ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κατεχόμενα: Οι πρώτες αντιδράσεις για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις

Κοινό σημείο αναφοράς η τ/κ πρόταση για την δικοινοτική επιτροπή

Στα κατεχόμενα «Προεδρικό» και «κυβέρνηση» τοποθετήθηκαν πριν από λίγο σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις ευρωπαϊκές κυρώσεις για την Τουρκία.

Κοινό σημείο αναφοράς των δηλώσεων είναι η τ/κ πρόταση για την δημιουργία δικοινοτικής επιτροπής. Τόσο το «Προεδρικό» όσο και ο «Πρωθυπουργός» πραγματοποιούν εκτεταμένη αναφορά στην πρόταση.

Την ίδια στιγμή, η τ/κ πλευρά εκφράζει προβληματισμό και οργή για την αντίδραση της Ε.Ε.

«Διάλογος και όχι τιμωρία»

Για τις τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος της τ/κ ηγεσίας, Μπαρίς Μπουρτζού. Ο κ. Μπουρτζού πραγματοποίησε τις δηλώσεις στον απόηχο της επιβολής των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Μπουρτζού η Τουρκία και η τ/κ πλευρά δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να προχωρήσουν σε ξεχωριστές έρευνες εξαιτίας των μονομερών κινήσεων της Λευκωσίας, ο κ. Μπουρτούζ υπενθύμισε ότι η τ/κ πλευρά παρέδωσε στην ε/κ ηγεσία μια πρόταση για την δημιουργία μιας κοινής επιτροπής. Πρόκειται για μια πρόταση που σύμφωνα με την τ/κ πλευρά έρχεται να διευκολύνει και την θέση της Ε.Ε.

Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του η τ/κ ηγεσία ανέμενε αρχικά ότι αυτή η πρόταση θα εξεταζόταν προσεκτικά από την ε/κ πλευρά ύστερα από σχετική σύσταση της Ε.Ε. Αυτό δεν συνέβη και η Ε.Ε. επέβαλλε κυρώσεις στην Τουρκία. Πρόκειται για μια απαράδεκτη εξέλιξη, τόνισε.
Τέλος, ο κ. Μπουρτζού προσθέτει τα εξής: «Αυτή η στάση της Ε.Ε. δεν μειώνει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε συμβάλλει σε καμία προσπάθεια λύσης στην Κύπρο. Προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή μας και να ξεπεραστούν τα εμπόδια, η διέξοδος θα πρέπει να βρεθεί μέσω μιας δίκαιης συνεργασίας που θα βασίζεται στο διάλογο και όχι στην τιμωρία».

Τατάρ: Οι Ε/κ θα απορρίψουν την τ/κ πρόταση

Την άποψη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για το ζήτημα της ΑΟΖ, προβάλλει ο «Πρωθυπουργός» στα πλαίσια νέων δηλώσεων του.

Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε τα εξής: «Στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την ελληνοκυπριακή πλευρά υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, παρουσιάσαμε προτάσεις για την αξιολόγηση όλου αυτού του πλούτου σε μια κοινή επιτροπή. Ωστόσο αυτές οι προτάσεις δεν έγιναν αποδεκτές ποτέ. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι είναι ο μόνος κυρίαρχος λαός της Κύπρου. Δεν σκοπεύουν να μοιραστούν με τους Τουρκοκύπριους ούτε την διοίκηση ούτε τον πλούτο. Στη δήλωση περί της μεικτής επιτροπής επεκτείνεται ένα χέρι ειρήνης για την αξιολόγηση της έρευνας και του πλούτου. Προσωπικά δεν αναμένω θετική απάντηση».

Στην συνέχεια, ο κ. Τατάρ πρόσθεσε τα εξής: «Από ένα θερμό επεισόδιο θα πρέπει να φοβάται περισσότερο η Νότια Κύπρος. Σε περίπτωση κάποιας έντασης ή σε περίπτωση σύγκρουσης αυτός που θα χάσει είναι η Νότια Κύπρος».

Για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις

Σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις για την Τουρκία, ο «Πρωθυπουργός» ανέφερε τα εξής: «Η Ε.Ε. ας παραγνωρίσει την βούληση του τ/κ λαού όσο θέλει. Όσο θέλει ας επιχειρήσει να επιβάλλει στην Τουρκία τον διάλογο με την ε/κ πλευρά στο ζήτημα των υδρογονανθράκων. Οι πραγματικότητες είναι γνωστές. Στην Κύπρο υπάρχουν δυο κυρίαρχοι λαοί, δυο κράτη, δυο ξεχωριστές δημοκρατίες. Η Τουρκιά αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ και έχει αποδείξει με κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να απευθυνθεί στην ε/κ πλευρά».

«Η Τουρκία επιθυμεί δυο κράτη»

Ισχυριζόμενος ότι η ε/κ πλευρά εξακολουθεί να προσεγγίζει τους τ/κ ως μια μειονότητα, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι δεν φέρει σημασία το τελικό μοντέλο λύσης, το οποίο θα μπορούσε να είναι μια συνομοσπονδία, ομοσπονδία ή δυο ξεχωριστά κράτη. Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία πλέον θεωρεί ότι τα δυο ξεχωριστά κράτη της Κύπρου είναι αναγκαία για την κατοχύρωση των δικών της συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ίδιο επιθυμεί και η πλειοψηφία των τ/κ, οι οποία τάσσεται υπέρ της διαιώνισης των τουρκικών εγγυήσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση