ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καδής: Η Κύπρος μπορεί να πιάσει τους στόχους για το Fit for 55

Ο Υπουργός ανέφερε ότι συζήτησε με τον κ. Σιζόπουλο το κόστος των θερμοκηπιακών ρύπων και πώς αυτό αντανακλά στους Κύπριους πολίτες

ΚΥΠΕ

Η Κύπρος μπορεί να πιάσει τους στόχους για το Fit for 55, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, και αντιπροσωπεία του κόμματος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Υπουργείο Γεωργίας.

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι συζήτησε με τον κ. Σιζόπουλο το κόστος των θερμοκηπιακών ρύπων και πώς αυτό αντανακλά στους Κύπριους πολίτες. Επιπλέον, είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ για τις ενέργειες της Κυβέρνησης ούτως ώστε αφενός να συμβάλει στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της ΕΕ μέσα από το πακέτο Fit for 55, δηλαδή στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030, αφετέρου όμως να υπολογιστούν και οι ιδιαιτερότητες της Κύπρου στην επίτευξη των στόχων αυτών.

Ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε ότι η ΕΔΕΚ έθεσε το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού που μπορεί να προκύπτει από το γεγονός ότι στις κατεχόμενες περιοχές δεν υπάρχει η υποχρέωση να τηρούνται οι ίδιες απαιτήσεις στην παραγωγή ενέργειας όπως στις ελεύθερες περιοχές και σε ολόκληρη την ΕΕ. «Σίγουρα υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο είναι πολυδιάστατο και θα τύχει διαχείρισης με τα συναρμόδια υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργείου Εξωτερικών», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι άκουσε τις «πάρα πολύ χρήσιμες», όπως είπε, εισηγήσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ και των συνεργατών του. «Αρκετά από αυτά που προτάθηκαν θεωρώ ότι είναι και στις δικές μας στοχεύσεις, όπως για παράδειγμα η επέκταση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», ανέφερε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Καδής ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ για τις νέες δυνατότητες που διανοίγονται με τις νέες τεχνολογίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στον αγροτικό τομέα -τα λεγόμενα αγροφωτοβολταϊκά, τα οποία επιτρέπουν στο έδαφος τις αγροτικές καλλιέργειες αλλά στον όροφο να υπάρχει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. «Θεωρώ ότι είναι ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων μας», είπε ο Υπουργός Γεωργίας, προσθέτοντας ότι το κανάλι επικοινωνίας με την ΕΔΕΚ και με όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι ανοικτό.

Απαντώντας σε ερώτηση για το Fit for 55, ο κ. Καδής σημείωσε ότι για την Κύπρο έχουν μπει ειδικοί στόχοι που λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου. «Θεωρούμε ότι με μια αναβάθμιση του σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, το οποίο έχουμε ήδη διαμορφώσει, την αξιοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και των Διαρθρωτικών Ταμείων, ναι, είναι στις δυνατότητές μας να πιάσουμε τους στόχους που έχουν τεθεί για την Κύπρο», τόνισε.

«Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια, θα χρειαστεί ίσως αλλαγή κουλτούρας, αλλά δεν έχουμε επιλογή. Θεωρώ ότι θα είναι προς το συμφέρον όλων μας να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση», υπέδειξε ο Υπουργός Γεωργίας, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν σημαντικές επενδύσεις οι οποίες θα φέρουν ένα καλύτερο, πιο πράσινο και αειφόρο μέλλον. «Το βάρος στους ίδιους τους πολίτες δεν θα είναι δυσβάσταχτο, θα μπορέσουμε να το απορροφήσουμε και να κινηθούμε προς την κατεύθυνση των μηδενικών ρύπων μέχρι το 2050», σημείωσε.

Ο κ. Καδής έκανε λόγο για μια αμοιβαίως επωφελή κατάσταση, εξηγώντας ότι εάν το κάθε σπίτι έχει τα δικά του φωτοβολταϊκά, τότε θα γίνει μια επένδυση η οποία θα εξασφαλίσει ουσιαστικά μηδενικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στη συνέχεια. «Είναι μονόδρομος. Πιστεύω ότι θα κινηθούμε προς αυτές τις κατευθύνσεις», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε την ευχαρίστηση της ΕΔΕΚ για την κατανόηση που βρήκε από τον Υπουργό Γεωργίας και τους συνεργάτες του σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που κατέθεσε το κόμμα. «Συγκεκριμένα, όσον αφορά το θέμα της αγοράς θερμοκηπιακών ρύπων, που ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι εκτοξεύουν στα ύψη τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει να τύχει της σωστής διαχείρισης το γρηγορότερο δυνατόν», ανέφερε.

«Ενδεχομένως η πιο άμεση λύση που μπορούμε να βρούμε είναι η ταχύτατη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες έτσι ώστε αφενός μεν να μειωθεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που καταβάλλουν οι πολίτες αλλά την ίδια στιγμή να καλύψουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ και να μειωθεί το ποσό που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για την αγορά θερμοκηπιακών ρύπων, καθώς επίσης και τα θέματα που δημιουργούνται λόγω ακριβώς του αθέμιτου ανταγωνισμού με τις κατεχόμενες περιοχές», υπέδειξε ο κ. Σιζόπουλος.

Ακόμη, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επεσήμανε ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός, λόγω του χαμηλού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, των καυσίμων και των φορολογιών στα κατεχόμενα, επηρεάζει το σύνολο της κυπριακής οικονομίας, με τις επιπτώσεις να είναι αλυσιδωτές. «Γι’ αυτό οφείλουμε να λάβουμε μέτρα και να προστατεύσουμε τον Κύπριο πολίτη», υπέδειξε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι προτάσεις που κατέθεσε θα γίνουν αποδεκτές.

«Θα μεταφέρουμε τις προτάσεις και σε άλλους υπουργούς που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία και ελπίζουμε ότι το συντομότερο δυνατόν θα ληφθούν μέτρα προς την κατεύθυνση της ανακούφισης του Κύπριου πολίτη και κυρίως των πολιτών που προέρχονται από τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της πατρίδας μας, οι οποίοι είναι αυτοί που πλήττονται πολύ περισσότερο από την οικονομική κρίση», κατέληξε ο κ. Σιζόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση