ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κούσιος: Trafficking μεταναστών από τα κατεχόμενα χωρίς έλεγχο για κορωνοϊό

«Το κλείσιμο των οδοφραγμάτων σχετίζεται μόνο με τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού», τονίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Newsroom K

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριακός Κούσιος μίλησε στο «Τρίτο Πρόγραμμα» του ΡΙΚ για τα θέματα των οδοφραγμάτων, του μεταναστευτικού και του κορωνοϊού, τονίζοντας πως η απόφαση της Κυβέρνησης για κλείσιμο των οδοφραγμάτων σχετίζεται μόνο με τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Επίσης κάνει λόγο για trafficking μεταναστών από τις τουρκοκρατούμενες περιοχές προς τις ελεύθερες περιοχές χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο για κορωνοϊό.

Ερώτηση: Πώς έγινε η συνεννόηση για αποστολή αστυνομικής δύναμης από την Κύπρο στην Ελλάδα;

Απάντηση: Όπως γνωρίζετε, χθες στις 11.30 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας που συζητήθηκαν διάφορα θέματα με κύριο θέμα προφανώς το Μεταναστευτικό.

Ερώτηση: Και την κοινή στάση έτσι μέσω Βρυξελών της Αθήνας και της Λευκωσίας;

Απάντηση: Μεταξύ των θεμάτων ήταν και αυτό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρότεινε την αποστολή μελών των σωμάτων ασφαλείας της Κύπρου για να προασπίσουν τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης μαζί με τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί. Δεν πρέπει εμείς να παραμένουμε απαθείς στα όσα συμβαίνουν και δεν πρέπει να αναμένουμε ότι άλλες χώρες θα ανταποκριθούν σε δικά μας αιτήματα όταν και εμείς δεν συμβάλλουμε στο βαθμό που είναι δυνατό και με τις δυνατότητες που έχουμε στην αντιμετώπιση προβλημάτων.

Ερώτηση: Εντούτοις, η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμμετέχει και στην FRONTEX, σωστά;

Απάντηση: Δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη η δύναμη της FRONTEX. Μέχρι όμως να συγκροτηθεί και να είναι παρούσα στον Έβρο κρίναμε σκόπιμο ότι θα έπρεπε να συμπαρασταθούμε στην Ελλάδα.

Αυτή η δύναμη, σε πρώτο στάδιο, δεν θα ενταχθεί στην FRONTEX γιατί, όπως έχω πει, η FRONTEX δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη στα σύνορα του Έβρου. Με τη συγκρότηση της FRONTEX θα συμμετέχουμε και εμείς στην αναλογία της συγκρότησής της. Απ’ ό,τι πληροφορούμαι, η δική μας συμμετοχή αποτελείται από νέα άτομα. Πρέπει όμως να τονίσω ότι δεν πρέπει να παραμένουμε απαθείς και να βλέπουμε τις εξελίξεις και τις καταστάσεις από μακριά. Θα πρέπει να έχουμε και εμείς ενεργή συμμετοχή αν θέλουμε να απαιτούμε ενεργή συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα δικά μας προβλήματα. Τη συγκεκριμένη στιγμή η Ελλάδα υφίσταται επίθεση. Έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε τα σύνορα της Ευρώπης, έχουμε υποχρέωση και καθήκον να συμπαρασταθούμε στην Ελλάδα και αυτό πράξαμε.

Ερώτηση: Αυτό που κάναμε ήταν εντός των δυνατοτήτων μας ή μήπως αφήσαμε τρύπες ανοιχτές;

Απάντηση: Δεν είναι θέμα αν αφήσαμε τρύπες ανοιχτές. Θέλαμε να δώσουμε το παρόν μας στα σύνορα της Ευρώπης. Θέλαμε να υπερασπιστούμε τα σύνορα της Ευρώπης μαζί με όλους τους άλλους ευρωπαίους που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλαμε να στηρίξουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας. Πιο απλό δεν μπορεί να γίνει.

Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς στο τι συμβαίνει στα σύνορα της Ελλάδας που είναι ταυτόχρονα σύνορα της Ευρώπης. Και στην Κύπρο θα λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσουμε πιθανή επίθεση. Ήδη δεχόμαστε επίθεση, όχι στην ένταση και βαθμό που δέχεται η Ελλάδα, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε. Γι’ αυτό, συνέρχεται ξανά αύριο η Διυπουργική Επιτροπή, στην οποία θα κατατεθούν οι προτάσεις των συναρμοδίων Υπουργείων, θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις οι οποίες θα τεθούν στην συνέχεια ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. Και ναι, υπάρχει σχεδιασμός από την Εθνική Φρουρά και από το Υπουργείο Άμυνας και υπάρχουν και σχεδιασμοί από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία.

Ερώτηση: Οι σχεδιασμοί αυτοί για το μεταναστευτικό έχουν να κάνουν και με τον τρόπο που λειτουργούν τα σημεία ελέγχου που τα λέμε «οδοφράγματα»; Πολλοί έχουν συνδέσει αυτή την απόφαση και το μέτρο που πήρε η Κυβέρνηση για τον κορωνοϊό με την προσωρινή αναστολή λειτουργία των σημείων αυτών με το μεταναστευτικό.

Απάντηση: Καμία σύνδεση απολύτως! Η απόφαση για αναστολή λειτουργίας των συγκεκριμένων σημείων διέλευσης είχε να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού και τίποτε άλλο. Θέλω να το τονίσω όσο πιο έντονα μπορώ. Ταυτόχρονα θέλω να εκφράσω τη λύπη μου γιατί το θέμα έχει αναχθεί σε μείζον πολιτικό θέμα. Έχουν συνδέσει με το θέμα αυτό τις σχέσεις μας με τους Τουρκοκυπρίους και έχει εξαπλωθεί ένα διχαστικό κλίμα απαράδεκτο και χωρίς καμία δικαιολογία. Όσο πιο έντονα μπορώ τονίζω: καμία πολιτική προέκταση ή ερμηνεία στο θέμα της αναστολής των σημείων διέλευσης, καμία άλλη σκοπιμότητα, τίποτα απολύτως άλλο από προληπτικό μέτρο για την εξάπλωση του κορωνοϊού για προστασία των συμπολιτών μας και συμπολίτες μας είναι και οι Τουρκοκύπριοι.

Θα ήθελα να σας προβληματίσω για κάτι: ξέρετε σε ποιο βαθμό η οικονομία μας εξαρτάται από τον τουρισμό. Φανταστήκατε ποιες θα είναι οι συνέπειες στον τουρισμό και στα έσοδα αυτού του κράτους αν υπάρξει εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κύπρο; Το πρωτοσέλιδο σήμερα στην εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ λέει «Ο κορωνοϊός απειλεί την οικονομία και υπολογίζεται ότι θα χαθούν 30-50 δισεκατομύρια». Ξέρετε τι συνέπειες θα έχει για την Κύπρο και την οικονομία μας η εξάπλωση του κορωνοϊού; Προσπαθούμε να περιορίσουμε το πρόβλημα στη βαθμό που μπορούμε. Εξάλλου, δεν είναι μόνο δικό μας θέμα. Μελετούμε συνεχώς τις επιπτώσεις και με επιστημονικό τρόπο.

Ερώτηση: Ας μείνουμε λίγο στο θέμα των οδοφραγμάτων. Αναμένεται σήμερα να ληφθεί απόφαση στη διϋπουργική επιτροπή η οποία θα εξετάσει το θέμα προκειμένου αύριο να γίνει εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σωστά;

Απάντηση: Ακριβώς σήμερα η διϋπουργική επιτροπή θα συνεδριάσει για να αποφασίσει για τα σημεία διέλευσης. Θα πρέπει να αναμένουμε τη συνεδρία της διϋπουργικής επιτροπής. Εγώ δεν είμαι εκτελεστικό όργανο, δεν λαμβάνω τις αποφάσεις. Απλά μεταφέρω τις αποφάσεις και την πολιτική της Κυβέρνησης. Θα αναμένουμε τη συνεδρία της διϋπουργικής επιτροπής.

Ερώτηση: Λέγεται ότι αν καταφέρουμε να στελεχώσουμε τα οδοφράγματα με αστυνομικούς και νοσηλευτικό προσωπικό τότε θα είναι εντάξει για να ανοίξουν. Ισχύει αυτό; Όντως η εκτίμηση θα γίνει με βάσει αυτά τα κριτήρια;

Απάντηση: Τα κριτήρια τα οποία θα ληφθούν υπόψη είναι τα ίδια κριτήρια που είχαν ληφθεί όταν λήφθηκε η απόφαση για αναστολή της λειτουργίας. Τα έχουμε επαναλάβει πάρα πολλές φορές. Ακούω να ρωτούν «γιατί δεν τεκμηριώσατε επιστημονικά την απόφαση;» και ακούω διάφορα τα οποία πραγματικά με εκπλήττουν. Τεχνοκράτης επιστήμονας θα μας πει «κλείστε τα σημεία διέλευσης» ή θα μας πει «πάρτε προληπτικά μέτρα για αυτούς τους λόγους»; Δεν αναμένω από ένα γιατρό, από ένα τεχνοκράτη, από ένα εμπειρογνώμονα να μου πει πώς εφαρμόζω τις συμβουλές τις οποίες μου δίνει. Οι συμβουλές των τεχνοκρατών είναι: πάρτε όσα προληπτικά μέτρα μπορείτε. Τα προληπτικά μέτρα αφορούν και τους ελέγχους εισόδου. Και θα σας πω και κάτι άλλο για να μην τα ξεχνούμε: γιατί η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν απέστελνε και δεν αποστέλνει τις εξετάσεις στο δικοινοτικό Κέντρο Νευρολογίας και Γενετικής; Γιατί αρνήθηκαν να το κάνουν και απέστειλαν στην Άγκυρα τα δείγματα για εξετάσεις;

Πρέπει να είμαστε πολύ περισσότερο προσεκτικοί. Αν η διυπουργική επιτροπή καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει δυνατότητα στελέχωσης των οδοφραγμάτων, η απόφαση της επιτροπής θα εξαρτηθεί και από αυτό. Δεν μπορώ όμως να το γνωρίζω.

Ερώτηση: Επίσης δεν έχουμε εμπιστοσύνη στις αναλύσεις που λένε ότι κάνουν γιατί δεν τις κάνουμε εμείς, τις στέλνουν στην Τουρκία. Σωστά;

Απάντηση: Είναι και αυτό θα σας πω και κάτι άλλο. Τι έχουν κάνει οι Τουρκοκύπριοι για να εμποδίσουν τις ροές των μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές; Σε τι παραστάσεις έχουν προβεί στην Τουρκία να μην τους στέλλουν στα κατεχόμενα; Γιατί όταν φθάνουν στο αεροδρόμιο, το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, τους οδηγούν για την ακρίβεια στις ελεύθερες περιοχές;

Ερώτηση: Έχει αυτό κάποια σχέση με τον κορωνοϊό και το κλείσιμο των οδοφραγμάτων;

Απάντηση: Ναι, διότι στην ουσία, όπως παραστατικά έχω πει στο ΡΙΚ, κάνουν trafficking από τις τουρκοκρατούμενες περιοχές τους μετανάστες προς τις ελεύθερες περιοχές χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο για κορωνοϊό. Τους αφήνουν στην ουσία να διέλθουν, τους εξυπηρετούν για να διέλθουν και, ναι, πρέπει να πάρουμε προστατευτικά μέτρα για να προστατεύσουμε το λαό μας.

Ερώτηση: Ναι, αλλά δεν έρχονται από τα οδοφράγματα επίσημα. Έρχονται από «τρύπες». Τι σχέση έχει το κλείσιμο των οδοφραγμάτων;

Απάντηση: Μπορεί να μην έρχονται από τα οδοφράγματα. Γιατί όμως τους επιτρέπουν να πάνε στη γραμμή αντιπαράταξης; Κατεβαίνουν στο λιμάνι της Κερύνειας και στο αεροδρόμιο. Όταν φθάνουν στις κατεχόμενές μας περιοχές δεν το γνωρίζουν; Εμείς δεν έχουμε έλεγχο στη θάλασσα, δυστυχώς. Δεν γνωρίζουν για τις ροές; Γιατί τους επιτρέπουν να έρχονται χωρίς εξέταση;

Ερώτηση: Ποιοι τους επιτρέπουν; Εννοείτε τους παρακολουθούν και τους προωθούν; Αυτό εννοείτε;

Απάντηση: Μα είναι βέβαιο ότι τους προωθούν. Όχι απλά τους παρακολουθούν, αλλά τους οδηγούν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X