ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κορυφώνουν την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ

Άγκυρα και τ/κ ηγεσία αντιδρούν στη νέα γεώτρηση και προειδοποιούν με συνέχιση των δικών τους ερευνών

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

«Ας μην ανησυχούν. Δεν θα τους αφήσουμε μόνους. Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας από το σημείο που τις διακόψαμε με την ίδια ταχύτητα. Δεν μας φοβίζει κανείς. Αυτός που ψάχνει περιπέτεια στην Ανατολική Μεσόγειο θα την βρει. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε εμπράκτως τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ».

Με την παραπάνω χαρακτηριστική τοποθέτηση, ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας ξεκαθάρισε την Δευτέρα από την κατεχόμενη Λευκωσία την αντίθεση της κυβέρνησής του για τις νέες γεωτρήσεις που δρομολόγησε η Λευκωσία στην κυπριακή ΑΟΖ. Τουρκία και τουρκοκυπριακή ηγεσία θεωρούν ότι οι νέες εργασίες θα λάβουν χώρα σε περιοχές που είναι κομμάτι της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Επίσης, επαναλαμβάνουν ότι οι ενέργειες αυτές δρομολογούνται δίχως την έγκριση των Τ/κ και παρά την τουρκική πρόταση περί σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.
Σε συμφωνία με την Άγκυρα, η τ/κ ηγεσία προειδοποιεί για την επικείμενη κορύφωση της έντασης σε περιοχές γύρω από την Κύπρο. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, το «Υπουργείο Εξωτερικών» επιστρατεύει αυστηρό ύφος τόσο για το ζήτημα της ΑΟΖ όσο και για άλλα θέματα που αφορούν τις δικοινοτικές σχέσεις.

Εν αναμονή αντιποίνων

Πηγές στην Άγκυρα προβάλλουν τον ισχυρισμό, ότι πίσω από τις νέες εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ κρύβονται ξένες δυνάμεις, που στρέφονται κατά των τουρκικών συμφερόντων

«Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με μονομερείς ερευνητικές δραστηριότητες για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο. Με νέα NAVTEX που εκδόθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2021, η ε/κ πλευρά ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει έρευνα που θα καλύπτει τις περιοχές αδειοδότησης της ΤΔΒΚ, μεταξύ 12-17 Νοεμβρίου 2021, με το πλοίο «Nautical Geo», αναφέρει το νέο ανακοινωθέν του «ΥΠΕΞ» που εκδόθηκε στις 13 Νοεμβρίου.
Στο νέο τ/κ ανακοινωθέν επαναλαμβάνονται οι γνωστές θέσεις της τουρκικής πλευράς για το ζήτημα της ΑΟΖ: «Ο τ/κ λαός είναι ο συνιδιοκτήτης των φυσικών πόρων που βρίσκονται στην γη και στις θάλασσες του νησιού. Καταδικάζουμε απερίφραστα και με έντονο τρόπο την παραβίαση των νόμιμων δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού από την ε/κ πλευρά. Το κράτος μας δεν θα παραμείνει άπραγο απέναντι στον σφετερισμό των δικαιωμάτων του λαού μας και θα προχωρήσει σε ταυτόχρονα και ισοδύναμα βήματα. Η Ανώνυμη Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στα οικόπεδα αδειών που ανακοινώσαμε το 2011».

Στη συνέχεια του ανακοινωθέντος γίνεται αναφορά στην αποφασιστικότητα της τ/κ πλευράς για την επίλυση του ζητήματος της ΑΟΖ με ειρηνικά μέσα, μέσα από διάλογο και συνεργασία. Στα πλαίσια αυτής της εισήγησης, η τ/κ πλευρά υπενθυμίζει στην Λευκωσία την τουρκική πρόταση για μια διάσκεψη της Αν. Μεσογείου. Το τ/κ «ΥΠΕΞ» χαρακτηρίζει την πρόταση «σημαντική ευκαιρία» για την επίλυση του προβλήματος.

Τέλος, η τ/κ ηγεσία ασκεί κριτική στην ε/κ πλευρά με το σκεπτικό ότι πλήττει το κλίμα ηρεμίας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητά από την διεθνή κοινότητα να λάβει υπόψη της την προαναφερόμενη τουρκική πρόταση.

Οι τελευταίες πληροφορίες

Στην Άγκυρα καλά ενημερωμένες πηγές χαρακτηρίζουν «αναμενόμενη» την τελευταία προειδοποίηση της τ/κ ηγεσίας για το ζήτημα της ΑΟΖ. Από την δική τους οπτική γωνία, Άγκυρα και τ/κ πλευρά έχουν ξεκαθαρίσει προ πολλού ότι θα απαντήσουν με δικά τους βήματα στις νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Το δυσάρεστο στην όλη υπόθεση είναι το γεγονός ότι αυτή η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο επικρατούσε ένα είδος μορατόριουμ. Κατά την καλοκαιρινή και τουριστική περίοδο, οι εμπλεκόμενες πλευρές απέφυγαν βήματα που θα μπορούσαν να κορυφώσουν την ένταση. Ωστόσο, στα τέλη του καλοκαιριού, οι Ε/κ ανακοίνωσαν νέες γεωτρήσεις. Και η τουρκική πλευρά δεν έχει άλλη επιλογή παρά να απαντήσει σε αυτήν την κίνηση με τα δικά της βήματα», αναφέρουν τουρκικές πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγές στην Άγκυρα προβάλλουν επίσης τον ισχυρισμό ότι πίσω από τις νέες εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ κρύβονται ξένες δυνάμεις, παράγοντες που στρέφονται με ανταγωνιστικά αντανακλαστικά κατά των τουρκικών συμφερόντων. Πηγή με μεγάλη πείρα σε θέματα τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, σημειώνει τα εξής: «Η Άγκυρα δεν τρέφει ψευδαισθήσεις για τα νέα βήματα και τις προθέσεις των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων. Πρόκειται για δυο γειτονικές κυβερνήσεις που δυστυχώς επιμένουν στον περιφερειακό ανταγωνισμό. Και οι δυο φίλοι μας θεωρούν ότι την παρούσα στιγμή, κατά την κορύφωση της έντασης στην περιοχή, θα έχουν στο πλευρό τους ισχυρούς παράγοντες. Πρόκειται για μεγάλη ψευδαίσθηση. Στο τέλος της ημέρας, οι Έλληνες και Ε/κ φίλοι μας πρώτα θα βρουν μπροστά τους τα τουρκικά σκάφη και μετά, αργά ή γρήγορα, θα οδηγηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ειρηνική διευθέτηση του ενεργειακού ζητήματος».

Σημειώνεται ότι για το όλο ζήτημα, πριν από λίγες εβδομάδες, μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ έφερε στο προσκήνιο την ιδέα του μορατόριουμ στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Κατά την άποψή του, την παρούσα στιγμή η καλύτερη επιλογή των εμπλεκόμενων πλευρών στο ενεργειακό ζήτημα θα ήταν η αποχή από κάθε είδους εργασία και πράξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κορύφωση την ένταση στην Κύπρο και στα περίχωρά της.

Βλέπουν εξοπλισμούς και οχυρωματικά έργα

Η κορύφωση της έντασης στις δικοινοτικές σχέσεις, ένα ενδεχόμενο που θα προτιμούσε να αποφύγει στο άμεσο μέλλον ο Τ/κ ηγέτης, είναι ένα θέμα που ξεχωρίζει στα τελευταία ανακοινωθέντα του «ΥΠΕΞ». Το «υπουργείο», το οποίο διευθύνει ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του δικοινοτικού διαλόγου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την προηγούμενη Παρασκευή, το «ΥΠΕΞ» προχώρησε στην έκδοση δυο ξεχωριστών ανακοινωθέντων, με τα οποία η τ/κ πλευρά ασκεί δριμύτατη κριτική στην ε/κ ηγεσία. Λίγο πριν από το ανακοινωθέν που αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, το «ΥΠΕΞ» αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του νέου εξοπλιστικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Αν και είναι φανερό ότι θα προκληθεί ένταση, είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση έχει ξεκινήσει (νέο) εξοπλιστικό πρόγραμμα. Εκτός από την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βαρέων όπλων, είναι σαφές ότι η ε/κ πλευρά ενισχύει τις στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της χώρας μας. Αυτές οι στρατιωτικές δραστηριότητες απειλούν τη σταθερότητα και την ηρεμία του νησιού και της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρει το νέο ανακοινωθέν του τ/κ «ΥΠΕΞ». Το ανακοινωθέν ολοκληρώνεται με το μήνυμα-απειλή ότι «η ΤΔΒΚ, μαζί με τη Δημοκρατία της Τουρκίας, δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα».

Σε μια άλλη ξεχωριστή τοποθέτηση, το τ/κ «ΥΠΕΞ» ισχυρίζεται ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση «των παραβιάσεων της ε/κ πλευράς» στην Πράσινη Γραμμή. Σύμφωνα με την τ/κ πλευρά, η ε/κ πλευρά προχωρά στην ανέγερση κτηρίων και την τοποθέτηση νέου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Πράσινη Γραμμή. «Αυτές οι παραβιάσεις θα αξιολογηθούν από εμάς στο πλαίσιο της (αρχής) της αμοιβαιότητας», καταλήγει σε απειλητικό τόνο το τ/κ ανακοινωθέν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση