ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

K. Κενεβέζος στην «Κ»: Η πανδημία μας επιβάλλει και την αλληλεγγύη

Ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα εστιάζει στο έργο που επιτέλεσε η διπλωματική αποστολή της Δημοκρατίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα εστιάζει στο έργο που επιτέλεσε η διπλωματική αποστολή της Δημοκρατίας στην ελληνική πρωτεύουσα για επαναπατρισμό εκατοντάδων κυπρίων. Στη μεγάλη εικόνα η επόμενη μέρα της πανδημίας θα απαιτήσει λύσεις και απαντήσεις, τονίζει ο κ. Κενεβέζος με την πολιτεία, ηγεσίες και λαό να κοιτάζουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Η εικόνα που παρουσιάζει η πανδημία σε Κύπρο και Ελλάδα σχεδόν δυο μήνες μετά αντικατοπτρίζει το βαθμό αντανακλαστικών των δυο χωρών;

Η πανδημία του COVID-19 αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια άγνωστη και καθόλα απρόσμενη πρωτόγνωρη κρίση για την οποία κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος. Αποκαλύφθηκαν τεράστιες αδυναμίες των συστημάτων υγείας, σε διεθνές επίπεδο, ακόμη και σε χώρες που η παραπομπή σε αυτές άλλοτε αποτελούσε πρότυπο επιτυχίας και λειτουργίας. Είναι προφανές ότι οι αριθμοί και οι στατιστικοί δείκτες αποτελούν την ένδειξη και απόδειξη επιτυχούς ή ανεπιτυχούς διαχείρισης αυτής της μεγάλης δοκιμασίας. Απ’ αυτή τη σκοπιά και με αυτό ως κριτήριο, ναι, Ελλάδα και Κύπρος έχουν καταφέρει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, να διαχειριστούν επιτυχώς και με υπευθυνότητα μια τέτοια ιδιόμορφη κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιορίζοντας τη διασπορά και τις συνέπειες του κορωνοϊού. Όμως, θα μου επιτρέψετε να μην υιοθετήσω τη μέθοδο των αριθμών και ειδικότερα τη μέθοδο σύγκρισης κρουσμάτων και θανάτων στη χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες ως ένδειξη επιτυχίας. Νομίζω είναι πολύ σκληρό να παραπέμπουμε στις χιλιάδες ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους είτε στη Γαλλία, είτε στην Ιταλία, είτε στη Βρετανία, είτε στην Κίνα, είτε στις ΗΠΑ, είτε αλλού για να αποδεικνύουμε τη δική μας πετυχημένη διαχείριση. Απλουστεύοντας τα πράγματα εύχομαι αυτό το κακό να τελειώσει για όλους όσο πιο σύντομα και με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες.

Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας στην Αθήνα κλήθηκε να διαχειριστεί ένα κομμάτι της πρωτόγνωρης κατάστασης, ανθρωπιστικής φύσεως. Μπορείτε να μας κάνετε μια πρώτη αποτίμηση;

Είναι όντως μια πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία έθεσε το Υπουργείο Εξωτερικών και τις Διπλωματικές Αποστολές στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας στο πλαίσιο της προσφοράς αρωγής, στήριξης και συνδρομής προς το σύνολο των συμπατριωτών μας, και όχι μόνο, που βρέθηκαν ο καθείς για το δικό του λόγο εκτός Κύπρου.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Απόστολου Τομαρά στην έντυπη έκδοση της «Κ»

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X