ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Και εγένετο Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων

Το πολιτικό μανιφέστο της Πλατφόρμας και το λογότυπο όπως παρουσιάζεται στην δημοσιογραφική διάσκεψη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Πολιτικό Μανιφέστο της Συνεργασίας Δημοκρατικών δυνάμεων αλλά και το λογότυπο του νέου κινήματος παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε δημοσιογραφική διάσκεψη. Σύμφωνα με το πολιτικό μανιφέστο, στόχος είναι να δώσει διέξοδο σε πολίτες που πιστεύουν ότι το πολιτικό σκηνικό χρειάζεται μετριοπαθείς ανθρώπους. Ξεκαθαρίζεται πως η πλατφόρμα δεν είναι αρχηγικό κόμμα αλλά αποτελείται από μία συλλογική ηγεσία.

Αυτούσιο το μανιφέστο:

Η «Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων» είναι μια Πολιτική Πλατφόρμα στην οποία συμμετέχουν ελεύθερα όσοι πολίτες θέλουν να συμβάλουν στην παραγωγή δημιουργικών προτάσεων με στόχο την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, η κοινωνία και οι συμπολίτες μας.

Στόχος να δώσει διέξοδο και πραγματική ευκαιρία σε όσους πολίτες πιστεύουν ότι το πολιτικό σκηνικό χρειάζεται μετριοπαθείς ανθρώπους με δημιουργικές θέσεις και απόψεις, που θα λειτουργήσουν πολιτικά στον ευρύτερο ενδιάμεσο χώρο. Ταυτόχρονα φιλοδοξεί να συμβάλει με όσες πολιτικές δυνάμεις το επιθυμούν, με συγκλίνουσες βεβαίως θέσεις, στην πολιτική σταθερότητα και στην ομαλή διακυβέρνηση του τόπου, στοχεύοντας σε συνεργασίες ώστε να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα του τόπου και του πολίτη. Πολιτικές με στόχευση στην προστασία της μεσαίας τάξης, των μικρομεσαίων όπου αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του τόπου μας και στο ανθρωποκεντρικό μικτό οικονομικό σύστημα.

Ύψιστος στόχος η συμβολή στη δημιουργία κλίματος ενότητας και εθνικής ομοψυχίας για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η Τουρκική προκλητικότητα και να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ως ο ιστορικός συμβιβασμός, εφόσον το περιεχόμενο διασφαλίζει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βασικών ελευθεριών και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Αυτά μπορούν να επιτευχθούν με νέους ανθρώπους, οι οποίοι αξιοποιώντας τις εμπειρίες των παλαιοτέρων, θα έχουν ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι. Όλοι οι πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην Πλατφόρμα έχουν ισότιμο λόγο σε κάθε θέμα. Συντονιστική Επιτροπή με ισότιμα μέλη, χωρίς αρχηγό, θα φροντίζει να προβάλλει και να εφαρμόζει τις θέσεις και τις απόψεις των φίλων, στηριζόμενη στις απόψεις της πλειοψηφίας. Στόχος να προωθούνται οι απόψεις των πολλών και όχι μιας μικρής ομάδας που συνήθως περιβάλλει ηγεσίες πολιτικών δυνάμεων, που έχουν ως μακροπρόθεσμο σκοπό την προσωπική τους ανέλιξη και όχι τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του συνόλου.

Η Πολιτική Πλατφόρμα «Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων» δεν είναι αρχηγικό κίνημα. Με συλλογική ηγεσία, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται δημοκρατικά. Αυτό θα μπορεί να εξασφαλίζεται και να διαπιστώνεται άμεσα, με τη χρήση της τεχνολογίας, γιατί ως «Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων» θεωρούμε πως αυτή πρέπει να είναι η βασική αρχή σε κάθε δημοκρατικό σχήμα. Για τα πιο κρίσιμα θέματα θα μπορεί να καλεί τους πολίτες με ειδική γνώση αυτών των θεμάτων και να ακούει την γνώμη τους πριν πάρει απόφαση.

Η Πλατφόρμα, σε πρώτη φάση, θα αγκαλιάσει όσους πολίτες έχουν παρόμοιους προβληματισμούς και πραγματικά έχουν επιθυμία να αλλάξουν προς το καλύτερο τα σημερινά δεδομένα. Στη συνέχεια, θα προσπαθήσει να προβεί σε πολιτικές συνεργασίες με άλλα πολιτικά σχήματα ή κινήματα με τα οποία θα διαπιστωθεί κοινή αντίληψη σε βασικές αρχές. Στόχος είναι να δώσει στις επικείμενες Βουλευτικές Εκλογές διέξοδο στους πολίτες που το επιθυμούν, διατηρώντας την ίδια ώρα την αυτονομία και την οντότητα της.

Πολιτικές Θέσεις

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

• Επιδιώκουμε λύση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ως ο ιστορικός συμβιβασμός, εφόσον το περιεχόμενο διασφαλίζει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βασικών ελευθεριών και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.
• Ουδέποτε θα αποδεχτούμε τη διχοτόμηση της πατρίδας μας. Δεν ανεχόμαστε τη διχοτόμηση είτε με τη σημερινή της μορφή, είτε με την υπογραφή μας.
• Εμείς δεν βολευόμαστε με την κατοχή της πατρίδας μας.
• Η τακτική μας θα πρέπει να περιλαμβάνει τη συνέχιση των δικοινοτικών συνομιλιών που θα μπορούσαν να αποκτήσουν και τη μορφή διεθνούς διάσκεψης. Η επανέναρξη των συνομιλιών είναι ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να κρατήσει ανοικτό το παράθυρο ελπίδας για επίλυση του Κυπριακού και άρση του σημερινού απαράδεκτου στάτους κβο, στα πλαίσια των ψηφισμάτων και των διαδικασιών του ΟΗΕ.
• Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε με κάθε τρόπο την Ευρωπαϊκή Ένωση και να εκμεταλλευτούμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τα συμφέροντα των εμπλεκομένων με τα ενεργειακά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο χωρών και βεβαίως των δυο υπερδυνάμεων. Στόχος θα είναι η ισχυροποίηση των στρατηγικών συνεργασιών (τριμερών και τετραμερών). Όλα αυτά στη βάση του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Απαραίτητη η αγαστή συνεργασία και συντονισμός με την Ελλάδα σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς.
• Θα πρέπει να πετύχουμε η Τουρκία να έχει κόστος από την κατοχή της Κύπρου. Πρέπει να μας βρίσκει μπροστά της συνεχώς. Ταυτόχρονα θα πρέπει να γνωρίζει ότι σε περίπτωση σωστής και δίκαιης λύσης του Κυπριακού θα μπορεί να έχει και η Τουρκία, όπως όλες οι άλλες χώρες της Ν.Α. Μεσογείου όφελος από τις συνεργασίες για τα ενεργειακά.
• Οι ευρύτερες συνεργασίες με χώρες της περιοχής αλλά και με χώρες που θέλουν να έχουν ρόλο στην περιοχή μας είναι πολύ σημαντικές και θα πρέπει να αξιοποιηθούν σε όλους τους τομείς.

ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙ

• Τα 46 χρόνια είναι πάρα πολλά. Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε προγράμματα οικονομικής αντιστάθμισης της απώλειας χρήσης για τις περιουσίες στα κατεχόμενα εδάφη μας. Θα πρέπει να γίνει αναφορά στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για ειδικό βοήθημα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της Τουρκικής κατοχής που υποφέρει η Κύπρος σαν μοναδική χώρα όπου το 1/3 του πληθυσμού είναι εκτοπισμένο από τις περιουσίες του, καθιστώντας παράλληλα αδύνατο τη χώρα μας να μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά για την δίκαιη αποζημίωση της απώλειας εκμετάλλευσης της περιουσίας τους για 46 χρόνια.
• Ταυτόχρονα θα πρέπει να ενισχυθούν τα προγράμματα του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.
• Στηρίζουμε επαναφορά μεγαλύτερων ποσών για τα δύο στεγαστικά σχέδια που είναι σε ισχύ (αγορά και ανέγερση κατοικίας), ολοκλήρωση της εγκριμένης διαδικασίας διαχωρισμού και παραχώρηση κυβερνητικών οικοπέδων και οικίες σε κυβερνητικούς οικισμούς στους ήδη εγκριθέντες εκτοπισθέντες και περαιτέρω ενίσχυση των σχεδίων της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων (ΥΜΑΠΕ).
• Πιστεύουμε ότι επιβάλλεται μεγαλύτερη κινητοποίηση για την Αμμόχωστο προασπίζοντας κάθε συμφέρον του Κύπριου Εκτοπισμένου.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΜΙΚΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΕΡΓΙΑ, ΚΙΝΗΤΡΑ, ΗΜΙΚΡΑΤΙΚΟΙ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ:

• Στηρίζουμε το μικτό σύστημα οικονομίας με έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη που να μας επιτρέπει να εφαρμόζουμε μια κοινωνική, ανθρωποκεντρική οικονομική πολιτική.
• Μέσω της ανάπτυξης και ιδιαίτερα στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας θα αντιμετωπισθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους επιστήμονες. Θα μπορούσαν να εξεταστούν επιπλέον κίνητρα για τις ξένες επενδύσεις με έμφαση και προτεραιότητα στην εργοδότηση νέων Ελληνοκυπρίων.
• Υποστηρίζουμε φορολογικά κίνητρα για ένταξη νέων στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στη δημιουργία επιχειρήσεων, παράλληλα με την ενίσχυση και διεύρυνση των προγραμμάτων νεανικής, γυναικείας επιχειρηματικότητας καθώς και τη βελτίωση των προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας.
• Στόχος και διαρκής προσπάθεια μας, είναι η ενίσχυση της οικονομικής δυνατότητας αλλά και των αναγκαίων υπηρεσιών που χρειάζονται οι συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ιδιαίτερες ανάγκες (Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), άνεργοι, ευάλωτες ομάδες, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι, μονογονιοί, ορφανά παιδιά).
• Εξίσου απαραίτητη η ενίσχυση προγραμμάτων για μετοίκιση και δραστηριοποίηση νέων στις αγροτικές και κτηνοτροφικές περιοχές.
• Έμπρακτη θα είναι η στήριξη μας στις μικρομεσαίας επιχειρήσεις με κίνητρα στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στη θεσμοθέτηση των ωραρίων των Γενικών Καταστημάτων (αργία της Κυριακής), αλλά και στη θέσπιση κατώτατου μισθού για όλα τα επαγγέλματα.
• Θα εργαστούμε για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα παρέχοντας κίνητρα και φορολογικές διευκολύνσεις για τη δημιουργία βιομηχανικής παραγωγής τοπικών προϊόντων και αγαθών. Παράλληλα προτείνουμε εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού/πλάνου ως πολιτεία για το ενδιαφέρον που υπάρχει για δημιουργία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων από το εξωτερικό, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο αύξηση των εσόδων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας της χώρα μας από άλλους τομείς περάν των υπηρεσιών και του Τουρισμού.
• Στηρίζουμε τη διατήρηση, την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των Ημικρατικών Οργανισμών για να μπορούν να ανταποκρίνονται στον ανταγωνισμό, που πρέπει να υπάρχει, ώστε να έχει όφελος ο καταναλωτής.
• Στον Τραπεζικό τομέα επιδιώκουμε τον ορθολογιστικό και δίκαιο εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων και των δανειοληπτών, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία των πρακτικών αυτών που θα στοχεύουν τόσο στην διατήρηση ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος αλλά και στην ανθρώπινη αντιμετώπιση όσων αναίτια και δικαιολογημένα βρίσκονται σήμερα σε αδυναμία αποπληρωμής. Η αποδοχή και διόρθωση των κακών πρακτικών και στρεβλώσεων του παρελθόντος, αποτελεί για εμάς ύψιστη βάση για τη σωστή παροχή νέων πιστωτικών διευκολύνσεων αλλά και την αντιμετώπιση των ΜΕΔ, πάντα κάτω από τον αυστηρότατο έλεγχο της Εποπτικής Αρχής, ενθαρρύνοντας έτσι την παροχή βιώσιμων αναδιαρθρώσεων έναντι των πλειστηριασμών.
• Εργαζόμαστε για την περαιτέρω ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης και την ορθή αξιοποίηση του, ώστε οι «κουρεμένοι» καταθέτες, οι κάτοχοι αξιογράφων και οι μέτοχοι να έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν έστω και μερικώς τις απώλειες τους.
• Άμεση ανάγκη η στήριξη και δημιουργία πλαισίου ανάκαμψης της Τουριστικής Βιομηχανίας με διατήρηση των θέσεων εργασίας, που αποτελεί έναν από τους κυριότερ ους πυλώνες εσόδων της Κυπριακής οικονομίας.

ΥΓΕΙΑ

• Στόχος η στήριξη και η συνεχής βελτίωση της μεγαλύτερης κοινωνικής αλλαγής στον τόπο μας, του ΓΕΣΥ, ώστε να παρέχεται στον Κύπριο ασθενή ποιοτική και αξιοπρεπής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επιβάλλεται αυστηρός έλεγχος των καταχρήσεων και ομαλή ένταξη των αυτονομημένων Δημόσιων Νοσηλευτηρίων είναι απαραίτητα στοιχεία για τη συνέχεια.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ:

• Η Κύπρος μπορεί και πρέπει να καταστεί ενεργειακός κόμβος. Η συνεργασία με τις χώρες της περιοχής και με τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες του τομέα είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την Τουρκική προκλητικότητα.
• Θεωρούμε άκρως σημαντική την περαιτέρω διείσδυση των συστημάτων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μας δυναμικό και τη δημιουργία και λειτουργία Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας.
• Προτείνουμε τη δημιουργία μονάδας καύσης οικιακών στέρεων αποβλήτων σε κλιβάνους υψηλής τεχνολογίας φιλικούς στο περιβάλλον χαμηλών εκπομπών και την προοπτική παραγωγής ηλεκτρισμού από τα απόβλητα η οποία ταξινομείται στο ποσοστό των ΑΠΕ.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:

• Να ενισχύσουμε τη σωστή νοοτροπία και την εμπέδωση των Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Οδηγιών που έχουν εναρμονιστεί ή θα εναρμονιστούν στις εθνικές μας νομοθεσίες, για την αειφόρο ανάπτυξη με κύρια βάση βεβαίως και τη Νέα Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, σε συνδυασμό των έργων υποδομής (πχ. ακόμη και σε περιοχές του δικτύου Natura 2000 πάντοτε με τη διαδικασία μελέτης δέουσας εκτίμησης), με σεβασμό και προστασία στο Περιβάλλον.
• Η μετεξέλιξη του θεσμού του Επιτρόπου Περιβάλλοντος που δημιουργήθηκε το 2006 με την ανάγκη πλέον για τη δημιουργία Υφυπουργείου Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας (και συγκεκριμένα των ΑΠΕ), χωρίς πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση, για καθορισμό και εκτέλεση ολοκληρωμένων πολιτικών με βάση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης συνάδει απόλυτα με τα θέματα που καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή πολιτική και τους πέντε βασικούς πυλώνες των στόχων για την Ενέργεια και το Κλίμα.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ:

• Δημιουργία θέσης Επιτρόπου Προστασίας των Ζώων όπου θα απαρτίζεται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες επιδιώκοντας την ενίσχυση του προσωπικού, την Υπηρεσία Θήρας, Ειδικής Αστυνομίας Προστασίας Ζώων και Ομάδας προστασίας των αδέσποτων ζώων.
• Στήριξη αλλά και συνεχής έλεγχος σε όλους τους φιλοζωικούς οργανισμούς για αποφυγή οποιασδήποτε οικονομικής εκμετάλλευσης.

ΑΜΥΝΑ

• Η αποστολή των Ενόπλων μας Δυνάμεων έχει διευρυνθεί και αναπροσαρμοστεί στα καινούργια δεδομένα του σήμερα. Το νέο γεωστρατηγικό και επιχειρησιακό περιβάλλον και η αναβάθμιση του ρόλου μας στην περιοχή, μετά τον εντοπισμό και των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ μας, αποτελούν πλέον σημαντικές παραμέτρους της αμυντικής μας στρατηγικής.
• Υποστηρίζουμε την αναφορά στον ΟΗΕ αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάγκη παροχής ασφάλειας της περιοχής στην Κυπριακή ΑΟΖ.
• Επιτακτική ανάγκη, τα χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου που καταβάλλει για την Άμυνα να καταλήγουν αποκλειστικά στο Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης.
• Παρόλο ότι εργαζόμαστε και υποστηρίζουμε την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, οφείλουμε να φροντίζουμε για την αμυντική μας θωράκιση, ως αποτρεπτικό παράγοντα ασφάλειας και για τη διαπραγματευτική ισχύ μας.
• Για την υλοποίηση της αμυντικής μας στρατηγικής οφείλουμε ως Κράτος να θέσουμε ως προτεραιότητα μας την αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, την αμυντική διπλωματία, την άμεση ενίσχυση του εξοπλιστικού προγράμματος με την αγορά σύγχρονων οπλικών συστημάτων για τη χερσαία, θαλάσσια και εναέρια ασφάλεια του τόπου μας, ούτως ώστε να επιτύχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους.
• Επιβάλλεται η σύναψη στρατιωτικών συμφωνιών με φίλια γειτονικά Κράτη. Πιστεύουμε στη χρησιμότητα των στρατιωτικών ασκήσεων με γειτονικά Κράτη με σκοπό την αλληλοεκπαίδευση και αύξηση της μαχητικής ισχύος.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

• Το μεταναστευτικό είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον η πατρίδα μας. Θα εμποδίσουμε κάθε ενορχηστρωμένο σχέδιο αλλοίωσης του πληθυσμού με σχέδιο μορφής νέας εισβολής/εποικισμού με το πρόσχημα της μετανάστευσης. Άλλο ο ρατσισμός και άλλο η αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της χώρας μας με τη δική μας ανοχή ή αδιαφορία, γι’ αυτό θα ενισχύσουμε νομοθετικά κάθε σωστή αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση, με επιπλέον αναβάθμιση των κριτηρίων αποδοχής των πολιτικών και των οικονομικών μεταναστών.

• Υποστηρίζουμε αυστηρότερους ελέγχους στις διαδικασίες εισόδου στη χώρα μας (θάλασσα, αεροδρόμια, πράσινη γραμμή κτλ), αυστηρή τήρηση των κριτηρίων για τους φοιτητές από τρίτες χώρες και εφαρμογή της διαδικασίας επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσης τους.
• Απαραίτητη η αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την παροχή επιπλέον οικονομικής βοήθειας δια τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών καθώς τα ποσοστά των προσφύγων που αναγράφονται σήμερα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα λόγω της τεράστιας λίστας αναμονής όπου σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνά τα δέκα χρόνια με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διαφορά στο όριο εισροής στις συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Η Κύπρος κατατάσσεται δεύτερη χώρα στην Ευρώπη όσο αφορά την ανομοιογένεια που επικρατεί.
• Παράλληλα οφείλουμε να δείχνουμε μεγάλη κατανόηση στους ανθρώπους από χώρες με πόλεμους και με προβληματικές καταστάσεις, στα πλαίσια πάντα των νόμιμων μεταναστών που μπορεί να δεκτεί η Κύπρος, ενισχύοντας την ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση αυτών των μεταναστών στο κοινωνικό σύνολο ενώ παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυστηρά το πρόβλημα με την «γκετοποίηση» των γειτονιών στους κεντρικούς πυρήνες των πόλεων μας. Οδηγίες έλεγχου της άδειας παραμονής από την Αστυνομία ώστε να παρέχεται ασφάλεια σε όλους τους νόμιμους πολίτες του Κράτους.
• Η διατήρηση του εθνικού και κοινωνικού ιστού της χωράς μας πρέπει να διαφυλαχθεί.

ΠΑΙΔΕΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ:

• Η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης, ιδιαίτερα για εμάς που για 46 χρόνια βρισκόμαστε υπό κατοχή. Σκοπός μας δεν είναι μόνο να διαμορφώσουμε παιδιά που θα έχουν πρόσβαση και κατοχή της γνώσης αλλά να διαμορφώσουμε σωστούς και υπεύθυνους ανθρώπους της εποχής τους. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Απαιτείται μία ολοκληρωμένη στρατηγική μεταρρυθμίσεων για την αναδιάρθρωση όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης με στόχο ένα ανοικτό και αξιοκρατικό εκπαιδευτικό σύστημα.
• Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να είναι προϊόν κοινωνικού διαλόγου και σωστής προετοιμασίας και όχι επιβολής τους.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:
• Την ίδια ώρα, στήριξη και στρατηγικό πλάνο χρειάζεται ο Πολιτισμός, τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό του που αφορά τους Καλλιτέχνες όλων των ειδικοτήτων όσο και στη μεγάλη εικόνα που μπορεί ο τόπος μας να προσελκύσει κόσμο ως πολιτιστικό προϊόν (πχ. Πάφος 2017). Η άμεση ανάγκη για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού, χωρίς πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση, μπορεί να ενισχύσει όλα τα πιο πάνω ώστε ο Πολιτισμός να σταματήσει να είναι ο φτωχός συγγενής του συστήματος.

ΥΠΑΙΘΡΟΣ
(ΟΡΕΙΝΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΚΑΜΑ)

• Η εκπόνηση της μελέτης από το γραφείο του Επιτρόπου Ορεινών Περιοχών «Εθνική Στρατηγική για την Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους», είναι η αφετηρία για την άμεση υλοποίηση μέτρων στην επανεκκίνηση της πληθυσμιακής ανάπτυξης και της δημιουργίας των απαραιτήτων υποδομών των ορεινών μας περιοχών και των Κοινοτήτων του Ακάμα.
• Υποστηρίζουμε την παροχή και αύξηση των κινήτρων για τους κατοίκους Ορεινών περιοχών, όπως: φορολογικές απαλλαγές σε σχέση με τα καύσιμα κίνησης, ελαστικότητα στις πολεοδομικές απαιτήσεις (κατασκευή δρόμων, πεζοδρομίου, παραχώρηση χώρου πρασίνου κτλ), την κατάργηση των περιοριστικών κριτηρίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από νεαρά ζευγάρια – βάσει της πολιτικής που εφαρμόζεται για τις συγκεκριμένες περιοχές, φορολογικά κίνητρα για τη λειτουργία επιχειρήσεων και αγροτουριστικών καταλυμάτων, οικονομική αντιστάθμιση αναφορικά στη διατήρηση των περιοχών στο Δίκτυο Natura 2000.
• Παράλληλα υποστηρίζουμε σε επίπεδο υποδομών την αναβάθμιση και τη δημιουργία περιφερειακών νοσοκομείων ή κοινοτικών ιατρείων για παροχή πρώτων βοηθειών και ιατρικής φροντίδας, την επέκταση κινητών μονάδων του ΚΕΠ και του ΚΟΑΠ, την κατασκευή των αυτοκινητόδρομων (Κοκκινοτριμιθιάς – Ευρύχου, Κλήρου – Παλαιχωρίου, Παλώδια – Σαϊττάς, Πόλις Χρυσοχούς), τη βελτίωση και αναβάθμιση κύριων οδικών αρτηριών που οδηγούν στις Ορεινές Κοινότητες, τα κίνητρα για ανακαίνιση ή επιδιόρθωση κατοικιών, την προώθηση σχεδίου διαχωρισμού οικοπέδων κρατικής γης για φτωχές οικογένειες και νεαρά ζευγάρια και βιοτεχνικών και κτηνοτροφικών περιοχών.

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ & ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΥ - ΤΑ

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ:

• Η μείωση της γραφειοκρατίας και η ταχυτάτη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων αποτελεί για εμάς στόχο πρωταρχικής σημασίας. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι πλέον απολυτή αναγκαιότητα (πχ. υποβολής αιτήσεων, πιστοποιητικών, παρακολούθησης έκδοσης αδειών και έργων και όχι μόνο πληρωμών λογαριασμών).
ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ/ΔΙΟΙΚΗΣΗ:
• Η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας είναι απαραίτητη ώστε να εμπεδωθεί ένα σύστημα αξιοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας ως επίσης καλύτερες, ταχύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τον ιδιωτικό τομέα, τον επιχειρηματικό κόσμο και το σύνολο των πολιτών.

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ:

• H προσπάθεια είναι οι πολίτες να απολαμβάνουν την ποιότητα ζωής που τους αξίζει σε ένα οικονομικά βιώσιμο μοντέλο, καταβάλλοντας χαμηλά τέλη και φορολογίες και απολαμβάνοντας υψηλού ποιότητας υπηρεσίες.
• Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να προχωρήσει σωστά, δίκαια και λειτουργικά/εφαρμόσιμα με όσες αλλαγές χρειαστούν να γίνουν, -όπως στο δημοκρατικό και αναλογικό τρόπο εκλογής των δημοτικών συμβούλων στα διαμερίσματα (πχ. με βάση το υπάρχον σύστημα των βουλευτικών εκλογών), -κάποιες συνενώσεις Δήμων και κάποιων Κοινοτήτων, -στη διοίκηση για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης,
-στη διοίκηση για τις Σχολικές Εφορείες, -στο θέμα με τις Πολεοδομικές Αρχές και -στην παράταση ή όχι της θητείας.
• Για την παρακολούθηση της εφαρμογής της ενοποίησης των υπηρεσιών των Δήμων και όλων των παραμέτρων μέχρι την συνένωση/ενοποίηση των νέων Δήμων στις επόμενες δημοτικές εκλογές και για τη γενική ευθύνη υλοποίησης της μεταρρύθμισης της ΤΑ υποστηρίζουμε τη δημιουργία της θέσης του Επίτροπου Μεταρρύθμισης Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

• Το ανθρώπινο δυναμικό, ιδιαίτερα η νέα γενιά του τόπου μας διατηρείται σε υψηλό ακαδημαϊκό και επαγγελματικό επίπεδο (με τεχνογνωσία, καταρτισμό, όραμα, ελπίδα και τεκμηρίωση) και ακριβώς σε αυτό το δυναμικό πρέπει ως συντεταγμένο Κράτος να κτίσουμε, να επενδύσουμε και να τους ακούσουμε πραγματικά για ένα καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας. Οι σημερινοί δύσκολοι, ανταγωνιστικοί και μεταβατικοί καιροί απαιτούν στοχευμένες ενέργειες με επιστημονική τεκμηρίωση.
• Καλούμαστε λοιπόν να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις, τις εξειδικευμένες και επιστημονικά θεμελιωμένες γνώσεις της νέας γενιάς, με διάθεση προσφοράς προς την πατρίδα, την οικονομία, την παιδεία, την κοινωνία.
• Οι νέοι επιστήμονες με την ενεργό συμμετοχή αποκτούν λόγο και ρόλο, καταρρίπτοντας το μύθο που θέλει τους νέους να είναι «φερέφωνο» και ουραγοί των πολιτικών κομμάτων όπως λειτουργούν σήμερα.

ΑΞΙΟΚΡΑΤΕΙΑ – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

• Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η διατήρηση της δημοκρατίας εντός ενός ευνομούμενου κράτους, απαιτεί θεσμικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις, ενίσχυση των νομοθεσιών του ασυμβίβαστου, του δημοκρατικού ελέγχου και θεσμοθέτηση της λογοδοσίας.
• Η δικαιοσύνη πρέπει να αποδίδεται γρήγορα. Ιδιαίτερα σε χρηματοπιστωτικές διαφορές, γι’ αυτό εισηγούμαστε τη δημιουργία ενός Εξώδικου και Εξειδικευμένου Φορέα στα υφιστάμενα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών, ο οποίος σε πολύ σύντομο χρόνο και με δεσμευτικό τρόπο, να αποφασίζει θέματα όπως το νόμιμο ποσό οφειλής, καταχρηστικότητας, υπερχρεώσεων κτλ.
• Ήρθε επιτέλους η ώρα να λειτουργήσει πραγματικά η ισονομία και η ισοπολιτεία και όλοι οι πολίτες να αντιμετωπίζονται δίκαια και αντικειμενικά. Γι’ αυτό θεωρούμε αναγκαίο η στήριξη και η ενίσχυση των Εποπτικών Θεσμών με συγκεκριμένη όμως διαδικασία λογοδοσίας στη βάση νόμου.
• Στηρίζουμε τη σύσταση ενιαίας Ειδικής Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου και Ελέγχου του Πόθεν Έσχες όλων των Κρατικών Αξιωματούχων.
• Στηρίζουμε τη δημιουργία Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσλήψεων, Προαγωγών και Μετακινήσεων για όλους τους Δήμους και τους Ημικρατικούς Οργανισμούς στα πρότυπα της ΕΔΥ και της ΕΕΥ.

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

• Υποστηρίζουμε την εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας με συγκεκριμένη δίκαιη διαδικασία που καταθέσαμε στη Βουλή των Αντιπρόσωπων.

«Συνειδητοποιούμε ότι στη σημερινή χρονική συγκυρία σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα που μαστίζεται από μια γενική παρακμή και ταλανίζεται από σκάνδαλα, διαπλοκή και διαφθορά με κίνδυνο την κατάρρευση των θεσμών, χρειάζεται η πολιτική να ανακτήσει την αξιοπιστία της και οι πολιτικοί να πείσουν και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Η πολιτική απαξίωση έχει οδηγήσει σ’ ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο για τον τόπο μας με την αποχή σε εκλογές να ξεπερνά και το 50%.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει, λειτουργώντας προδραστικά και όχι μόνο αντιδραστικά, χωρίς χειραγώγηση και ποδηγέτηση του κόσμου που έντεχνα γίνεται εδώ και χρόνια από κάποιους, γιατί ο τόπος μας χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε ενεργούς πολίτες και ιδιαίτερα νέους, αξιοποιώντας τις εμπειρίες των παλαιοτέρων, με όραμα, αρχές και ήθος για να υπάρξει εξυγίανση της πολιτικής ζωής».

«Ως ξεχωριστή Ομάδα, όλοι εμείς που αποτελούμε την Πολιτική Πλατφόρμα «Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων», θα συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε τους πολίτες, υποστηρίζοντας θέσεις και πολιτικές που μας εκφράζουν και είναι ταυτισμένες με τη φιλοσοφία μας, υπεύθυνα, δημιουργικά και συναινετικά, έμπρακτα κοντά στον πολίτη. Πολιτικές με στόχευση στην προστασία της μεσαίας τάξης, των μικρομεσαίων και το ανθρωποκεντρικό μικτό οικονομικό σύστημα.

Όραμα μας, είναι να μετατρέψουμε την Κύπρο σε ένα Κράτος αποτελεσματικό, που να προσανατολίζεται στο κοινό συμφέρον, να προάγει την εμπιστοσύνη και να παρέχει την οικονομική ευρωστία και ασφάλεια που να μεγιστοποιεί τη δυνατότητα επιτυχίας και τo βιοτικό επίπεδο όλων των πολιτών».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση