ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 01:37
 

Καρατόμησαν συνοπτικά τον Παπαδάκη

Ερήμην του ευρωβουλευτή η τελική απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μετά από τέσσερις ώρες συνεδρίας το πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΔΕΚ αποφάσισε να διαγράψει από το μητρώο μελών τον Δημήτρη Παπαδάκη. Τους λόγους θα κοινοποιήσουν την Τρίτη.

Στην ανακοίνωση του πειθαρχικού συμβουλίου σημειώνονται τα εξής:

«Το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Κ.Σ. ΕΔΕΚ σε αποψινή του συνεδρίαση με θέμα τις καταγγελίες εναντίον του Ευρωβουλευτή του κόμματος Δημήτρη Παπαδάκη για αντικομματική συμπεριφορά, αφού έλαβε υπόψιν του όλες τις μαρτυρίες και τεκμήρια που κατατέθηκαν ενώπιόν του, καθώς επίσης και τη συμπεριφορά του Δημήτρη Παπαδάκη με την απόφασή του να αποταθεί στο δικαστήριο για ερμηνεία εγγράφου το οποίο ο ίδιος υπέγραψε εν μέσω της εν εξελίξει πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον του, δείχνει ξεκάθαρα τις μεθοδευμένες ενέργειές του για να παρέμβει και να επηρεάσει την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου αλλά και της κοινής γνώμης.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που έγιναν, ούτε την υστάτη δεν έχει δείξει τον παραμικρό σεβασμό στο κόμμα που τον εξέλεξε και στις εσωτερικές νόμιμες καταστατικές διαδικασίες. Η όλη στάση και συμπεριφορά του αποδεικνύει πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι ο ίδιος έχει θέση τον εαυτό του εκτός κόμματος. Ως εκ τούτου το Πειθαρχικό Συμβούλιο μη έχοντας άλλη επιλογή αποφάσισε ομόφωνα την διαγραφή του από το μητρώο μελών του Κ.Σ. ΕΔΕΚ.Το σκεπτικό της απόφασης θα δοθεί στην δημοσιότητα».

Πριν από ένα περίπου χρόνο, η ΕΔΕΚ είχε θέσει ως κύριο διακύβευμα και για πολλούς στοίχημα που θα καθόριζε την πολιτική της επιβίωση την κατάληψη της έκτης έδρας. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είχε μάλιστα ανοίξει ευθεία αντιπαράθεση με το ΕΛΑΜ το οποίο διεκδικούσε με αξιώσεις την είσοδό του στο ευρωκοινοβούλιο. Ένα χρόνο αργότερα, αφότου έλαβε την πολυπόθητη έδρα και το εντυπωσιακό για τα δεδομένα των Σοσιαλιστών 10,58% καρατόμησε με συνοπτικές διαδικασίες τον ευρωβουλευτή του κόμματος Δημήτρη Παπαδάκη. Το πειθαρχικό συμβούλιο του κόμματος που επέλεξε να συνεδριάσει στη Λεμεσό και όχι στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, έλαβε το βράδυ της Δευτέρας την απόφαση αποβολής του Δημήτρη Παπαδάκη, όσο ο ίδιος βρισκόταν στο Στρασβούργο, ανοίγοντας νέο κύκλο εσωστρέφειας στο κόμμα των Σοσιαλιστών.

Στα δικαστήρια

Ο Δημήτρης Παπαδάκης είχε αναφέρει από το περασμένο Σάββατο ότι θα απέχει από την διαδικασία της «δίκης» χαρακτηρίζοντάς την παρωδία. Ο ίδιος είχε στείλει δικαστικό επιδότη στα γραφεία της ΕΔΕΚ, για να δώσει κλήση στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο. Ο ίδιος θα πρέπει να παρευρεθεί στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας ούτως ώστε να κριθεί εκεί κατά πόσο η απαίτηση της ηγεσίας, να πληρώνει έμμισθο του κόμματος, με κονδύλι του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, είναι νόμιμο. Σημειώνεται πως ο ευρωβουλευτής είχε ζητήσει από το πειθαρχικό συμβούλιο να ζητήσει από το ευρωκοινοβούλιο σχετική γνωμάτευση, κάτι το οποίο αρνήθηκαν.

Προτού ληφθεί η απόφαση

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είχε αναφέρει πως το κόμμα θα βγει πιο καθαρό από την όλη διαδικασία, ενώ πριν να ληφθεί η απόφαση, είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο «ΣΙΓΜΑ» πως θα ενημερώσει λεπτομερώς τα επαρχιακά συμβούλια αλλά και τους δημοσιογράφους μέσω δημοσιογραφικής διάσκεψης, για τους λόγους και τα στοιχεία που έχει.

Συντροφικά μαχαιρώματα και παιχνίδια εξουσίας

Η ηγεσία του κόμματος, έχει διαμηνύσει πως τα ζητήματα είναι οικονομικά ενώ στις δηλώσεις του το περασμένο Σάββατο ο κ. Σιζόπουλος είχε διαμηνύσει πως τα παραπτώματα Παπαδάκη ίσως να ξεπερνούν τα κομματικά παραπτώματα. Ο Δημήτρης Παπαδάκης βεβαίως ανέφερε πως πρόκειται για πολιτική δίωξη.

Σημειώνεται πως ο κ. Παπαδάκης είχε λάβει 12.000 ψήφους στις ευρωεκλογές και παρά το γεγονός ότι ο κομματικός μηχανισμός όπως διαδίδετο τότε είχε εργαστεί για την υποψηφιότητα Χρίστου Ιακώβου. Ο ευρωβουλευτής, είχε άλλωστε διαχωρίσει τη θέση του πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα από τους χειρισμούς της ηγεσίας, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Γενικού Σχεδίου Υγείας, στην ψήφιση του προϋπολογισμού του 2018, παρά την απόφαση για καταψήφισή του που λήφθηκε στο πολιτικό γραφείο, αλλά και την στάση που τηρούσε για καιρό το κόμμα με το ΕΛΑΜ.

Υπήρχε βεβαίως στο παρασκήνιο και η έντονη φημολογία, πως στο ενδεχόμενο που το κόμμα έχανε την έδρα, ο Δημήτρης Παπαδάκης θα επέστρεφε στην Κύπρο και θα αμφισβητούσε τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Καθόλου τυχαίο ότι στις εσωκομματικές εκλογές του 2017, μέχρι και την υστάτη, ο Δημήτρης Παπαδάκης δεχόταν παραινέσεις ούτως ώστε να διεκδικήσει απέναντι από τον Μαρίνο Σιζόπουλο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΕΔΕΚ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X