ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κούσιος: Η Κυβέρνηση δεν θα παρέμβει στα θέματα του ποδοσφαίρου

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, από την στιγμή που υιοθετηθούν τα πρωτόκολλα από το υπουργείο Υγείας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα

Newsroom K

Για τα οδοφράγματα, την φυλάκιση του 35χρονου, τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό ποδόσφαιρο και τις αποφάσεις του υπουργικού Συμβουλίου, τοποθετήθηκε το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

Για την σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρμόδιους φορείς του αθλητισμούς για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό ποδόσφαιρο, επισήμανε πως «ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση είναι ξεκάθαροι στο θέμα. Δεν υπάρχει περίπτωση να παρέμβει στα του ποδοσφαίρου. Αρμοδιότητα έχει η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Τα γενικά πρωτόκολλα έχουν ετοιμαστεί από το υπουργείο Υγείας και έχουν δοθεί. Από εκεί και πέρα, η οποιαδήποτε ομοσπονδία θα ήθελε να κάνει πιο εξειδικευμένα πρωτόκολλα ανάλογα και με τις ανάγκες του κάθε αθλήματος, αυτό είναι σεβαστό. Εφόσον τα οποιαδήποτε πρωτόκολλα υιοθετούν το πρωτόκολλο του υπουργείου και προχωρούν σε περαιτέρω εξειδίκευση χωρίς να παραβαίνουν πρόνοιες των διαταγμάτων, κανένα απολύτως πρόβλημα. Αν όμως συγκρούονται σε οποιαδήποτε πρόνοια δεν είναι αποδεχτά».

Άνοιγμα οδογραγμάτων

Σε ότι αφορά το θέμα των οδοφραγμάτων, υπενθύμισε πως «πως η Κυπριακή Δημοκρατία είχε αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας τεσσάρων σημείων διέλευσης και υπήρχαν πέντε που λειτουργούσαν. Το κατοχικό καθεστώς αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας όλων των σημείων διέλευσης»

Σε διευκρινιστική ερώτηση αν τα κατεχόμενα δεν τα έκλειναν και τα υπόλοιπα πέντε οδοφράγματα εάν θα ήταν ανοικτά μέχρι σήμερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε «σαφέστατα και ναι. Παρά την αναστολή της λειτουργίας όλων των σημείων διέλευσης από το κατοχικό καθεστώς, εμείς παρέχουμε κάθε διευκόλυνση στους τ/κ συμπολίτες. Η επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης θα αποφασιστεί με καθαρά και απόλυτα με επιδημιολογικούς όρους και προστασία της υγείας των συμπολιτών μας. Αυτός ήταν ο λόγος αναστολής της διέλευσης των τεσσάρων σημείων, αυτός θα είναι ο λόγος της επαναλειτουργίας. Όταν και εφόσον η επιδημιολογική αξιολόγηση επιτρέψει την επαναλειτουργία, θα είναι το μόνο αποκλειστικό κριτήριο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λάβει τις αποφάσεις τους»

«Όλοι οι τ/κ συμπολίτες μας που δεν μπορούσαν να προσέλθουν στην δουλειά τους, εντάχθηκαν στα σχέδια του υπουργείο Εργασίας και πήραν ότι είχαν δικαίωμα να πάρουν όπως έγινε και με τους ε/κ», διευκρίνισε.

Η φυλάκιση του 35χρονου

Ερωτηθείς αν απασχόλησε το θέμα του 35χρονου στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 45 ημερών γιατί εντοπίστηκε να πηγαίνει στην σύντροφό του μετά τις 9 το βράδυ, είπε πως «η Κυβέρνηση σέβεται την διάκριση των εξουσιών, την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και του λειτουργούς της απονομής της δικαιοσύνης και με κανένα τρόπο δεν παρεμβαίνει στο έργο τους. Δεν μπορεί η κυβέρνηση σε ένα δημοκρατικό καθεστώς να παρεμβαίνει στις αρμοδιότητες μιας άλλη αρχής, όπως η δικαστική εξουσία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Γενικός Εισαγγελέας έχουν την δυνατότητα υπό ορισμένες προϋποθέσεις μετά την καταδίκη, να προβούν σε ενέργειες εάν τι κρίνουν».

Πριν τις 21 Μαΐου αποφάσεις από Υπουργικό

Σε ότι αφορά την συνεδρία του υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως «έγινε μια αξιολόγηση της κατάστασης όπως αυτή εξελίσσεται με την πανδημία του κορωνοϊού. Είναι ένα μόνιμο θέμα το οποίο απασχολεί καθημερινά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος αναλώνει τον μεγαλύτερο του χρόνο σε αυτό το θέμα. Έγιναν ενημερώσεις εξειδικευμένες από τους αρμόδιους υπουργούς για τα αποτελέσματα αλλά και για τους αντίστοιχους σχεδιασμούς των υπουργείων τους για όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων. Έγινε επίσης ενημέρωση και για τους νέους σχεδιασμούς και αναμένεται στην επόμενη συνεδρία του υπουργικού να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, όσον αφορά τις εξελίξεις με τις χαλαρώσεις, τον τουρισμό και την επαναλειτουργία πιθανώς αεροδρομίων. Η συνεδρία αναμένεται να πραγματοποιηθεί 21 Μαΐου».

Δεν υπήρξε σχεδιασμός για άνοιγμα νηπιαγωγείων

Ερωτηθείς σε περίπτωση που δεν αλλάξει η επιδημιολογική εικόνα, εάν θα γίνουν δεύτερες σκέψεις για τα νηπιαγωγεία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διευκρίνισε πως «γι’ αυτά δεν υπήρχε σχεδιασμός για επαναλειτουργία τους στις 21 Μαΐου. Ο σχεδιασμός αφορούσε την προδημοτική, δημοτική και μέση εκπαίδευση. Ας περιμένουμε μέχρι αύριο να ακούσουμε την αξιολόγηση των ειδικών».

Για προβληματισμούς εκ μελών της κυβέρνησης για το θέμα, ο κ. Κούσιος είπε πως «δεν είναι ορθή η πληροφόρηση αυτή. Προβληματισμοί υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι θα πρέπει σιγά σιγά να μπούμε στη κανονικότητα και θα πρέπει οι χαλαρώσεις να είναι τέτοιες που σίγουρα να μην χαλάσουν ότι με πολύ κόπο και καρτερικότητα οι πολίτες μας κατάφεραν μέχρι σήμερα, αλλά μια κυβέρνηση πρέπει να έχει ετοιμάσει σχεδιασμούς λεπτομερείς, οι οποίοι τελούν υπό ορισμένες προϋποθέσεις»

Δεν θα παρέμβουμε στην ευρωπαϊκή βοήθεια προς τους τ/κ

Για την απάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντελ Λάιεν στον τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για την στήριξη της τ/κ κοινότητας στις όποιες συνέπειες της πανδημίας, ο κ. Κούσιος είπε πως «είναι γνωστό πως η ΕΕ έχει παραχωρήσει χορηγίες 2,5 εκ. στους τ/κ και αναμένεται η καταβολή άλλων 2,5 εκατ. και σίγουρα είμαστε ενήμεροι για αυτό το θέμα και δεν θα θέλαμε με κανένα τρόπο να προβάλουμε προσκόμματα, στην βοήθεια των τ/κ συμπολιτών μας, κάτι το οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε ως μέλος της ΕΕ. Δεν είναι όμως πρόθεση της Κυπριακή Δημοκρατίας».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Λεμεσός: Άνοιξε καφετέρια - Θαμώνες παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο

«Kανονικά θα έπρεπε να τους έδιναν από μια σφαλιάρα και μια κλωτσιά στα πισινά! »
ΑΚΑ  |  08:23

«Ανοίγουν» οι αιθέρες από 1η Μαρτίου - Όλα όσα θα ισχύουν

«ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ...»
ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ  |  12:18

Σε προεκλογικό άμυνας ο ΔΗΣΥ

«Πραγματικά, είναι απίστευτα άδικο αυτό που συμβαίνει εναντίον της κυβέρνησης καί τής Κας Γιολιτη. Αντί, ...»
Αλέξης Σταυρινίδης  |  16:00

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση