ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ικανοποιημένος αλλά με ερωτήματα για τα μέτρα ο Άντρος

Ρόλος των πολιτικών είναι να λαμβάνουν αποφάσεις στη βάση επιστημονικών προτάσεων

Newsroom K

Την ικανοποίησή του για τη δέσμη μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση το βράδυ της Κυριακής εξέφρασε ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Σημείωσε πως οι αλλαγές έγιναν κατόπιν κοινωνικής πίεσης και παρέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και ερωτήματα επί των προτάσεων.

«Η κυπριακή κοινωνία ζει μια πρωτόγνωρη κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας κορωνοϊού που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ανησυχία, όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επικρατήσει ο πανικός. Αν ακολουθήσουμε όλοι πιστά τις οδηγίες των ειδικών, αν συμμορφωθούμε με όσα πρέπει να κάνουμε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, θα φτάσουμε στο τέλος του δρόμου γεροί και υγιείς» ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Χαιρετίζοντας τα μέτρα, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη «ότι τέτοιες στιγμές εκείνοι που πρέπει να προτείνουν είναι οι ειδικοί εμπειρογνώμονες. Ο ρόλος των πολιτικών είναι να λαμβάνουν αποφάσεις στη βάση επιστημονικών προτάσεων.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη κατόπιν κοινωνικής πίεσης αποφάσισε χθες το βράδυ μέτρα τα οποία κρίνονται ικανοποιητικά. Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας γιατί στη διαμόρφωση της δέσμης μέτρων λήφθηκαν υπόψιν πλείστες προτάσεις μας που καταθέσαμε την Πέμπτη στη σύσκεψη με τον Υπουργό Οικονομικών» ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Τα ερωτήματα

«Ωστόσο» σημείωσε «προκύπτουν κάποια ζητήματα σε σχέση με τα μέτρα τα οποία η Κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει σοβαρά και σε βάθος. Θέλοντας να συμβάλουμε εποικοδομητικά στην αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που προκύπτουν, υποβάλλουμε τους εξής προβληματισμούς και εισηγήσεις:

Το πρώτο που προκύπτει είναι κατά πόσον υπάρχουν αποτελεσματικοί μηχανισμοί εφαρμογής για την υλοποίηση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν. Ειδικότερα σε ότι αφορά τα μέτρα για τις αιτήσεις επιδομάτων ασθενείας για τους εργαζόμενους, η Κυβέρνηση οφείλει να φροντίσει ότι είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός να ανταπεξέλθει στη διεκπεραίωση των χιλιάδων αιτήσεων που θα υποβληθούν.

Σε ότι αφορά το μέτρο για τη μείωση του ΦΠΑ είναι πεποίθηση μας ότι θα είναι πρακτικά ανεφάρμοστο και τελικά οι μόνοι που θα ευνοηθούν θα είναι οι επιχειρηματίες και όχι ο κόσμος. Προς τούτο αντιπροτείνουμε να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα και θα ανακουφίσει κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση.

Σε ότι αφορά το μέτρο για κινητά συνεργεία που θα εξυπηρετούν ηλικιωμένους και ευάλωτα πρόσωπα για προμήθεια αγαθών, στελέχη και μέλη του ΑΚΕΛ σε όλες τις επαρχίες τίθενται στη διάθεση του κρατικού μηχανισμού έτσι ώστε να συνδράμουμε ως εθελοντές για υλοποίηση του μέτρου.

Προκύπτει άμεση ανάγκη να γίνουν ειδικές ρυθμίσεις για όσους συμπατριώτες μας ήταν και εξακολουθούν να είναι στο εξωτερικό για προσωπικούς λόγους και δεν είναι φοιτητές. Αυτοί δεν έχουν στη διάθεση τους κατάλυμα για να μείνουν ή επιπλέον εισόδημα. Η πολιτεία πρέπει να τους στηρίξει.

Επαναφέρουμε τις εισηγήσεις που καταθέσαμε την περασμένη εβδομάδα για επιβολή πλαφόν στα καύσιμα και άμεση λήψη μέτρων για πάταξη της αισχροκέρδειας στα είδη πρώτης ανάγκης.

Τα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση σε ότι αφορά τους αυτοεργοδοτούμενους είναι θετικά ωστόσο δεν είναι αρκετά. Θα πρέπει να αποφασιστούν επιπλέον μέτρα.

Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε από την Κεντρική Τράπεζα τη λήψη ουσιαστικών μέτρων σε ότι αφορά τις επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία. Υπενθυμίζουμε τις προτάσεις μας γι΄αναστολή εκποιήσεων της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Εισηγούμαστε ταυτόχρονα την αναστολή της καταβολής δόσεων για όσο διάστημα επικρατεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Καλούμε όλους όσοι έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τα δάνεια τους να συνεχίσουν να το πράττουν.

Τέλος, εισηγούμαστε την αναστολή της νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή πρόσφατα για επιτάχυνση των διαδικασιών έξωσης για ενοικιαστές που δεν πληρώνουν το ενοίκιο.

«Οι ώρες που περνούμε είναι δύσκολες. Ωστόσο αν όλοι συμβάλουμε εποικοδομητικά και με πνεύμα αλληλεγγύης θα τα καταφέρουμε.
Με την ευκαιρία θέλουμε να πούμε ξανά ένα μεγάλο ευχαριστώ στους επαγγελματίες υγείας που όλο αυτό το διάστημα υπερβαίνουν εαυτόν για να περιθάλψουν ασθενείς, να υλοποιήσουν έκτακτα μέτρα, να φροντίσουν τα περιστατικά και να βοηθήσουν το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Οι ευχές και οι ελπίδες μας εναπόκεινται στην επιστήμη η οποία θα δώσει ξανά δύναμη στην ανθρωπότητα να προχωρήσει και να τα ξεπεράσει όλα αυτά σαν ένα κακό όνειρο» κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

Στη διάθεση του κράτους μέλη και στελέχη του ΑΚΕΛ

Στη διάθεση των κρατικών μηχανισμών τίθενται μέλη και στελέχη του ΑΚΕΛ σε όλες τις επαρχίες. Στόχος τους να στελεχώνουν εθελοντικά τα κινητά συνεργία που θα εξυπηρετοπυν ευάλωτες ομάδες για προμήθεια αγαθών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X