ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κούσιος: Μετά τις προεδρικές η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Ερωτηθείς για τους βασικούς στόχους της μεταρρύθμισης υπογράμμισε τον στόχο «για μια δίκαιη και αξιοπρεπή σύνταξη για όλους τους συμπολίτε

ΚΥΠΕ

Το πρώτο βήμα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η ολοκλήρωση της οποίας θα μεταφερθεί στη θητεία της επόμενης διακυβέρνησης, έκανε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αντρέ Πικάρντ, Διευθυντή του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ΔΓΕ).

Η συνάντηση έγινε έπειτα από την υπογραφή σύμβασης με το ΔΓΕ, το οποίο θα εκπονήσει μελέτη για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, το οποίο θεσπίστηκε το 1980. Όπως ανέφερε ο κ. Κούσιος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι στόχοι της μελέτης, οι αναλύσεις των υφιστάμενων δεδομένων στη Κύπρο, αλλά και οι παρατηρήσεις για τις στρεβλώσεις που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στο σύστημα.

«Το ΔΓΕ θα ολοκληρώσει την πρώτη του μελέτη μέχρι το τέλος του έτους και στη συνέχεια, αφού το μελετήσουμε, θα το συζητήσουμε με τους κοινωνικούς εταίρους, ούτως ώστε μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου του 2023 να δώσουμε πιο συγκεκριμένες καθοδηγητικές οδηγίες προς το ΔΓΕ για την ολοκλήρωση της όλης μελέτης ανασχεδιασμού του συνταξιοδοτικού μας συστήματος», είπε.

Ερωτηθείς, σχετικά, ο Υπουργός Εργασίας είπε πως η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης θα μεταφερθεί στην ερχόμενη διακυβέρνηση, αφού η όλη διαδικασία θα χρειαστεί διεξοδική συζήτηση.

Εξήγησε ότι πέραν της ετοιμασίας της μελέτης, πέραν των συζητήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους θα πρέπει να γίνουν αναλογιστικές μελέτες, θα πρέπει να καθοριστεί η πολιτική του κράτους, θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών για την κυβερνητική συνεισφορά, θα πρέπει να συζητηθεί ο χρόνος εφαρμογής του νέου σχεδίου, που είναι συνυφασμένος με το κόστος, παράμετροι, οι οποίες θα πρέπει να συζητηθούν διεξοδικά.

«Η σημασία είναι ότι έγινε η αρχή, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και, ναι, θα τροχιοδρομήσουμε αυτή τη μεταρρύθμιση ούτως, ώστε η επόμενη κυβέρνηση να αναλάβει τη συνέχιση και την εφαρμογή της», τόνισε.

Όλα στο τραπέζι

Ερωτηθείς για τους βασικούς στόχους της μεταρρύθμισης, ο Υπουργός Εργασίας είπε πως οι στόχοι είναι πάρα πολλοί και υπογράμμισε τον στόχο «για μια δίκαιη και αξιοπρεπή σύνταξη για όλους τους συμπολίτες μας».

Αναφερόμενος σε στρεβλώσεις του συστήματος, ο κ. Κούσιος έφερε ως παραδείγματα το ότι η μέγιστη σύνταξη σήμερα είναι €2.550, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει, με υψηλότερες εισφορές από τους υψηλά αμειβόμενους, αφού σήμερα η αποκοπή της συνεισφοράς περιορίζεται μέχρι τις €4.480 μηνιαίως, ενώ μπορεί κάποιος να λαμβάνει μισθό €20.000.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, θα γίνει μια μελέτη αν και κατά πόσον θα μπορούσε να αυξηθεί το ποσοστό συνεισφοράς από τους ψηλά αμειβόμενους και αυτό να επιμεριστεί τόσο στον εισφορέα όσο και στους χαμηλά αμειβόμενους που μοιραία έχουν πολύ χαμηλότερη σύνταξη. Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του τεκμαρτού εισοδήματος των αυτοτελώς εργαζομένων, καθώς ένας δικηγόρος, όπως είπε, μπορεί να πληρώνει ποσό €400 περίπου τη διμηνία και να έχει εισοδήματα €200.000 ή €300.000.

«Όλα αυτά θα μελετηθούν από το ΔΓΕ, βασισμένο στην εμπειρία τους και στις καλές πρακτικές άλλων χωρών, για να μας γίνουν γενικές εισηγήσεις πολιτικής και στη συνέχεια, αφού μελετήσουμε την πρώτη μελέτη με τους κοινωνικούς εταίρους, θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές για την ολοκλήρωση της τελικής μελέτης», τόνισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κούσιος είπε ότι θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο της ενοποίησης της βασικής σύνταξης και της συμπληρωματικής σύνταξης, γνωστής και ως «μικρό τσεκούδι».

«Είναι ένα από τα θέματα που επίσης μας απασχολεί και θα αποτελέσει και αυτό αντικείμενο της μελέτης», είπε και εξήγησε: «Αντί δηλαδή να δίνεται συμπληρωματική σύνταξη, δηλαδή το μικρό τσεκούδι από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, πιθανώς αυτό να ενσωματωθεί σε μια εθνική κατώτατη σύνταξη».

Αλλά, κατέληξε, «όλα αυτά θα πρέπει να κάνουμε υπομονή να τα δούμε μέσα από τη μελέτη, τόσο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος όσο και για την αναλογιστική μελέτη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Στο συνέδριο φιλοξενήθηκαν πολύ σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της Εκκλησίας, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ