ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Και επίσημα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας - Οι πληροφορίες για τον επικεφαλής

Μέσα από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τη συνεδρίαση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την εγκαθίδρυση και δημιουργία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ένα συμβουλευτικό όργανο το οποίο ήταν και στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το σύνολο σχεδόν των χωρών της ΕΕ, όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και όλες οι γειτονικές μας χώρες διαθέτουν ένα αντίστοιχο Συμβούλιο με τη μια ονομασία ή την άλλη.

Το Συμβούλιο θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μέσω αυτού το Υπουργικό Συμβούλιο για ζητήματα εθνικής ασφαλείας, περιλαμβανομένης της άμυνας, της εξωτερικής πολιτικής και βεβαίως του Κυπριακού.

Θα αναλύει και θα σχεδιάζει την εθνική στρατηγική ασφάλειας που θα εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα ενημερώνει και το Εθνικό Συμβούλιο δια του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα που αφορούν το Κυπριακό και εννοείται ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα μπορεί να ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναθέτει στο ΣΕΑ τη διεξαγωγή συγκεκριμένης έρευνας ή μελέτης που εμπίπτει στις αρμοδιότητες του και θα την υποβάλλει δια του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο.

Η αποστολή του ΣΕΑ θα είναι να παράγει σκέψεις, ιδέες, εισηγήσεις και προτάσεις με πρακτική αξία σε θέματα εθνικής ασφάλειας. Θα έχει την ικανότητα να διαγιγνώσκει υπάρχουσες και να προβλέπει μελλοντικές ανάγκες στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του και να μεριμνά για την ανάθεση μελετών και ερευνών σε επίλεκτους μελετητές, ερευνητές και εμπειρογνώμονες μετά από την ανάθεση από τον Προέδρου της Δημοκρατίας.

Θεωρούμε ότι μέσα από το ΣΕΑ θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου ως το ανώτατο Σώμα πολιτικής διαβούλευσης περί του εθνικού θέματος, που αποτελεί το κατ΄εξοχήν πρόβλημα ασφάλειας της χώρας μας, και το Εθνικό Συμβούλιο έχει ανάγκη επαρκούς και έγκυρης πληροφόρησης και προπαντός πληροφορημένων και τεκμηριωμένων εκτιμήσεων για τις πτυχές του Κυπριακού και συναφή με αυτό θέματα». 

Η σύνθεση του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας

Σύμφωνα με δημοσίευμα του συνάδελφου Απόστολου Τομαρά στην «Κ» (26/03) η διαφαινόμενη διασύνδεση ΣΕΑ με ΚΥΠ καθώς και η ανάγκη αναβάθμισης της Υπηρεσίας Πληροφοριών εκ των πραγμάτων προσδιορίζει και το προφίλ στελέχωσης του συμβουλευτικού οργάνου, σε επίπεδο προέδρου του. Στη λογική να εκλείψουν προβλήματα συνεργασίας πληθαίνουν οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες για διασύνδεση της ΣΕΑ και ΚΥΠ σε διοικητικό επίπεδο, ένα ζήτημα που εξυπηρετεί και το μοντέλο συμβουλευτικού χαρακτήρα του ΣΕΑ. Το πρόσωπο που θα αναλάβει την υπηρεσία ενδεχομένως να πληροί τα κριτήρια ώστε να τεθεί επικεφαλής και του υπό σύσταση Συμβουλίου. Όπως εκτιμάται ένα κοινό πρόσωπο-επικεφαλής εξυπηρετεί πρακτικά λειτουργικά ζητήματα του ΣΕΑ αλλά και συνεργασίας με άλλα θεσμοθετημένα όργανα στα οποία η ΚΥΠ συμμετέχει και θα λειτουργήσει ως ενδιάμεσος κρίκος. Λαμβάνοντας υπόψη το προφίλ του επικεφαλής ΚΥΠ και ΣΕΑ, δηλαδή ένα πρόσωπο με βαθιά γνώση, εμπειρία και αντίληψη των ευρύτερων γεωπολιτικών δεδομένων, μια επιλογή θα μπορούσε να ήταν ο Τάσος Τζωνής ο οποίος επί Τάσσου Παπαδόπουλου διετέλεσε προϊστάμενος της ΚΥΠ, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο πέρασε από τις πρεσβείες Ισραήλ και Ιταλίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση