροι μπορούσαν να υπηρετούν όσες θητείες κατάφερναν να κερδίσουν. Όταν όμως ο Franklin D. Roosevelt κέρδισε διαδοχικά τέσσερις προεδρικές εκλογές, φεύγοντας από το αξίωμα μόνο λόγω θανάτου, η κυβέρνηση άρχισε να σκέφτεται ότι ένα όριο προεδρικής θητείας ίσως να ήταν μια καλή ιδέα.

Tο 1787 δημιουργήθηκε μια νέα Συνταγματική Συνέλευση η οποία θα καταργούσε τα Άρθρα και θα ετοίμαζε ένα Σύνταγμα.

Αρχικά οι ΗΠΑ δεν είχαν όρια προεδρικών θητειών επειδή δεν είχαν καν πρόεδρο βάσει των Άρθρων της Συνομοσπονδίας. Αν και ομολογουμένως υπήρχε πρόεδρος του Ηπειρωτικού Κογκρέσου κατά την δεκαετία του 1780, στην ουσία η θέση του δεν ήταν εκτελεστική. Οι συντάκτες των Άρθρων κατά το Δεύτερο Ηπειρωτικό Συνέδριο σκοπίμως απέφυγαν να συμπεριλάβουν έναν αρχηγό κράτους επειδή ανησυχούσαν για τη δημιουργία ενός άλλου βασιλιά, σε στυλ Γεώργιου Γ’, με τον οποίο μόλις είχαν αποκόψει κάθε δεσμό.

Ωστόσο, το 1787 δημιουργήθηκε μια νέα Συνταγματική Συνέλευση η οποία θα καταργούσε τα Άρθρα και θα ετοίμαζε ένα Σύνταγμα, το οποίο ως αποτέλεσμα ήταν πολύ λιγότερο δημοκρατικό από τα Άρθρα ή οποιοδήποτε σύνταγμα πολιτείας του καιρού εκείνου. Ο Michael Klarman, καθηγητής και ιστορικός της Νομικής Σχολής στο Χάρβαρντ, έχει μάλιστα φθάσει στο σημείο να αποκαλεί το Συνταγματικό Συνέδριο ως ένα πραξικόπημα.

Μερικοί από τους συντάκτες του Συντάγματος εξακολουθούσαν να φοβούνται τη δημιουργία ενός αρχηγού που θα έμοιαζε πάρα πολύ σαν βασιλιάς. Και όμως πλησίασαν πάρα πολύ με πράγματα όπως η προεδρική χάρη, μια εξουσία παρόμοια με το «βασιλικό προνόμιο του ελέους» των βρετανών βασιλιάδων. Και σύμφωνα με το Εθνικό Συνταγματικό Κέντρο (NCC) στην Φιλαδέλφεια, είχαν μάλιστα φτάσει πάρα πολύ κοντά κάνοντας την Προεδρία κατευθείαν διορισμό για μια ολόκληρη ζωή.

Πηγή: history.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ασία  |  ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X