ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ι. Νικολάου: Ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στο εναρμονιστικό ν/σ για τρομοκρατία

Θα ενσωματωθούν διατάξεις της εναρμονιστικής Οδηγίας για κανόνες σε ότι αφορά τα ποινικά αδικήματα και τις ποινές τρομοκρατικών εγκλημάτων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Με διαφοροποιημένο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για την προστασία των θυμάτων επανήλθε η Κυβέρνηση, μετά την απόρριψή του από τη Βουλή τον περασμένο Μάιο, ευελπιστώντας ότι το συντομότερο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Με το νομοσχέδιο επιδιώκεται κατά κύριο λόγο η ενσωμάτωση των διατάξεων της εναρμονιστικής Οδηγίας, η οποία θεσπίζει ελάχιστους κανόνες για τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων και των ποινών στον τομέα των τρομοκρατικών εγκλημάτων, των εγκλημάτων που σχετίζονται με τρομοκρατικές δραστηριότητες καθώς και μέτρα προστασίας και στήριξης των θυμάτων τρομοκρατίας.

Η Οδηγία ουσιαστικά ποινικοποιεί τα ταξίδια για σκοπούς που συνδέονται με την τρομοκρατία, τη χρηματοδότηση, τη διοργάνωση και τη διευκόλυνση τέτοιων ταξιδιών, την παροχή και παρακολούθηση εκπαίδευσης για σκοπούς που συνδέονται με την τρομοκρατία, την παροχή κεφαλαίων για την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, τη στρατολόγηση τρομοκρατών, τη δημόσια υποκίνηση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος μέσω του διαδικτύου ή άλλων μέσων καθώς και τη συνέργεια, την ηθική αυτουργία και την απόπειρα τέλεσης τρομοκρατικού αδικήματος.

Οι διατάξεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας ενσωματώνονται στο νομοσχέδιο και παράλληλα διατηρούνται οι διατάξεις της υφιστάμενης νομοθεσίας. Επισημαίνεται ακόμη ότι οι αναφορές σε τρομοκρατικές οργανώσεις που περιλαμβάνονται σε καταλόγους που δημοσιεύει η ΕΕ διατηρούνται στο νομοσχέδιο καθώς επίσης και σχετικές αναφορές σε πρόσωπα και οντότητες που περιλαμβάνονται σε κανονισμούς και είναι ήδη στη βασική νομοθεσία.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών υπενθύμισε ότι η προθεσμία που είχε η Κυπριακή Δημοκρατία για εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή Οδηγία ήταν η 8η Σεπτεμβρίου 2018.

Εξήγησε ότι πρόκειται στην ουσία για εναρμονιστικό νομοσχέδιο και διαφοροποιήσεις για την υιοθέτηση της διάταξης Οδηγίας που πρέπει να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία.

Ο Υπουργός είπε ότι το νομοσχέδιο εξετάστηκε σήμερα και εξέφρασε την ελπίδα να οδηγηθεί το συντομότερο στην Ολομέλεια. Εξήγησε ότι μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο ρυθμίζει την προστασία θυμάτων τρομοκρατίας με ειδικές δυνατότητες και παράλληλα ρυθμίζει κατά πιο σαφή τρόπο τα αδικήματα τρομοκρατίας.

Ο κ. Νικολάου είπε πως μια από τις ουσιαστικές τροποποιήσεις που επέρχεται είναι η ευθύνη του προσώπου που εμπλέκεται σε πράξεις τρομοκρατίας για να έχει και καλύτερη προστασία ο πολίτης. Περαιτέρω ο Υπουργός είπε ότι στο νομοσχέδιο περιλήφθηκαν νέες διατάξεις και σειρά από άρθρα που ρυθμίζουν τα θέματα των θυμάτων πράξεων τρομοκρατίας αλλά και αλλαγές που σχετίζονται με πρόνοιες της νομοθεσίας για τον ορισμό της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ο Υπουργός διευκρίνισε, με αφορμή και ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από το Κίνημα Οικολόγων, ότι το εναρμονιστικό νομοσχέδιο δεν αφορά και δεν επηρεάζει με οποιοδήποτε τρόπο την υπόθεση που εκκρεμεί για ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του Κούρδου Τσερκέζ Κορκμάζ, ο οποίος τελεί υπό κράτηση από τις 21 Μαρτίου 2019, όταν συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου βρισκόταν για να ταξιδέψει στην Αθήνα.

Πρόσθεσε ότι δεν επηρεάζεται η δικαστική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στο δικαστήριο Λάρνακας καθώς πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X