ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:10
 

Κυπριανού: Δεξιά-ακροδεξία προσπαθούν να μοιράσουν τις ευθύνες του '74

Πότε θα μιλήσουν στον Συναγερμό για τα όσα είπε ο Κληρίδης για τον Γρίβα, διερωτήθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, η δεξιά και η ακροδεξιά νιώθουν πολύ άβολα, γι’ αυτό και προσπαθούν, όχι μόνο να αποτινάξουν τις ευθύνες από την πλάτη τους αλλά και να τις μοιράσουν παντού, ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, στην εκδήλωση "Μνήμης και Τιμής" που οργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών, στο Μνημείο Πεσόντων Αντιστασιακών, στη Λεμεσό.
 
Στο χαιρετισμό του, ο Άντρος Κυπριανού είπε πως, δεξιά και ακροδεξιά μοιράζουν ευθύνες σε όλους για το πραξικόπημα και την εισβολή και θέλουν ο λαός να δει «με άλλο μάτι το βούρκο» και «χωρίς σεβασμό σε όλους αυτούς που έζησαν τα γεγονότα και σε όλους αυτούς που τους σκότωσαν τα γεγονότα, δίχως κανένα σεβασμό στην Ιστορία».
 
«Δαφνοστεφανώνει ο Συναγερμός κάθε χρόνο τον Γρίβα, με δοξολογίες, τρισάγια και ομιλίες για το σπουδαίο έργο του», είπε και διερωτήθηκε «πότε όμως θα μιλήσουν για τα όσα είπε ο Γλαύκος Κληρίδης για τον Γρίβα, πότε θα αναφέρουν ότι ο Κληρίδης έψεξε τον Γρίβα για τις πολιτικές δολοφονίες που διέτασσε αποκαλώντας τον δολοφόνο;».

Μιλούν για εμφύλιο σπαραγμό, συνέχισε και διερωτήθηκε «πότε όμως θα πουν για τους χιλιάδες τίμιους πατριώτες που με την ίδια τους τη ζωή υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία και την πατρίδα και συσπειρώθηκαν γύρω από την αδέσμευτη πολιτική του Μακαρίου, πότε θα πουν ότι απέναντι από ένα ολόκληρο λαό συνωμοτούσε μια χούφτα ΕΟΚΑβητατζήδων, συνειδητοί φασίστες που εκτελούσαν διαταγές της Χούντας, κατατρώγοντας σαν σαράκι τα σωθικά της Κύπρου;».
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έκανε επίσης λόγο για συνέχιση της παραχάραξης της ιστορίας, αφού όπως είπε, «είδαμε τον αντιστασιακό Τάκη Τσαγγάρη να παρίσταται στο μνημόσυνο του Νίκου Σαμψών και να ισχυρίζεται ότι ο Σαμψών δεν είχε καμία ανάμιξη στο πραξικόπημα και ότι έσωσε πολλούς μακαριακούς».
 
«Από όλους τους πρωταγωνιστές της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας δύο άνθρωποι, μόνο δύο, διανοήθηκαν να ισχυριστούν αυτά τα πράγματα, ο ίδιος ο Νίκος ο Σαμψών και ο Τάκης Τσαγγάρης» είπε και πρόσθεσε ότι «όλη η υπόλοιπη Κύπρος και έζησε και γνωρίζει την αλήθεια».
 
Υπέδειξε δε ότι, καλό θα ήταν, ειδικά τέτοιες μέρες, «να μην προκαλεί κάποιος το λαό μας και τη μνήμη του, καθώς είναι πολλές οι μαρτυρίες που αποστομώνουν τον κάθε κ. Τσαγγάρη που αποφάσισε για δικούς του λόγους, 44 χρόνια μετά, να πει την ιστορία αλλιώς».
 
Στην ομιλία του, ο κ.Κυπριανού υπογράμμισε πως η μεγαλύτερη τιμή στον ηρωισμό όλων αυτών που πολέμησαν για την Κύπρο είναι η λύτρωση του λαού μας και η δικαίωση του με την επανένωση του τόπου, ενώ επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό.
 
Διερωτήθηκε δε, τι έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και σε ποια φάση οδήγησε το Κυπριακό, «το οποίο παρέλαβε από τον Δημήτρη Χριστόφια με κοινά ανακοινωθέντα που εξασφάλιζαν διαχρονικές θέσεις της πλευράς μας, με πολλά θέματα συμφωνημένα και καταγεγραμμένα ως συγκλίσεις, με το κεφάλαιο της ενέργειας με τεράστια προοπτική και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας διασφαλισμένα και με τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίζει ότι η πλευρά μας ήταν ένα βήμα μπροστά στην ετοιμότητα για λύση του προβλήματος».

«Η Κύπρος δεν θα σωθεί με τα καζίνο, το παζάρι των διαβατηρίων και τη θυσία των ανθρώπων και του τόπου στο βωμό των μπίζνες του περίγυρου του Προεδρικού και του Συναγερμού. Η Κύπρος θα σωθεί αν επανενωθεί», ανέφερε και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες, να επιδείξει συνέπεια και αποφασιστικότητα, προκειμένου να προωθήσει το στόχο της λύσης και να αναδείξει με συνέπεια τις θέσεις και την επιχειρηματολογία μας.
 
Υποδεικνύοντας πως η Τουρκία δεν απαλλάσσεται από τη διαχρονική της ευθύνη για τη μη επίλυση του Κυπριακού, ο κ.Κυπριανού ανέφερε πως «εμείς οφείλουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε προκειμένου να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά με συνέπεια επιδιώκει τη λύση του προβλήματος» και πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες που να ακυρώνουν τη θέση της Τουρκίας για δύο κράτη και όχι να αφήνει ανοικτό το δρόμο για να μπουν τέτοιες θέσεις στο προσκήνιο».

Απαντώντας σε όσους λένε πως, αν λυθεί το κυπριακό θα τουρκοποιηθεί η Κύπρος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως η Κύπρος θα τουρκοποιηθεί αν δεν λυθεί το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι μια μερίδα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αντιστέκεται και τα βάζει με την ισχυρή Τουρκία. «Αν δεν το κατανοήσει έγκαιρα αυτό η δεξιά στην ελληνοκυπριακή κοινότητα αυτή τη φορά θα πληγώσει ανεπανόρθωτα την Κύπρο», συμπλήρωσε.

Ο Άντρος Κυπριανού ευχήθηκε επίσης όπως η αποστολή της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Τζέιν Χολ Λουτ, στεφθεί με επιτυχία, προσθέτοντας ότι αυτό εξαρτάται κυρίως από την Τουρκία, αλλά και σε μεγάλο βαθμό και από τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος «πρέπει να απαντήσει ξεκάθαρα και πειστικά ότι είναι έτοιμος για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με στόχο τη σύντομη επίτευξη συμφωνίας».
 
Το ΑΚΕΛ, τόνισε, επιμένει ότι απαιτείται επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και με στόχο την κατάληξη, το συντομότερο, σε συμφωνημένη λύση, που θα βασίζεται στις διαχρονικές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, «που θα μας απαλλάσσει από την κατοχή και τις εγγυήσεις, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, που θα βασίζεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, που θα αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει επεμβάσεις και εγγυήσεις από ξένες δυνάμεις, που θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία, λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών, που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας με μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια».

Μόνο με τη λύση του Κυπριακού θα μπορέσει ο τόπος μας να γυρίσει σελίδα στην ιστορία του, ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού, υπογραμμίζοντας ότι, ακόμα και τότε, δεν μπορούμε και δεν έχουμε το δικαίωμα να ξεχάσουμε την ιστορία μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Την ίδια ώρα, μερίδα κόσμου που θέλει να κατευνάσει τις ανησυχίες περί αύξησης των τιμών -όπως το Υπουργείο- ...»
YIANNOULIS  |  14:15

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Το Κράτος, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΔΕΙ στους πολίτες !!! ΠΑΝΤΑ πέρνει, πέρνει ΠΕΡΝΕΙ !!!!!!!»
YIANNOULIS  |  14:02

Δημοψήφισμα ΠΣΕΜ για ολοήμερη αποχή

«Γιατί θα πρέπει να συνεχίζουμε να βασανίζουμε τα παιδιά μας με εξετάσεις; Στα Δημοτικά τις έχουμε σταματήσει ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  12:46

#PoliticsBlog Οι χρυσές συμβουλές των χρυσών συμβούλων και ο τραυματισμός Γεάδη

«Πληρώνουμε 103 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για 2 μόνο συμβούλους του κ.Χριστοδουλίδη. Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ...»
Rikkos  |  12:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X