ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:01
 

Ικανοποίηση Λευκωσίας για την τελική πρόταση μέτρων κατά Τουρκίας

Η Κύπρος δεν έχει πρόθεση να σπάσει τη σιωπηρή διαδικασία έγκρισης του κείμενου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών

Newsroom K

Η Κύπρος δεν είχε πρόθεση να σπάσει τη σιωπηρή διαδικασία έγκρισης του κείμενο που έχει ετοιμαστεί από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των 28 Κρατών Μελών της ΕΕ, και αφορά τα μέτρα κατά της Τουρκίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Κυβέρνηση είναι απολύτως ικανοποιημένη από την τελική πρόταση των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων που ανέφερε πως η Κύπρος επιθυμούσε στην τελευταία παράγραφο του προσχεδίου να αντικατασταθεί η λέξη «περιοριστικά» με «στοχευμένα» μέτρα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «αυτό που αναφέρθηκε δεν είναι ακριβές».

Υπήρξε διαφωνία για το κατά πόσο θα συνεχιζόταν η μελέτη των στοχευμένων μέτρων ή όχι, εξήγησε ο υπουργός

Εξηγώντας δήλωσε πως «η διαφωνία που υπήρχε ήταν κατά πόσο θα συνεχιζόταν η μελέτη των στοχευμένων μέτρων ή όχι». Όπως δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, τα στοχευμένα μέτρα είναι οι κυρώσεις στα άτομα και τις εταιρείες που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ. «Εκείνο που ζητούμε», «πρόσθεσε, είναι να συνεχιστεί η μελέτη για το θέμα των κυρώσεων και να μην χρειάζεται νέα απόφαση για να εξεταστεί κατά πόσον θα μας υποβάλουν εισηγήσεις».

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, «αυτό που θέλουμε είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να μην ληφθούν όλα τα μέτρα, γεγονός που θα βοηθήσει και στην επανέναρξη των συνομιλιών».

Σε περίπτωση που ληφθούν μέτρα, τότε αυτή θα είναι η πρώτη φορά, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης. «Τα μέτρα από μόνα τους δεν μπορούν να οδηγήσουν σε τερματισμό των τουρκικών ενεργειών. Πρόκειται για μια συλλογική αντίδραση της ΕΕ που στέλνει ένα μήνυμα στην Τουρκία πως οι παράνομες ενέργειες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συναντάται με τον Ακιντζί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ερωτηθείς κατά πόσο εάν είναι εις γνώση του Προέδρου τι ετοιμάζει η κ. Λουτ με την κάθοδό της στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ««εκείνο που θα βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών είναι ο τερματισμών των παράνομων ενεργειών από πλευράς Τουρκίας».
Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως το ζητούμενο είναι να εξευρεθεί ο τρόπος για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντάνα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον κ. Ακιντζί εξέφρασαν την πρόθεση το επόμενο διάστημα να συναντηθούν, και αυτό θα γίνει το συντομότερο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Ερωτηθείς εάν οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν πριν από την άφιξη της κ. Λουτ στο νησί, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως αυτό δεν μπορεί να το γνωρίζει, καθώς δεν έγινε γνωστό το πότε ακριβώς θα επισκεφθεί την Κύπρο η η Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Εδώ δεν μπορούν να εξημερώσουν το θηρίο οι μεγάλες δυνάμεις και μείς ψαχνόμαστε για λύση; Δεν είναι ...»
Leon  |  13:24

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X