ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κύπριοι ΗΒ προς Βρετανίδα ΥΠΕΞ: Οποιαδήποτε κίνηση προς τη διχοτόμηση είναι απαράδεκτη

Η φιλοκύπρια βουλευτής των Συντηρητικών μετέφερε προς τη νέα επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας επιστολή

ΚΥΠΕ

Επιστολή Κυπρίων της Βρετανίας προώθησε προς τη νέα Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας η βουλευτής βορείου Λονδίνου Τερέζα Βίλιερς, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία της απελευθέρωσης της Κύπρου από τον τουρκικό ζυγό.

Η φιλοκύπρια βουλευτής των Συντηρητικών μετέφερε προς τη νέα επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας επιστολή που συντάχθηκε από το Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων, με την οποία υπογραμμιζόταν η αντιπαραγωγική στάση και οι παράνομες προκλήσεις της Άγκυρας.

Η κα Βίλιερς παρότρυνε την υπουργό να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες που εκφράζονται στην επιστολή. «Θέλω η νέα Υπουργός Εξωτερικών να καταλάβει πόσο σημαντική είναι η Κύπρος για πολλούς πολίτες της περιφέρειας μου. Δίνω έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να γίνουν σεβαστές οι αρχές για μια λύση που εκτίθενται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Μια δίκαιη λύση στην Κύπρο πρέπει να περιέχει ένα διζωνικό, δικοινοτικό κράτος με μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Οποιαδήποτε κίνηση προς τη διχοτόμηση θα ήταν εντελώς απαράδεκτη», δήλωσε η κα Βίλιερς.

Συμπλήρωσε ότι πριν από λίγες ημέρες η Υφυπουργός Ευρώπης Γουέντι Μόρτον παρέστη στην ετήσια δεξίωση των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου, της οποίας η κα Βίλιερς ήταν οικοδέσποινα, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ. Εκεί η κα Μόρτον επανέλαβε τη βρετανική στήριξη της προσέγγισης των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό. «Άρα έχει γίνει μια καλή αρχή στη θητεία της Λιζ Τρας ως Υπουργού Εξωτερικών», σχολίασε η Τερέζα Βίλιερς.

Η βουλευτής είπε επίσης ότι έχει υπογραμμίσει προς την Υπουργό Εξωτερικών ότι η ίδια και άλλοι Συντηρητικοί βουλευτές ανησυχούν για τη δραστηριότητα της Τουρκίας που μπλοκάρει την ευτυχή κατάληξη των συνομιλιών που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά. 

«Πιστεύουμε ότι η επιμονή της Τουρκίας να διατηρεί στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο είναι το βασικό εμπόδιο σε μια λύση μέσα από διαπραγμάτευση», δήλωσε με σαφήνεια η κα Βίλιερς. Τόνισε επίσης ότι «δε θα πρέπει να υπάρχει θέση για εγγυήσεις τρίτων χωρών σε μια νέα λύση στην Κύπρο» και καταδίκασε την τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ και την «προκλητική» απόφαση Ερντογάν να ξανανοίξει το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου. Επιπλέον είπε ότι η ίδια και οι συνάδελφοί της απαιτούν να πει η Τουρκία την αλήθεια για το τι συνέβη στους αγνοούμενους.

«Η Λευκωσία είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ως πρώην αποικιακή δύναμη, ελπίζω η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεχίσει να λαμβάνει που σοβαρά υπόψη την ευθύνη της να δίνει κάθε στήριξη στους Κύπριους στις προσπάθειες τους να φτάσουν σε μία ισορροπημένη και με διάρκεια λύση για να επανενώσουν το νησί τους», κατέληξε η Τερέζα Βίλιερς.

Την επιστολή εκ μέρους του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων που προώθησε στην κα Τρας η φιλοκύπρια βουλευτής είχαν συντάξει οι Ηλίας Δινένης, Δώρος Παρτασίδης, Ελίσα Έλληνα, Στέλλα Πρωτόπαπα-Δινένη και Αντώνης Σαββίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση