ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κάρογιαν: Η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής είναι άμεση αναγκαιότητα

Ο συγκεκριμένος στρατηγικός στόχος θεωρούμε ότι είναι μεγάλης σημασίας, για μια κοινωνία που στην κουλτούρα της βιώνει έντονα το στοιχείο της στέγασης της οικογένειας, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΠΑ

ΚΥΠΕ

Η δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής, χωρίς πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση, είναι άμεσης αναγκαιότητας είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν, παρουσιάζοντας τη Δευτέρα την ολοκληρωμένη πρόταση της ΔΗΠΑ.

«Ο συγκεκριμένος στρατηγικός στόχος θεωρούμε ότι είναι μεγάλης σημασίας, για μια κοινωνία που στην κουλτούρα της βιώνει έντονα το στοιχείο της στέγασης της οικογένειας. Με τους γονείς συνήθως να βοηθούν με κάθε τρόπο και όσο μπορεί ο καθένας προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε τα παιδιά τους να έχουν μια βάση στο ξεκίνημα τους στη ζωή», πρόσθεσε.

Είπε ακόμα ότι η αναγκαιότητα ύπαρξης μελετημένης και αποτελεσματικής στεγαστικής πολιτικής του κράτους για τους πρόσφυγες, προκύπτει από την τουρκική κατοχή, και «όσο αυτή συνεχίζεται αποτελεί υποχρέωση μας είναι να βρίσκουμε τις καλύτερες λύσεις για τα παιδιά των εκτοπισμένων».

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, ημερομηνίας 17/02/21, για τα κίνητρα που δόθηκαν μέσα από τα στεγαστικά σχέδια για την απόκτηση κατοικίας, τόσο στην ύπαιθρο όσο και στις ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές, όπως επίσης και σε σχέση με το κυβερνητικό πλάνο για την προσιτή κατοικία και το προσιτό ενοίκιο, είπε ότι ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, «πιστεύουμε ότι οι αποσπασματικές προσεγγίσεις δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της στέγασης σφαιρικά, ούτε δίνουν ουσιαστικές λύσεις στις κοινωνικές ομάδες που τις έχουν ανάγκη. Και μάλιστα άμεσα, την ώρα που τις έχουν ανάγκη».

Τα πολλά και διάφορα στεγαστικά προγράμματα διασκορπισμένα σε διάφορες Υπηρεσίες και Οργανισμούς της Δημοκρατίας δημιουργούν «σοβαρές αδυναμίες στην αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος της στέγασης από το Κράτος, αφού ο υφιστάμενος `πολυτεμαχισμός` λειτουργεί εις βάρος τόσο του κοινού οφέλους, όσο και της ορθής, συνετής και νούσιμης διαχείρισης των κρατικών πόρων, ιδιαίτερα δε εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης», πρόσθεσε και ανάφερε ότι κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών στις 16/11/20 - στα πλαίσια της ευρύτερης συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2021 - αλλά και προηγουμένως στις περιφερειακές συγκεντρώσεις των Κοινοταρχών, κυρίως των ορεινών περιοχών, «θέσαμε το θέμα της στέγασης μέσα σε ένα διαφορετικό και ευρύτερο πλαίσιο, αυτό της Ενιαίας Στεγαστικής Πολιτικής».

Ο κ. Καρογιάν εξέφρασε στη συνέχεια την πεποίθηση ότι αν η ποιότητα των προσφερόμενων κυβερνητικών στεγαστικών σχεδίων χρήζει βελτίωσης μία φορά, η ταχύτητα διεκπεραίωσης των αιτημάτων των πολιτών που θέλουν να τα αξιοποιήσουν χρήζει πολλαπλάσιας βελτίωσης και πρόσθεσε ότι τα στεγαστικά προγράμματα τα οποία διαχειρίζεται ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης, οι Έπαρχοι, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (σε μορφή επιδότησης ενοικίου), η Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων, ο Κεντρικός Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών κοκ. δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της στέγασης ολιστικά, αλλά ούτε και καλύπτουν όλες τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες.

Αναφερόμενος στην πρόταση της ΔΗΠΑ για Ενιαίο Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής είπε ότι αυτός θα μπορεί να προχωρήσει στην ανάπτυξη υφιστάμενης, νέας ή και χαλίτικης γης -σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα (για διαμερίσματα, γραφεία, κατοικίες κτλ)- αξιοποιώντας την μηχανική και τεχνική υποδομή - υποστήριξη του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης και θα πρέπει να γίνεται στρατηγική επιλογή των τεμαχίων γης, για να μην δημιουργείται γκετοποίηση ή διασπορά αστικού ιστού. «Πιο απλά: Οι περιοχές ανάπτυξης γης να επιλέγονται δημογραφικά στη βάση αναγκών, και όχι όπου απλά υπάρχουν χαλίτικα» είπε.

Θα μπορούσε να έχει υπό την ευθύνη και εποπτεία του όλα τα σημερινά κυβερνητικά αλλά και νέα ευρωπαϊκά στεγαστικά προγράμματα, συνέχισε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας ότι θα μπορούν να τα αξιοποιούν οι πολίτες και ενώ είπε ότι θα μπορεί να έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση των στεγαστικών προγραμμάτων με την ενσωμάτωση του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης, ο οποίος θα μετεξελιχθεί σε ψηφιακή τράπεζα και θα λειτουργεί ως νέα μορφή Συνεργατισμού με σχέδια χαμηλής προκαταβολής π.χ. 10% για αγορά κατοικίας, ενοικιαγοράς σε προσυμφωνημένη τιμή και χρόνο παρέλευσης ενοικίασης, με «εύκολη» παροχή δανείων σε νέους επιχειρηματίες, αλλά και γεωργικά ή κτηνοτροφικά δάνεια.

«Θεωρούμε ότι ως συντεταγμένη Πολιτεία οφείλουμε να εξεύρουμε πραγματικές λύσεις για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, οι οποίες να αφορούν όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων και συγκεκριμένου ποσοστού προκαταβολής. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πρώτη ή προσιτή κατοικία δεν αφορά και δεν πρέπει να αφορά μόνο όσους έχουν χρήματα», είπε.

«Η σύσταση ενός Ενιαίου Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής θα προσφέρει λύσεις, θα διευκολύνει τους πολίτες και τη νέα γενιά» είπε ο κ. Καρογιάν και κάλεσε τέλος την Κυβέρνηση να μελετήσει και να υιοθετήσει της πρότασης της ΔΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Κυπριακό... εκτός Πυξίδας

Κυπριακό... εκτός Πυξίδας

Ρωσία, Ουκρανία και Κίνα και η στρατιωτική αυτονομία της Ευρώπης στο επίκεντρο των συζητήσεων των ΥΠΕΞ στη Βρέστη
Kathimerini.com.cy
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X