ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κινητοποίηση Λευκωσίας σε διεθνές επίπεδο για ενεργότερη εμπλοκή ΕΕ στο Κυπριακό

Στόχος του Προέδρου Χριστοδουλίδη είναι με την ολοκλήρωση των εκλογών σε Τουρκία και Ελλάδα να μπορεί να υλοποιηθεί η πρόταση του, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές

ΚΥΠΕ

Η Λευκωσία κινητοποιείται σε ευρωπαϊκό αλλά και σε διεθνές επίπεδο για προώθηση της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό και κατάλληλη προετοιμασία του εδάφους προς τον σκοπό αυτό.

Στόχος του Προέδρου Χριστοδουλίδη είναι με την ολοκλήρωση των εκλογών σε Τουρκία και Ελλάδα να μπορεί να υλοποιηθεί η πρόταση αυτή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Μετά και την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Ελλάδα, οι διπλωματικές πηγές σημείωσαν πως το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα με ορίζοντα τις επικείμενες εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία είναι να προετοιμαστεί κατάλληλα το έδαφος εξασφαλίζοντας στήριξη από τα κράτη μέλη ΕΕ και τους θεσμούς της ΕΕ.

Έμφαση θα δοθεί στις χώρες με ιδιαίτερη βαρύτητα όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Συναφώς σημειώνεται πως δεν μπορεί να θεωρηθεί άσχετη η συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου, αλλά και η βούληση για επισκέψεις του στο Παρίσι – όπου έχει ήδη προσκληθεί από τον Πρόεδρο Μακρόν - και στο Βερολίνο.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα επιδιώξει το ίδιο και προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Σε ό,τι αφορά την επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα σημείωσαν το γεγονός ότι αυτή ήταν πολύ ουσιαστικής σημασίας με συγκεκριμένα αποτελέσματα, επισημαίνοντας πως η ανταπόκριση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των κοινοβουλευτικών κομμάτων κρίνεται ως πολύ θετική ως προς την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, ιδιαίτερης σημασίας είναι η σύσταση του Συμβουλίου Συνεργασίας σε επίπεδο Υπουργικών Συμβουλίων των δυο χωρών.

Όπως επεσήμαναν, δεν νοείται η Ελλάδα να έχει θεσμοθετήσει τέτοιες συναντήσεις με διάφορες χώρες ανάμεσα στις οποίες και η Τουρκία και να μην έχει με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το ίδιο όργανο, πρόσθεσαν συστάθηκε πρόσφατα ανάμεσα στην Κύπρο και την Αίγυπτο, όταν ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν Υπουργός Εξωτερικών, φέρνοντας συγκεκριμενα θετικά αποτελέσματα σε μια πλειάδα θεμάτων που ξεφεύγουν από τα παραδοσιακά αυστηρά πολιτικά θέματα. Δηλαδή βοήθησε πολύ σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, η γεωργία και άλλοι.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως η Λευκωσία προτίθεται να επιχειρήσει τη σύσταση τέτοιων οργάνων και με άλλα ομονοούντα κράτη στην Ευρώπη και την περιοχή.

Σημειώνεται ότι ο θεσμός αυτός πρωτοξεκίνησε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με επιτυχία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση