ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καλά κρατεί η διαφωνία ΑΚΕΛ-Προεδρικού για την 4η Ιουλίου

Πρώτος άνοιξε σήμερα το χορό ο Άντρος Κυπριανού λέγοντας πως μόνο πλαίσιο είναι της 30ης, ειδησιογραφική παραπομπή απο Ελβετία απάντησε το Προεδρικό

Στο διάλογο στο εσωτερικό μετά τα ΜΟΕ και τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί στρέφεται το βλέμμα, με άξονα το πλαίσιο Γκουτέρες ανάμεσα στο ΑΚΕΛ και στο Προεδρικό. 

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μιλώντας στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ τόνισε πως ένα είναι το πλαίσιο Γκουτέρες, αυτό της 30ης Ιουνίου και επικαλέστηκε και τη σχετική επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη τον Ιούλιο του 2017. Εκεί ο τελευταίος μιλώντας για το πλαίσιο έκανε αναφορά στην 30η Ιουνίου. 

"Ο κ. Αναστασιάδης έχει ένα συγκεκριμένο αφήγημα αλλά είναι ερώτημα γιατί απεύθυνε επιστολή στο ΓΓ των ΗΕ με αναφορά σε εκείνη την ημερομηνία. Επίσης ο κ. Γκουτέρες στην έκθεσή του κάνει αναφορά στο πλαίσιό του με ημερομηνία την 30η Ιουνίου. Είχαμε το δικαίωμα να προτείνουμε να αλλάξει κάτι αν το επιθυμούσαμε. Δεν το κάναμε και αφήσαμε την έκθεση να μετατραπεί σε επίσημο έγγραφο των ΗΕ", είπε μεταξύ άλλων ο Άντρος Κυπριανού. 

Ο τελευταίος πρόσθεσε πως κατά την ενημέρωση του Εθνικού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως είπε στην κ. Λουτ να βρει το πρακτικό της 4ης Ιουλίου. Η κ. Λουτ, λέει ο Άντρος Κυπριανού, επανήλθε λέγοντας πως αυτό το πρακτικό δεν υπάρχει. "Περιπαίζουμε τον κόσμο εδώ και δυο εβδομάδες ότι θα ζητήσουμε από την κ. Λουτ να ψάξει και φτάσαμε στο αποκορύφωμα να λέει κάποιος πως υπάρχει έγγραφο της 4ης Ιουλίου αλλά είναι προφορικό. Σοβαρά μιλάμε; Υποτιμάμε τη νοημοσύνη του κόσμου" ανέφερε ο κ. Κυπριανού. Σε ερώτηση γιατί δεν υπάρχει πρακτικό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είναι ότι η εύκολη ερμηνεία είναι πως κάποιοι συνομώτησαν για να χαθεί το πρακτικό. 

Η απάντηση του Προεδρικού

Στα παραπάνω απάντησε καταρχήν ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος μέσω twitter ενώ ακολούθησε και γραπτή τοποθέτηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου. 

Το tweet του Βίκτωρα Παπαδόπουλου

Αυτό που κάνει καταρχήν εντύπωση στη γραπτή τοποθέτηση Προδρόμου είναι η μη αναφορά στον Άντρο Κυπριανού. "Με δηλώσεις που έγιναν από το γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί, την περασμένη Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου, προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι την Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017, δεν έγινε καμία συνάντηση ηγετών ατο Κραν Μοντανά. Αυτός ο ίδιος ισχυρισμός επαναλήφθηκε σήμερα το πρωί από ηγέτη πολιτικού κόμματος σε ραδιοφωνική εκπομπή", αναφέρεται σχετικά. 

Και συνεχίζει η τοποθέτηση ως εξής: 

"Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να επικαλεστούμε και τη δημοσιογραφική μαρτυρία. Παραπέμπουμε σε ειδησεογραφική ανταπόκριση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων ημερομηνίας 4 Ιουλίου 2017, η οποία κοινοποιεί εκείνη τη συνάντηση και συνοδεύεται μάλιστα από φωτογραφίες των σχετικών συσκέψεων στις οποίες φαίνονται οι δυο ηγέτες και οι διαπραγματευτές, μαζί με τον κ.Ε.Μ.ΈΪντε. Ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέξει στην Ιστοσελίδα του ΚΥ.Π.Ε. (σύνδεσμος: http://www.cna.org.cy/webnews.aspx?a=153485f1041c4d27a20490195b39dcaf).

Επειδή το ζητούμενο είναι η συνομολόγηση Όρων Αναφοράς για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων και συναφώς το Πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο απασχόλησε εκείνη τη σύσκεψη που έγινε στο Κραν Μοντανά στις 4 Ιουλίου 2017, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι τέτοιοι ανακριβείς ισχυρισμοί δεν συμβάλλουν καθόλου στον επιζητούμενο στόχο.

Θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ότι αυτούσιες οι έξι παράμετροι, όπως τις πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας κ. Αντόνιο Γκουτέρες ως ένα ενιαίο πλαίσιο, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στους Όρους Αναφοράς, οι οποίοι και θα επιτρέψουν να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση για μια συνολική λύση, συμπεριλαμβανόμενης της πολύ κρίσιμης διάστασης της ασφάλειας. Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι διευκρινίσεις που δόθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη στη σύσκεψη εκείνη της 4ης Ιουλίου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των παραμέτρων που πρότεινε ο Γ.Γ. στις 30 Ιουνίου 2017".

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X