ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:13
 

Κόμματα χαιρετίζουν την ανακάλυψη φυσικού αερίου στον «Γλαύκο»

Εκπρόσωποι των κομμάτων ενημερώθηκαν από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη για τα αποτελέσματα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τα πολιτικά κόμματα χαιρέτισαν τη σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου στον στόχο «Γλαύκος» από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum, τονίζοντας ότι το κοίτασμα βάζει την Κύπρο στον ενεργειακό χάρτη.

Εκπρόσωποι των κομμάτων ενημερώθηκαν από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη για τα αποτελέσματα των δύο γεωτρήσεων της κοινοπραξίας στο τεμάχιο 10.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού είπε πως ως ΔΗΣΥ θεωρούν αυτή την ανακάλυψη ως ιδιαίτερα σημαντική, πρώτα για τις οικονομικές παραμέτρους, καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικής ποιότητας κοίτασμα, εμπορεύσιμο και αρκετά μεγάλο κοίτασμα, το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί τους τελευταίους 12 μήνες παγκοσμίως.

«Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη και ο συγκεκριμένος πλούτος της περιοχής, αυτός που έχει ανακαλυφθεί αλλά και αυτός που πιθανόν να ανακαλυφθεί με μελλοντικές γεωτρήσεις θα λειτουργήσει ως καταλύτης στην προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος», κατέληξε.

Το ΔΗΚΟ, δια του βουλευτή του κόμματος Μαρίνου Μουσιούττα χαιρέτισε τα αποτελέσματα της γεώτρησης στον στόχο «Γλαύκο».

«Είναι σημαντική για την πατρίδα μας η ανακάλυψη αυτή τόσο από εμπορικής απόψεως, αλλά κυρίως και από γεωστρατηγικής απόψεως γιατί συνεχίζει η Κύπρος να είναι μέσα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής», είπε, προσθέτοντας πως ανοίγονται περισσότερες επιλογές και αυτό που χρειάζεται είναι νηφάλιες ενέργειες και στρατηγική, έτσι ώστε αυτό το αγαθό να γίνει φάρος ελπίδας για το μέλλον και τις μελλοντικές γενεές.

Ο γενικός διευθυντής στην ΕΔΕΚ, Μορφάκης Σολομωνίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντικά τα ευρήματα της γεώτρησης, που «επιβεβαιώνουν την σπουδαιότητα της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής».

«Είναι σαφές πλέον ότι όλα αυτά αποτελούν ένα πρόσθετο λόγο για συνέχιση και ολοκλήρωση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από την αξιοποίηση των πολιτικών και διπλωματικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει», είπε.

Ο Εκπρόσωπος της Συμμαχίας Πολιτών, Ανδρέας Αποστόλου ανέφερε στις δικές του δηλώσεις πως τα αισιόδοξα αποτελέσματα της γεώτρησης στο Γλαύκο στο τεμάχιο 10 θα πρέπει να μας κρατήσουν ενωμένους, προσγειωμένους και αποφασιστικούς για να συνεχίσουμε το ενεργειακό μας πρόγραμμα πάντα σε συνεννόηση με τους εταίρους ας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την ΕΕ.

Χαιρέτισε επίσης την προσήλωση της ExxonMobil και μετά αυτή την ανακάλυψη στη δημιουργία τερματικού στην Κύπρο, το οποίο, όπως είπε, θα ενισχύσει την Κυπριακή Δημοκρατία τόσο οικονομικά όσο και γεωστρατηγικά.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη είπε στις δικές του δηλώσεις πως η σημερινή ανακάλυψη είναι πάρα πολύ σημαντική, καθώς βάζει την Κύπρο στο ενεργειακό χάρτη παγκόσμια.

«Στο πλαίσιο αξιοποίησης του φυσικού αερίου και στη ζυγαριά του πώς θα πρέπει να κινηθούμε στο μέλλον δεν θα πρέπει να είναι πρώτιστος στόχος το οικονομικό όφελος αλλά να αξιοποιηθεί με βάση γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Για ακόμα μία χρονιά στις «ελαττωματικές» δημοκρατίες η Κύπρος

«Μα είναι δυνατό να έχουμε ελληματική δημοκρατία? Εμείς που έχουμε πρόεδρο τον Αναστασιάδη και ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«ΛΗΨΕΤΕ ΚΑΡΤΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΑΤΜ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΗΜΕΙΑ Μπορείτε να χαράξετε και να συνδεθείτε ...»
MARK DOROTHY  |  16:58

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X