ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κύπρος - Ισραήλ και ΗΠΑ ενώνουν δυνάμεις στην πολιτική προστασία και στον ΟΗΕ

Η τριμερής εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε από το Γραφείο του ΟΗΕ για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Κύπρος, προσφέρεται αλλά και ενδιαφέρεται να αναπτύξει περαιτέρω τις δυνατότητες της στον τομέα της πολιτικής προστασίας, όχι μόνο σε κρατικό αλλά και σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο εμβαθύνοντας τις πολύμορφες συνεργασίες με κράτη της περιοχής μας - και όχι μόνο.

Αυτό τόνισε ο Σύμβουλος του Προέδρου για θέματα Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας με αρμοδιότητες στα θέματα Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Μπούστρας, μιλώντας σήμερα στη Νέα Υόρκη σε εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, μαζί τις αντίστοιχες του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Η τριμερής εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε από το Γραφείο του ΟΗΕ για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών (UNDRR) στο περιθώριο της Υψηλού Επιπέδου Συνάντησης για την Ανασκόπηση του Πλαισίου Sendai για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών, είχε ως θέμα της «Περιφερειακή Συνεργασία - Ενισχύοντας την εθνική ετοιμότητα».

Αναλύοντας τη θέση της Λευκωσίας, ο δρ Μπούστρας εξήγησε ότι συνεργασίες τριμερείς, πολυμερείς όπως και το σχήμα 3+1 μπορούν να προωθήσουν αποτελεσματικά την ανάπτυξη μιας «θετικής ατζέντας» στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου με υπόβαθρο την πολιτική προστασία και την ανθρωπιστική δράση. «Καταστροφές όπως οι σεισμοί στα σύνορα Τουρκίας - Συριας και η εντεινόμενη κλιματική κρίση», τόνισε ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναδεικνύουν αλλά και υπογραμμίζουν την ανάγκη για περιφερειακή συνεργασία στην πολιτική προστασία». Εξήγησε παράλληλα ότι η συνεργασία αυτή ήδη αναπτύσσεται από κυπριακής πλευράς παρουσιάζοντας παραδείγματά της όπως το χρηματοδοτούμενο από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας πρότζεκτ PDEX-JIP στο οποίο Ιορδανία, Ισραήλ και Παλαιστίνη εργάστηκαν από κοινού σε σενάριο μεγάλου σεισμικού επεισοδίου. Ένα πρότζεκτ στο οποίο κυρίαρχη ήταν η παρουσία της παρουσία της Κύπρου αφού συντονιστής του ήταν το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ σε αυτό συμμετείχαν το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Πολιτική Άμυνας της Κύπρου.

Στυλιανίδης: «Ευκαιρία - Ορόσημο»

Στην Υψηλού Επιπέδου Συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ, μετείχε επίσης, εκπροσωπώντας την Ελλάδα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Στυλιανίδης παρουσίασε τη νέα, ολιστική προσέγγιση που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση των κινδύνων και τη διαχείριση καταστροφών. Χαρακτήρισε τη Συνάντηση στη Νέα Υόρκη ως μια «ευκαιρία-ορόσημο» προκειμένου να αποτιμηθεί η μέχρι σήμερα πρόοδος σε σχέση με την εφαρμογή του Πλαισίου Sendai, να επανεξεταστούν οι εθνικές στρατηγικές και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα «λαμβάνοντας υπόψη τη σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης». Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός, το υπουργείο του οποίου αναπτύσσει όπως και η Ελληνική Δημοκρατία ευρύτερα μια στενή και πολύμορφη συνεργασία και με την Κύπρο σε θέματα πολιτικής προστασίας, έλαβε μέρος και στον Διάλογο Υψηλού Επιπέδου με θέμα «Ανθεκτικότητα Έναντι Κινδύνων και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Μιλώντας επίσης στο πλαίσιο της Υψηλού Επιπέδου Συνάντησης ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λεναρτσίτς ανέλυσε τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση των καταστροφών.

Το Πλαίσιο Sendai είναι το διάδοχο εργαλείο του Πλαισίου Δράσης Hyogo (HFA) 2005-2015: Χτίζοντας την ανθεκτικότητα των εθνών και των κοινοτήτων στις καταστροφές. Προέκυψε ως το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με τους ενδιαφερόμενους φορείς που ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2012 αλλά και των διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον Ιούλιο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015, και οι οποίες, διαβουλεύσεις, υποστηρίχθηκαν από το UNDRR κατόπιν αιτήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η UNDRR έχει αναλάβει να υποστηρίξει την εφαρμογή, την παρακολούθηση και την αναθεώρηση του Πλαισίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Δρομολογούνται αλλαγές για αντικατάσταση Κωμοδρόμου, ενώ αλλαγές προσώπων αναμένονται και στο κεφάλαιο της Χλώρακας
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ