ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λετυμπιώτης: Απαραίτητη η συνεργασία όλων για επιτυχή εφαρμογή μεταρρύθμισης ΤΑ

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει τροποποιητικό νομοσχέδιο ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι δεν υπάρχει σκέψη για κάτι τέτοιο

ΚΥΠΕ

Είναι απαραίτητη και επιβάλλεται η αγαστή συνεργασία της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, αλλά και των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) για επιτυχή εφαρμογή της μεταρρύθμισης της ΤΑ, δήλωσε την Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την τακτική ενημέρωση των ΜΜΕ, και κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει γιατί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στη Βουλή για το ίδιο θέμα την Πέμπτη, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι, η συγκεκριμένη σύσκεψη δεν έρχεται σε σύγκρουση με οποιαδήποτε άλλη σύσκεψη. Είπε ακόμη, ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις εκπροσωπούνταν σε αυτή «την πολύ σημαντική σύσκεψη για μια από τις πιο μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αυτή η διακυβέρνηση έχει κληθεί να διαχειριστεί και να εφαρμόσει με επιτυχία».

Αυτό το οποίο έχει επαναλάβει και ο Προέδρος της Δημοκρατίας αλλά και ο Υπουργός Εσωτερικών, είπε, «είναι ότι βρισκόμαστε περίπου 100 μέρες μέχρι την υλοποίηση αυτής της μεταρρύθμισης η οποία αφορά το σύνολο της Κύπρου». «Είναι απαραίτητη και επιβάλλεται, η αγαστή συνεργασία της εκτελεστικής, της νομοθετικής εξουσίας, αλλά και των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», πρόσθεσε. Σημείωσε ότι, είναι γνωστό, από την πρώτη στιγμή, «όχι μόνο η Κυβέρνηση αλλά και η ίδια η νομοθετική εξουσία έχει εντοπίσει τις προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα», προσθέτοντας πως, «θα πρέπει να ανάψουμε τις μηχανές όλοι μαζί για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε με επιτυχία αυτή την μεταρρύθμιση».

Είπε ότι στην σύσκεψη το πρωί της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο, έγινε μια ενδελεχής ανταλλαγή απόψεων, και μια ενημέρωση από πλευράς Υπουργού Εσωτερικών «για το που βρισκόμαστε μέχρι σήμερα, τις ενέργειες που έχει λάβει η εκτελεστική εξουσία για να συνδράμει στις προσπάθειες των αρχών ΤΑ και των εμπλεκομένων ως προς την εφαρμογή της μεταρρύθμισης και είναι ακριβώς μέσα από αυτή τη συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις που αυτός ο στόχος μπορεί να καταστεί ακόμη πιο εφικτός».

Σε ερώτηση σχετικά με τα οικονομικά των Δήμων ο Εκπρόσωπος είπε ότι με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης τότε θα αξιολογηθούν, θα κριθούν στην πράξη η μεταρρύθμιση αλλά και οι πρόνοιές της και τότε θα υπάρχει ο χρόνος της απαραίτητης συζήτησης για τη λήψη οποιασδήποτε, αν χρειαστεί, θεραπείας. Ερωτηθείς αν ισχύει ότι είπε πει στο παρελθόν ότι δεν θα κληθεί η Κυβέρνηση να πληρώσει αλλά οι πολίτες, είπε ότι είναι αυτονόητο ότι το οποιοδήποτε κόστος αφορά τον φορολογούμενο πολίτη «και είναι γι’ αυτό τον λόγο που θα πρέπει να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί στις όποιες αποφάσεις λαμβάνουμε».

Ο κοινός στόχος όλων, είπε, «είναι να εργαστούμε αδιάκοπα ούτως ώστε να διασφαλίσουμε την επιτυχή, και ομαλή μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης τον προσεχή Ιούνη».

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει τροποποιητικό νομοσχέδιο ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι δεν υπάρχει σκέψη για κάτι τέτοιο και ότι δεν θα κατατεθεί νομοσχέδιο που να αφορά σε αλλαγή της φιλοσοφίας της μεταρρύθμισης. Σε άλλη ερώτηση, αν θα κατατεθεί δηλαδή νομοσχέδιο για πρακτικά ζητήματα, ο ίδιος είπε για ζητήματα τα οποία δεν διαφοροποιούν σε κανένα βαθμό την αρχιτεκτονική ή τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης, αλλά αν υπάρξει αυτή η εξέλιξη, θα υπάρξει ενημέρωση εγκαίρως.

Ανέφερε ότι η σύσκεψη έχει γίνει για να υπάρξει η απαραίτητη ενημέρωση από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών προς τις πολιτικές δυνάμεις για τις ενέργειες που έχει προβεί μέχρι στιγμής ούτως ώστε να συνδράμει μέσα από το δικό του εποπτικό ρόλο στην εφαρμογή των προνοιών της μεταρρύθμισης, να αναφερθούν κάποια ζητήματα στα οποία υπάρχουν καθυστερήσεις και τα οποία πρέπει να επιταχυνθούν στο μικρό χρονικό διάστημα που απομένει και να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός «ούτως ώστε να φτάσουμε στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης με την μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία».

Σημείωσε ότι είναι από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν στον τόπο και γι’ αυτό τον λόγο υπάρχουν οι προκλήσεις και ζητήματα τα οποία δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν αναφερθεί, «αλλά βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο χρονικό ορίζοντα». Ανέφερε ότι υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά την εξεύρεση κτηριακών χώρων σε κάποιες επαρχίες, αλλά και ως προς την πορεία των αδειοδοτήσεων που θα προκύψουν μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Προεδρικό  |  Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση