ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κ. Εκπρόσωπος - Η ΚΔ έδωσε συγκατάθεση για την Κουεγιάρ

Ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι «η βελτίωση σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας είναι κάτι που εκτιμούμε ως θετική εξέλιξη»

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Τη συγκατάθεσή της έδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία στην πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ, για το διορισμό απεσταλμένου του στο Κυπριακό, δήλωσε την Τετάρτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Λετυμπιώτης ανακοίνωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε σήμερα τη συγκατάθεσή της ως προς το διορισμό συγκεκριμένης προσωπικότητας, την οποία πρότεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ, στη θέση απεσταλμένου με στόχο τη διερεύνηση προοπτικής επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, εντός του συμφωνημένου πλαισίου και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ.

«Ευελπιστούμε ότι αντίστοιχη θετική ανταπόκριση ως προς το διορισμό της προσωπικότητας θα υπάρξει και από την άλλη πλευρά το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Ο κ. Λετυμπιώτης επανέλαβε «την ειλικρινή» πολιτική βούληση της Κυβέρνησης και την ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και οριστικής διευθέτησης του Κυπριακού. «Η θέλησή μας για επίλυση με μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα παραμένει ισχυρή», ανέφερε.

Ανέφερε ότι, εντός αυτού του πλαισίου και ενόψει της αυριανής επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας «σημειώνουμε ότι η βελτίωση σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας είναι κάτι που εκτιμούμε ως θετική εξέλιξη, συνυφασμένη με το Κυπριακό, αφού αυτή η βελτίωση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό». Αθήνα και Λευκωσία συντεταγμένα συνεργαζόμαστε στενά, ούτως ώστε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα σημαντικής προόδου στο Κυπριακό, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν επιβεβαιώνει το όνομα που ακούγεται, είπε ότι δεν μπορούν ακόμη να επιβεβαιώσουν οτιδήποτε και ότι αναμένουν την ανακοίνωση του ΓΓ του ΟΗΕ.

Για το αν έχει ενημέρωση για το πόσο καιρό θα μείνει ο απεσταλμένος στην Κύπρο, ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε ότι αυτό που προέχει είναι ο διορισμός του απεσταλμένου το συντομότερο δυνατό ούτως ώστε να αρχίσει να πραγματοποίει τις επαφές για τη διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

«Ελπίζουμε να υπάρξει ειλικρινής πολιτική βούληση και αυτό το διάστημα να μην είναι μεγάλο με την έννοια ότι θα μπορούν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό», είπε.

Κληθείς να πει αν το Κυπριακό θα αποτελέσει μέρος των συζητήσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το Κυπριακό είναι πάντα πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ελληνικής Κυβέρνησης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διαρκώς επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και ότι θα υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία αύριο μετά το πέρας της Συνόδου.

Σε ερώτηση για καταγγελίες από πλευράς Δημάρχου Δερύνειας, για κατασκευή οχυρωματικών έργων, είπε ότι σύμφωνα με πληροφόρηση που είχε η Κυβέρνηση οι όποιες εργασίες πραγματοποιούνται δεν είναι εντός της νεκρής ζώνης και ήδη προχωρούν στα απαραίτητα διαβήματα.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι το κατοχικό καθεστώς δεν φαίνεται να υποχωρεί από τη νεκρή ζώνη στην Πύλα και στον Άγιο Δομέτιο, ο κ. Λετυμπιώτης επανέλαβε, μεταξύ άλλων, ότι «αναμένουμε από την ειρηνευτική δύναμη να εφαρμόσει τους όρους εντολής της και να διασφαλίσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης αποκαθιστώντας το καθεστώς» όπως ήταν πριν.

Για το αν απάντησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο αίτημα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε επαφή με τις πολιτικές δυνάμεις καθημερινά, και ότι, όποια ηγεσία πολιτικής δύναμης επιθυμεί ενημέρωση, ανά πάσα στιγμή μπορεί να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο.

Η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου τουλάχιστον αυτό το διάστημα δεν είναι κάτι που θα πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση