ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κύπρος θα προωθήσει την ισότητα των φύλων στη Σύνοδο Κορυφής

Ζητά πρακτικές λύσεις όσον αφορά τη θέση των γυναικών στην κοινωνία μετά την πανδημία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στην μετα-κορωνοϊό εποχή αναμένεται να προωθήσει η Κύπρος κατά τη διάρκεια της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται σήμερα και αύριο, στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο που έχει στην κατοχή του το διαδικτυακό μέσο EURACTIV, το προσωπικό της πρώτης γραμμής κατά της πανδημίας αποτελείτο στην πλειοψηφία του από γυναίκες, με αποτέλεσμα αυτές να υποστούν μεγαλύτερο αντίκτυπο από την πανδημία. Επίσης, οι γυναίκες υπέρ-εκπροσωπούνταν σε τομείς όπως οι κοινωνικές υπηρεσίες, η φιλοξενία, το λιανικό εμπόριο, η εκπαίδευση και η περίθαλψη. Προστίθεται, παράλληλα, ότι η εν λόγω Σύνοδος Κορυφής αποτελεί μια καλή ευκαιρία ούτως ώστε να συζητηθούν οι πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Εξάλλου, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην Σύνοδο Κορυφής, μια κίνηση η οποία, όπως αναφέρεται, επιδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον της Λευκωσίας για τη Σύνοδο.

Στο έγγραφο γίνεται επίσης αναφορά στις αρνητικές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία η οποία έριξε φως σε πολλές ανισότητες μεταξύ των φύλων και έθεσε σε κίνδυνο την πρόοδο που επιτεύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε από την πλευρά της τον Μάρτιο έκθεση σχετικά με την ισότητα των φύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η πανδημία έχει επιδεινώσει τις υπάρχουσες ανισότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών σε σχεδόν όλους τους τομείς της ζωής, τόσο στην Ευρώπη όσο και πέραν αυτής.

Η Λευκωσία, όπως αναφέρεται, θεωρεί ότι τα έκτακτα μέτρα που λήφθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, όχι μόνο επηρέασαν την εύρυθμη λειτουργία της Ενιαίας Αγοράς και του Χώρου Σένγκεν, αλλά επηρέασαν επίσης τις προσωπικές ελευθερίες των πολιτών, ιδίως των γυναικών, θέλοντας έτσι να δει πρακτικές λύσεις όσον αφορά τη θέση τους στην κοινωνία μετά την πανδημία.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Κύπρος υποστηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της εφαρμογής της αρχής της ίσης αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών, μέσω μηχανισμών επιβολής και διαφάνειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση