ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ιωνάς Νικολάου: Ικανοποιημένος για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

«Οι αλλαγές αυτές θα καταστήσουν την Πυροσβεστική αποτελεσματική»

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Γραπτή Δήλωση εξέδωσε ο Ιωνάς Νικολάου για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ακολουθεί η σχετική δήλωση:

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μια αναγκαιότητα που βρήκε την λύση της μετά από 60 και πλέον χρόνια. Προτεραιότητα η οποία μελετήθηκε, συζητήθηκε σε έκταση και κατέληξε στα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στην Βουλή τον Ιανουάριο του 2019 και την έγκριση τους τον Απρίλιο του 2021. Μια αναγκαιότητα την οποία έστω καθυστερημένα κυβέρνηση και νομοθετικό σώμα έφεραν σε πέρας βασιζόμενοι στην συλλογικότητα που επιδείχθηκε κατά την διαμόρφωση των νομοσχεδίων.

Τέθηκε σε εφαρμογή το νομικό υπόβαθρο και μπήκε το νερό στο αυλάκι για την ουσιαστική αυτονόμηση, την οποία η ηγεσία της Πυροσβεστική οφείλει να επιφέρει αξιοποιώντας τον σχεδιασμό και την στρατηγική που συζητήθηκε και καθορίστηκε με την τότε ηγεσία. Αν και έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε και σίγουρα κάποια πράγματα έχουν αλλάξει, τα ζητήματα και οι ανάγκες για την διαμόρφωση ενός κατ’ ουσία αυτόνομου οργανισμού, ο οποίος θα βασίζεται στο νέο και αυτόνομο νομικό περιβάλλον, αναζητούν άμεσες λύσεις. Η συμπλήρωση της νέας δομής, η δημιουργία των νέων βαθμών και των αναγκαίων θέσεων, ο τρόπος που θα λειτουργήσει ώστε από υπηρεσία να μετατραπεί σε αυτόνομο οργανισμό, η αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (η αξιολόγηση είχε αρχίσει με την κατάθεση των νομοσχεδίων) και η συνεχής εκπαίδευσης των πυροσβεστών σε όλες τις βαθμίδες, η ασφάλεια του προσωπικού, η αξιοποίηση των εφεδρικών πυροσβεστών είναι μεταξύ των ζητημάτων που αποφασίστηκαν και συμφωνήθηκαν στις συναντήσεις με την ηγεσία και το προσωπικό. Ο δρόμος όμως παραμένει μακρής και η πρωτοβουλία ανήκει σ’ αυτούς που με την βοήθεια και συμβολή των εμπειρογνωμόνων, στα πλαίσια του σχεδίου μεταρρύθμισης της επιχειρησιακής της λειτουργίας που υλοποιείται παράλληλα με την μεταρρύθμιση της Αστυνομίας, καλούνται να προχωρήσουν στις αναγκαίες τομές για την οικοδόμηση της πυροσβεστικής της νέας εποχής.

Υπό τις συνθήκες αυτές η Πυροσβεστική θα μπορεί να επιτελέσει και να ανταποκριθεί στον πραγματικό της ρόλο. Με το νόμο και τους κανονισμούς έγινε το μεγάλο βήμα, ξεπεράστηκαν τα πολιτικά παιχνίδια που έφταναν στο σημείο να αποσύρονται νομοσχέδια λίγο πριν οδηγηθούν για ψήφιση, και τώρα είναι η ώρα της ηγεσίας, η ευκαιρία της Υπηρεσίας -πύραρχων, πυραγών, πυρονόμων και πυροσβεστών- να οικοδομήσουν αυτό που οι εμπειρίες, οι δυσκολίες και οι ανάγκες τους έχουν διδάξει όλα αυτά τα χρόνια.

Οι αλλαγές αυτές θα καταστήσουν την Πυροσβεστική αποτελεσματική, ευέλικτη και ικανή να ανταποκριθεί στις πολλαπλές ανάγκες και στο νέο ρόλο που θα πρέπει να αναλάβει για την προστασία του πολίτη.»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση