ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καθυστερεί η υλοποίηση εξαγγελιών για στεγαστική πολιτική λέει το ΑΚΕΛ

«Το σχέδιο Διάθεσης Οικοπέδων σε Οικογένειες παρουσιάζει μηδενική εξέλιξη»

ΚΥΠΕ

Στην καθυστέρηση που παρατηρείται σε ό,τι αφορά την υλοποίηση κυβερνητικών εξαγγελιών στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής εστίασε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας παράλληλα ότι η καθυστέρηση συντηρεί και επιτείνει τα προβλήματα. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μαζί με ομάδα στελεχών του κόμματος (Νίκος Κέττηρος-Βουλευτής Αμμοχώστου, Χάρης Πολυκάρπου-Επικεφαλής τομέα οικονομικών ΑΚΕΛ, Ευανθία Σάββα-Επικεφαλής τομέα κοινωνικών θεμάτων ΑΚΕΛ, Μαρία Ιωαννίδου-Επικεφαλής τομέα οικογενειακής πολιτικής ΑΚΕΛ), παρέθεσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Λευκωσίας για τη στεγαστική πολιτική.

Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως οκτώ μήνες μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες η αναθεώρηση των πολεοδομικών κινήτρων παρόλο που τέθηκε σε άμεση ισχύ δεν απέδωσε όπως αναμενόταν, το σχέδιο «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» δεν εφαρμόστηκε ακόμα, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση εξήγγειλε ότι η εφαρμογή του θα ξεκινούσε από τον περασμένο Ιανουάριο. Το σχέδιο «Κτίσιμο για Ενοικίαση» (Build to Rent), πρόσθεσε, ακόμα εκκρεμεί αφού δεν έγιναν οι απαραίτητες μελέτες για τα κατασκευαστικά σχέδια.

Το σχέδιο «Διάθεσης Οικοπέδων σε Οικογένειες» παρουσιάζει μηδενική εξέλιξη, το σχέδιο «Στεγαστικής Επιδότησης Νεαρών Ζευγαριών» δεν έχει ακόμα τεθεί σε εφαρμογή και τα σχέδια του ΚΟΑΓ για παραγωγή προσιτής στέγης είναι πολύ περιορισμένα και δεν προβλέπεται να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα σύντομα. Επίσης ανέφερε ότι τα σχέδια για τις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές ενώ παλαιότερα ξεκινούσαν να εφαρμόζονται τον Μάρτη, αναστάλθηκαν για τον Μάιο και το Σχέδιο «ΚτίΖΩ» για τις προσφυγικές πολυκατοικίες παρουσιάζει καθυστερήσεις, όπως επίσης και το σχέδιο αναδόμησης προσφυγικών πολυκατοικιών.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ πρόσθεσε πως «την ίδια στιγμή, τα βασικά προβλήματα παραμένουν άλυτα, με το κόστος δανεισμού να είναι στα ύψη, τις επιλογές βιώσιμης χρηματοδότησης να μην υπάρχουν πρόβλημα που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα χιλιάδες νεαρά ζευγάρια, το κατασκευαστικό κόστος και κατ’ επέκταση τις τιμές απόκτησης κύριας κατοικίας να αυξάνεται διαρκώς και όλα αυτά να έχουν σαν αποτέλεσμα να καταγράφεται τεράστια ζήτηση για ενοικίαση, γεγονός που εκτοξεύει το κόστος και στην ενοικίαση».

Για όλους αυτούς τους λόγους «επείγει η εφαρμογή άλλων, υλοποιήσιμων μέτρων», εξήγησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Μέτρων όπως η Σύσταση Ενιαίου Στεγαστικού Φορέα που θα έχει τη συνολικότερη ευθύνη χάραξης πολιτικής στο ζήτημα της Στέγη και με ρόλο να συντονίζει όλα τα στεγαστικά προγράμματα, να ελέγχει την πορεία υλοποίησης τους, ν’ αξιολογεί τα αποτελέσματά τους και να ρυθμίζει τη στόχευση των προτεραιοτήτων του κράτους, η δημιουργία φορέα χρηματοδότησης με τη συνδρομή του κράτους στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων έτσι ώστε να ενισχύεται η δυνατότητα απόκτησης στέγης από τα μικρομεσαία νοικοκυριά και η ανάληψη ουσιαστικής πρωτοβουλίας από το Κράτος για αύξηση του οικιστικού αποθέματος.

Εισηγήσεις για συγκεκριμένα μέτρα

Μάλιστα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως αν η Κυβέρνηση δεν δώσει απάντηση σε αυτά τα κρίσιμης σημασίας ζητήματα, δεν θα μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, επαναλαμβάνοντας ότι από την πλευρά του το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συμβάλει στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης και κοινωνικά προσανατολισμένης στεγαστικής πολιτικής που να έχει στο επίκεντρο μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα.

Μέτρα όπως, η μετατροπή του ΚΟΑΓ σε κεντρικό φορέα της κρατικής πολιτικής για θέματα στέγασης, η επαναφορά του κοινωνικού χαρακτήρα του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης και ενδυνάμωση του έτσι ώστε να λειτουργεί ως φορέας χρηματοδότησης για μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και η αξιοποίηση κρατικής γης ή άλλης δημόσιας γης σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την ανέγερση προσιτών κατοικιών, είτε για αγορά είτε για ενοικίαση, παράλληλα με την απλοποίηση των διαδικασιών αναφορικά με τις πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες.

Επίσης η συμπερίληψη της κοινωνικής κατοικίας στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, η κάλυψη του κόστους δανεισμού για νέα και υφιστάμενα δάνεια μέσα από σχέδια επιδότησης επιτοκίου (το ΑΚΕΛ έχει υποβάλει πρόταση Νόμου στη Βουλή για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών και τα έσοδα που θα προκύψουν να αξιοποιηθούν και για την επιδότηση επιτοκίου) και τέλος η ταχεία υλοποίηση των κινήτρων που παραχωρήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα για αύξηση του αποθέματος προσιτής στέγης.

Έρευνα για τα Σχέδια Κοινωνικής Στέγης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε επίσης έρευνα που ετοίμασαν οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές υπηρεσίες μετά από σχετικό αίτημα Βουλευτών του ΑΚΕΛ, με θέμα τα Σχέδια Κοινωνικής Στέγης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως εξήγησε ο κ. Στεφάνου υπάρχει για παράδειγμα το καινοτόμο μοντέλο της Αυστρίας που ενώνει τις προσπάθειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ ανάλογη σύμπραξη παρατηρείται και στην Ισπανία. Υπάρχουν επίσης, εξήγησε, τα παραδείγματα χωρών όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στα Προγράμματα Κοινωνικής Στέγασης, καθώς και χώρες που έχουν διευρύνει τα κριτήρια πρόσβασης στην κοινωνική στέγαση πέραν από το εισόδημα, στην ηλικία και στις οικογενειακές συνθήκες.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε τέλος ότι τα προβλήματα που δημιουργεί η στεγαστική κρίση ταλαιπωρούν ένα σημαντικό κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται να υπάρξει πραγματική βούληση και συγκεκριμένες πολιτικές» και διαβεβαιώνοντας ότι το ΑΚΕΛ «θα στηρίξει κάθε προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συνεχίσει να καταθέτει προτάσεις ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες έτσι ώστε η στέγη να παραμείνει δικαίωμα για όλους και όχι προνόμιο για λίγους».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση