ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τις δράσεις της κυβέρνησης για το 2024 παρουσίασε ο Χριστοδουλίδης

Αφού ανέλυσε εφτά θεματικές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι προσβλέπει στη συνεργασία της νομοθετικής εξουσίας και των ανεξάρτητων θεσμών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στοχευμένες πολιτικές δράσεις, καθώς και νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και των θεσμών, προανήγγειλε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την παρουσίαση του Προγραμματισμού Διακυβέρνησης 2024. Όσον αφορά τις θεματικές, στις οποίες αναφέρθηκε, αυτές είναι η βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητας των πολιτών, η ισχυρή οικονομία, το «καλύτερο αύριο», η πράσινη μετάβαση, ο εκσυγχρονισμός – ανασύνταξη του κράτους, ο «ισχυρός εταίρος» και το Κυπριακό.

Ειδικότερα αναφέρθηκε σε μέτρα που, μεταξύ άλλων, αφορούν την Ηλεκτρονική Υπογραφή και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα, την επιδότηση διαμονής σε Στέγες Φιλοξενίας ηλικιωμένων, το Μεταναστευτικό, το Κυκλοφοριακό, τη στήριξη νοικοκυριών-επιχειρήσεων, τη μείωση του δημόσιου χρέους, τον εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου, τη μείωση της διδακτέας ύλης στα σχολεία, το δικαίωμα ψήφου στα 17, τις βασικές προτεραιότητες για την υγεία, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και των ΑΠΕ, την Αστυνομία, την αποκατάσταση της φήμης της Κύπρου και το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος μίλησε σε ειδική εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπουργών και υφυπουργών, της ηγεσίας της Δικαστικής εξουσίας, ανεξάρτητων αξιωματούχων και θεσμικών οργάνων του κράτους, εκπροσώπων κοινωνικών εταίρων, οργανωμένων συνόλων, επαγγελματικών συνδέσμων, και προσωπικοτήτων από το χώρο της οικονομίας, της πολιτικής, της εκπαίδευσης, ξένων διπλωματικών αποστολών και της κοινωνίας των πολιτών. Σημείωσε ότι προσβλέπει στη συνεργασία της νομοθετικής εξουσίας και των ανεξάρτητων θεσμών. 

Δείτε βίντεο με την ομιλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

«Ψηφιακός πολίτης» μέσω κινητού και κοινωνική πολιτική

Στη διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος επέλεξε να κάνει την αρχή με τον πυλώνα «Βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών», κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στον «Ψηφιακό Πολίτη». Πρόκειται για μία εφαρμογή (App για κινητές συσκευές), που, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, «θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο αναφοράς για τον κάθε ένα και την καθεμία από εμάς και πάνω στην οποία θα κτίσουμε σταδιακά όλο το φάσμα των ψηφιακών υπηρεσιών του Κράτους προς τον πολίτη».

Όπως εξήγησε, αρχή γίνεται με την Ηλεκτρονική Υπογραφή και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα. «Εντός του 2024, αξιοποιώντας την εφαρμογή του Ψηφιακού Πολίτη, θα υπογράφουμε ηλεκτρονικά αιτήσεις για επιδόματα ή/και έκδοση επίσημων εγγράφων τα οποία θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς την ανάγκη της όποιας φυσικής παρουσίας», σημείωσε.

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, θα ψηφιοποιηθούν επίσημα έγγραφα όπως η άδεια οδήγησης, η βιομετρική ταυτότητα και το έγγραφο καταλληλόλητας οχήματος και θα χρησιμοποιούνται μέσω της εφαρμογής του «Ψηφιακού Πολίτη».

Διαβάστε επίσης:

Το 2024 επεκτείνεται και το ψηφιακό σύστημα «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ» του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, ώστε να καλύπτει όλο το φάσμα αδειοδότησης, μειώνοντας σημαντικά την γραφειοκρατία. Την ίδια στιγμή αναθεωρείται το σύστημα πολεοδομικής αδειοδότησης, απλοποιώντας τις σχετικές διαδικασίες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή 22 συγκεκριμένων δράσεων με ορίζοντα υλοποίησης τον Ιούνιο του 2024, με σημαντικότερη την εξασφάλιση πλέον πολεοδομικής άδειας και άδειας οικοδομής για οικιστικές αναπτύξεις μικρής κλίμακας, με μια νέα ταχύτερη διαδικασία, μέσω της συμμετοχής ιδιωτών μελετητών.

Μεγάλο στοίχημα χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ώστε να επιτευχθεί η γρήγορη και έγκαιρη καταβολή όλων των επιδομάτων στους δικαιούχους. «Σε συνέχεια της καταβολής της θεσμοθετημένης σύνταξης σε ένα μόνο μήνα, εντός του 2024 στόχος μας είναι οι παροχές και τα επιδόματα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αρχίζοντας από το επίδομα τoκετού, να καταβάλλονται εντός 30 ημερών», είπε. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, σε συνέχεια του εξορθολογισμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος μέσω του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης των σχετικών διαδικασιών, όλες οι αιτήσεις θα εξετάζονται εντός 60 ημερών.

Με στόχο τη στήριξη των νεαρών ζευγαριών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την άμεση προώθηση σχετικού νομοσχεδίου για την αύξηση της άδειας μητρότητας από 18 σε 22 εβδομάδες, ενώ την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι μελετάται και η διεύρυνση της γονικής άδειας.

Επιδότηση διαμονής σε Στέγες Φιλοξενίας ηλικιωμένων

Αναφερόμενος στην ανάγκη στήριξης των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας ο Πρόεδρος εξήγγειλε το Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής σε Στέγες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, ενώ όπως ανέφερε, εντός του 2024 ολοκληρώνεται και η νέα, σύγχρονη νομοθεσία για τα άτομα με αναπηρίες, μέσω της οποίας ρυθμίζονται συνολικά ζητήματα κοινωνικής συμπερίληψης, αποκατάστασης και συμμετοχής, καθώς επίσης ζητήματα κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τη ρητορική μίσους μέσω του διαδικτύου και ανακοίνωσε επίσης ότι θα διευρυνθεί παγκύπρια ο πετυχημένος θεσμό του «Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς».

Άλλες δράσεις

 • Εντός του 2024 προωθείται ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών υιοθεσίας όπως επίσης και αναδοχής παιδιών, των οποίων η φροντίδα βρίσκεται στο κράτος.
 • Στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, ολοκληρώνεται η Εθνική Στρατηγική, καθώς και η πρώτη φάση του νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας.
 • Νέα πολιτική για προσιτή στέγη, με δράσεις ύψους €77 εκατομμυρίων. Αυξάνεται η παραγωγή και διάθεση προσιτής στέγης προς όφελος και της μεσαίας τάξης, ειδικότερα μέσω των καινοτόμων μέτρων «ενοικιάζω και αναβαθμίζω» και «built to rent» τα οποία τίθενται σε εφαρμογή την άνοιξη.
 • Νέο νομοθετικό πλαίσιο για ενίσχυση της διαφάνειας, της ισονομίας και της αξιοκρατίας σε σχέση με τη διαχείριση Τουρκοκυπριακών περιουσιών, στο οποίο προβλέπονται, μεταξύ άλλων, νέες διαδικασίες μέσω μοριοδότησης και πλειστηριασμών.

Μεταναστευτικό: Η Kύπρος κατατάσσεται σήμερα, πρώτη σε ποσοστό αναχωρήσεων, με το σχετικό ποσοστό να έχει αυξηθεί κατά 66% σε σύγκριση με το 2022. Στόχος για το 2024: Η εξέταση των αιτήσεων ασύλου εντός 30 ημερών, η ενίσχυση του τομέα επιστροφών με ανθρώπινο δυναμικό, άμεση αποκοπή επιδομάτων στις απορριφθείσες αιτήσεις και λειτουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Εντός του 2024, προωθείται η περαιτέρω αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών για αδικήματα διακίνησης παράτυπων μεταναστών με υποβολή σχετικού νομοσχεδίου. Συστήνεται ειδικό κλιμάκιο στην Αστυνομία για πιο αποτελεσματική καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης, προωθείται η καταβολή επιδομάτων αιτητών ασύλου μέσω προπληρωμένης κάρτας ώστε να αξιοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη αναγκών διαβίωσης. Ενισχύεται η προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο με άλλα ομονοούντα Κράτη-Μέλη για επαναξιολόγηση του καθεστώτος συγκεκριμένων περιοχών στη Συρία και χαρακτηρισμό τους ως ασφαλών για επαναπατρισμό.

Κυκλοφοριακό: Σήμερα υπάρχουν στους δρόμους μας 750.000 οχήματα, αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί σε 800.000 μέχρι το 2030. Σε συνέχεια του πιλοτικού έργου «Pame Express» και των πολύ ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων (αφαιρούνται περίπου 400 οχήματα την ημέρα από το οδικό δίκτυο της Λευκωσίας) η κυβέρνηση προχωρά το 2024 με τη δημιουργία νέων χώρων «Park and Ride» και ειδικών διαδρομών «Pame Express», σε πρώτη φάση, σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα. Ταυτόχρονα, μέσα στο 2024, ολοκληρώνεται η εγκατάσταση 300 νέων στεγάστρων και στάσεων για λεωφορεία και η δημιουργία ειδικών λωρίδων για ποδήλατα και λεωφορεία.

ΙΣΧΥΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στήριξη νοικοκυριών-επιχειρήσεων, μείωση δημόσιου χρέους, εξορθολογισμός κρατικού μισθολογίου

Η διασφάλιση μιας ισχυρής οικονομίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση δράσεων που θα οδηγήσουν στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σημείωσε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται στο τρίπτυχο: δημοσιονομική υπευθυνότητα, χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, αξιοποιώντας τη σημαντική δουλεία που έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

Αφού αναφέρθηκε στο κυβερνητικό πακέτο με άμεσα και μεσοπρόθεσα μέτρων ύψους €196 εκατ. για στήριξη της κυπριακής κοινωνίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι εντός του 2024 θα υπάρξουν και άλλα στοχευμένα μέτρα και δράσεις. Ανακοίνωσε ότι εντός του έτους, τίθεται σε εφαρμογή η πλατφόρμα e-kalathi ενώ προωθείται και νομοσχέδιο το οποίο θα καθορίζει ανώτερη τιμή για συγκεκριμένα προϊόντα.

«Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας της χώρας» είπε και σημείωσε ότι «οι θετικές επιδόσεις επιβεβαιώνονται και από τις διαδοχικές αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, που μας κατατάσσουν πλέον όλοι σε επενδυτική βαθμίδα. «Οι αποφάσεις τους συνιστούν επιβράβευση της υπεύθυνης και μακριά από λαϊκισμούς οικονομικής πολιτικής και αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ένα ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα για την περίοδο 2024-2026, σημαντικά υψηλότερο από τον μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ, αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την υλοποίηση των πολιτικών μας και είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, ο στόχος για το 2024  είναι να μειωθεί στο 72.5% του ΑΕΠ με βασική επιδίωξη την μείωση στο 60% το 2026. Καθοριστικής σημασίας για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι η συνεχής παρακολούθηση υλοποίησης του Προϋπολογισμού αλλά και η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, με έμφαση στην υλοποίηση των έργων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στόχος για το 2024 είναι να προωθηθούν στην ΕΕ, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών προαπαιτούμενων, το 4ο και 5ο αίτημα πληρωμής, για εξασφάλιση ποσού ύψους €200 εκατομμυρίων.

Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι προς αντιμετώπιση μιας χρόνιας στρέβλωσης, το 2024 ανατίθεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η εκπόνηση μελέτης για εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου, βάσει διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων. Εντός του πρώτου εξαμήνου, θα υπάρξουν εξοικονομήσεις κρατικών δαπανών, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα για αναπτυξιακές δράσεις.

 • Eντός του 2024, ολοκληρώνεται η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων με στόχο την αξιολόγηση αποζημιώσεων από το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης: για τους κουρεμένους καταθέτες.
 • Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα διοριστεί ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, με διευρυμένες αρμοδιότητες, ενισχύοντας το δίχτυ προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών και την προσπάθεια για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
 • To 2024 θα παρουσιαστούν οι προτάσεις για πράσινη φορολόγηση, η οποία θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, δηλαδή τα έσοδα που θα προκύψουν θα αξιοποιηθούν για αντισταθμιστικά μέτρα προς άμβλυνση των επιπτώσεων στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς επίσης στην εφαρμογή νέων μέτρων και σχεδίων ή/και την ενίσχυση υφιστάμενων για αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων.
 • Τoυς επόμενους μήνες υλοποιούνται τρεις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν από την προηγούμενη διακυβέρνηση: της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Υπηρεσίας και της Δικαιοσύνης. «Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, δεν θα είναι χωρίς εμπόδια και δυσκολίες» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος.
 • Με σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση σε μικρομεσαίες νεοφυείς επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους, μέχρι τον Απρίλιο του 2024, παρουσιάζεται οδικός χάρτης για τη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης Επιχειρήσεων. Μέσω χρηματοδοτικών και εγγυοδοτικών εργαλείων θα χρηματοδούνται γενικές ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς επίσης επενδύσεις για ψηφιακό και ενεργειακό μετασχηματισμό.
 • Το 2024 θα εμπλουτιστεί η πετυχημένη Στρατηγικής για Προσέλκυση Επενδύσεων και Ταλέντων με τη θεσμοθέτηση της Μπλε Κάρτας για προσέλκυση εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού σε τομείς που εντοπίζονται ελλείψεις.
 • Εφαρμογή της νομοθεσίας για διευκόλυνση των στρατηγικών επενδύσεων. Εντός του 2024, αναμένεται να ανακοινωθούν νέες συγκεκριμένες σημαντικές επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, του τουρισμού και της εκπαίδευσης.
 • Επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Πρωτογενή Τομέα και ανακοινώνονται συγκεκριμένες δράσεις, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες στον τομέα των τροφίμων ως καταλύτη καινοτομίας στις εγχώριες πρώτες ύλες καθώς και δημιουργία σύγχρονων υποδομών και μονάδων στον πρωτογενή τομέα. Στόχος η αύξηση του ποσοστού συνεισφοράς του πρωτογενούς τομέα από το 1,8% του ΑΕΠ που είναι σήμερα.
 • Σημαντική προτεραιότητα για το 2024, αποτελεί η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την απασχόληση που θα περιλαμβάνει και την ταχεία και έγκαιρη εξέταση των σχετικών αιτήσεων για απασχόληση ξένου εργατικού προσωπικού, ειδικότερα σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές και το εμπόριο.
 • Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβούλευση με συγκεκριμένες χώρες για εξασφάλιση του απαραίτητου εργατικού δυναμικού μέσω διακρατικών συμφωνιών που αναμένεται να υπογραφούν εντός του 2024.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ

Μείωση διδακτέας ύλης στα σχολεία, δικαίωμα ψήφου στα 17

Η δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας περνά μέσα από την ουσιαστική αναβάθμιση της Παιδείας, η οποία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, με προεκτάσεις σε κάθε έκφανση της κοινωνίας. Στόχος ο εκσυγχρονισμός του σχολείου, ώστε να καταστεί σύγχρονο και συμπεριληπτικό. Εντός του 2024, αναθεωρούνται  43 Αναλυτικά Προγράμματα όλων των μαθημάτων στη Μέση Γενική και Δημοτική Εκπαίδευση, με μείωση της διδακτέας ύλης και έμφαση στην ουσιώδη γνώση, αντιμετωπίζοντας με αυτό τον τρόπο και το φαινόμενο της αναντιστοιχίας μεταξύ ικανοτήτων και αναγκών της αγοράς εργασίας.

Την ίδια στιγμή, ολοκληρώνεται εντός του έτους ο εκσυγχρονισμός του ολοήμερου σχολείου μέσα από τη διασύνδεση του απογευματινού προγράμματος εκπαίδευσης με το πρωινό, την αναβάθμιση των μαθημάτων, και  για πρώτη φορά, την πιστοποίηση των γνώσεων των παιδιών. Παραδείγματος χάριν, στα μαθήματα των Αγγλικών ή των Νέων Τεχνολογιών, τα παιδιά θα έχουν πλέον την επιλογή να παρακαθίσουν σε εξέταση πιστοποίησης της γνώσης τους.

 • Με νομοθετική ρύθμιση επεκτείνεται σταδιακά την υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση από την ηλικία των 4, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο και στη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή.
 • Μέσα στο 2024 αναβαθμίζεται η Τεχνική Εκπαίδευση, με ειδική πρόβλεψη για διασύνδεση των προγραμμάτων σπουδών με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Πολλαπλασιάζονται δηλαδή τα προγράμματα που προσφέρονται σε μαθητές και νέους, εκσυγχρονίζοντάς τα σε περιεχόμενο και εμπλουτίζοντας τα με νέες τεχνολογίες.

Πρόσθετα, μέσα από την ανάπτυξη μιας ενιαίας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα παρουσιαστεί το πρώτο εξάμηνο του 2024, αναβαθμίζεται η ποιότητα της Ανώτερης Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, οι Σχολές Ανώτερης Εκπαίδευσης και τα Πανεπιστήμια κατηγοριοποιούνται στη βάση κριτηρίων ποιότητας, ενώ τα προγράμματα σπουδών αναβαθμίζονται και εκσυγχρονίζονται.

Στον τομέα του Πολιτισμού, εντός του έτους,  ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες του καλλιτεχνικού κόσμου, κατατίθεται το νομοσχέδιο για την εφαρμογή θεσμικού πλαισίου που ρυθμίζει το καθεστώς και την επαγγελματική ιδιότητα του Καλλιτέχνη, δίνοντας λύση σε μια χρόνια στρέβλωση. Ταυτόχρονα, μέσω αναστόχευσης και εκσυγχρονισμού των σχεδίων επιχορηγήσεων στηρίζονται όλες τις πτυχές της πολιτιστικής δημιουργίας καθώς και η ψηφιακή αναβάθμιση των πολιτιστικών χώρων. 

 • Το 2024 έχει κηρυχτεί ως Εθνικό Έτος Νεολαίας. Στο πλαίσιο αυτό, τα Υπουργεία και Υφυπουργεία προωθούν συγκεκριμένες δράσεις για τους νέους μας, με απώτερο στόχο την ενεργότερη συμμετοχή τους στην κοινωνία.

Ενισχύεται ο θεσμός της συμμετοχικής δημοκρατίας ανοίγοντας κανάλια αμφίδρομης επικοινωνίας με τους πολίτες, μέσω της λειτουργίας ειδικού ψηφιακού εργαλείου για τη διενέργεια μη δεσμευτικών δημοψηφισμάτων και της ειδικής πλατφόρμας ΕΚΦΡΑCY, για τους νέους.

«Πιστεύω πραγματικά στις δυνατότητες και τις προοπτικές της Νέας Γενιάς» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοινώνοντας ότι εντός του 2024, η κυβέρνηση, μέσα από διάλογο με τη νομοθετική εξουσία και τους κοινωνικούς εταίρους, θα προχωρήσει στην μείωση του ηλικιακού ορίου στα 17 έτη για δικαίωμα ψήφου. Επίσης, θα προωθηθεί η αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των νέων ψηφοφόρων. «Οι νέοι πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο και λόγο στις εξελίξεις στον τόπο μας», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Βασικές προτεραιότητες για την υγεία 

 

Διαχείριση της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εποπτικών μηχανισμών του ΓΕΣΥ. Την ίδια στιγμή, εντός τους έτους, προωθούνται σημαντικά νομοσχέδια, ανάμεσα στα οποία είναι:

 • Λειτουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων ως τριτοβάθμιων κέντρων αναφοράς,
 • Ιδρυση και λειτουργία κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης,
 • Ανακουφιστική φροντίδα,
 • Εκσυγχρονισμός της λειτουργίας Ακτινοδιαγνωστικών Κέντρων και κλινικών εργαστηρίων,
 • Παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ασθενοφόρων,
 • Συνήγορος του Ασθενή.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Προώθηση ηλεκτροκίνησης, ΑΠΕ και «Πράσινη Κοινότητα»

«Βρισκόμαστε ήδη αντιμέτωποι με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τόνισε ότι με συνέπεια προς τους στόχους και δεσμεύσεις μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, η κυβέρνηση στηρίζει την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Επίσης επεκτείνονται και ψηφιοποιούνται τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, προωθείται η αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η έναρξη λειτουργίας της Ανταγωνιστικής Αγοράς.

 • Αυξάνονται σημαντικά τα κονδύλια που αξιοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, από €90 σε €135 εκατομμύρια, υλοποιώντας και το Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους»
 • Προωθείται η διείσδυση έργων ΑΠΕ μέσω του χερσαίου και θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού διευκολύνοντας τις διαδικασίες αδειοδότησης με την χρήση ολοκληρωμένης ψηφιακής πλατφόρμας.
 • Εντός του 2024 επιδοτείται η ενεργειακή αναβάθμιση των μεγάλων επιχειρήσεων και γίνεται πράξη η κυκλική οικονομία.
 • Ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης με €36 εκατ. με επαναπροκήρυξη σε λίγες μέρες, βελτιωμένου σχεδίου κινήτρων για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, με αυξημένη χορηγία για ΑΜΕΑ, πολυτέκνους και ιδιοκτήτες ταξί, απόσυρση παλαιών ρυπογόνων οχημάτων.
 • Επιχορήγηση εγκατάστασης 650 σημείων επαναφόρτισης.
 • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε το θεσμό της Πράσινης Κοινότητας, με στόχο εντός του 2024 κοινότητες ή/και συμπλέγματα κοινοτήτων, με την συμβολή του κράτους, να καταστούν όχι μόνο ενεργειακά ανεξάρτητες αλλά να εξυπηρετούν και άλλους περιβαλλοντικούς στόχους.
 • Για την αντιμετώπιση των αυξημένων φυσικών καταστροφών ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, προχωρούμε με την σύσταση της ενισχυμένης υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και την αναβάθμιση της γραμμής έκτακτης ανάγκης 112.

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ- ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Εξορθολογισμός ωφελημάτων κρατικών αξιωματούχων, εκσυγχρονισμός των θεσμών

«Το κράτος οφείλει να προσαρμοστεί στις ανάγκες της σημερινής εποχής και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σημείωσε ότι «ο εκσυγχρονισμός και η μετάβαση στη νέα εποχή που όλοι οραματιζόμαστε δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς τους θεσμούς». Αφού τόνισε ότι «είναι η ώρα για τολμηρές θεσμικές μεταρρυθμίσεις» ανακοίνωσε ότι εντός του 2024, σε συνεργασία με τη νομοθετική εξουσία και τους ανεξάρτητους θεσμούς, η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετικές προτάσεις για ρύθμιση:

 • Tου ορίου συνταξιοδότησης και εξορθολογισμού των ωφελημάτων για κρατικούς αξιωματούχους,
 • Τη βελτιστοποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο, και
 • Θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας της Νομικής Υπηρεσίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

«Την ίδια στιγμή, η ξεκάθαρη μας βούληση για μηδενική ανοχή σε πρακτικές που εκθέτουν την Κύπρο διεθνώς είναι αποδεδειγμένη. Η φήμη και η αξιοπιστία της χώρας μας είναι υπεράνω οποιουδήποτε» υπέδειξε ο Πρόεδρος και ανακοίνωσε ότι εντός του 2024 η κυβέρνηση προχωρά με τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου εποπτείας των εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών, μέσα και από την διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, για σύσταση Ενιαίας Εποπτικής Αρχής.

> Ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών του ασχολούνται με το Οικονομικό Έγκλημα, και επίσπευση, με την συνδρομή ξένων εμπειρογνωμόνων, της ταχείας και πλήρους διερεύνησης υποθέσεων που βρίσκονται ενώπιον των αρμοδίων Αρχών.

> Παράλληλα, υλοποιείται μια ολοκληρωμένη εκστρατεία, σε διεθνές επίπεδο, για αποκατάσταση της φήμης της χώρας μας.

> Η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών αποτελεί επίσης βασική υποχρέωση του κράτους. Ανάμεσα σε άλλα, ουσιαστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η αναδιοργάνωση της αστυνομίας και το νέο πλάνο αστυνόμευσης. H πρώτη γραμμή ενισχύεται, με την αποφόρτιση 350 μελών της Αστυνομίας από γραφειακά καθήκοντα και επικέντρωσή τους σε αμιγώς επιχειρησιακά.

ΙΣΧΥΡΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ

Η Κύπρος πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας

Η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικεί ενισχυμένο ρόλο στα τεκταινόμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναδεικνύεται ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

 • Εντός του 2024 θα αξιοποιηθούν σημαντικές συγκυρίες για περαιτέρω ανάδειξη του εξωστρεφούς ρόλου του αξιόπιστου και δημιουργικού εταίρου που διαδραματίζει η Κύπρος σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
 • Το 2024, ανάμεσα σε άλλα η Κύπρος μας αναλαμβάνει την Προεδρία των 9 Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΜΕD9), φιλοξενεί την 2η Διακυβερνητική Σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου και εντατικοποιούνται οι προετοιμασίες για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2026.  
 • Λαμβάνοντας υπόψη την συνεχιζόμενη κατοχή αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις, ενδυναμώνεται η αποτρεπτικής ισχύς της πατρίδας μας. Εντός του 2024 αναθεωρούνται οι όροι εργοδότησης, ανέλιξης και μισθολογικής αναβάθμισης του θεσμού των Συμβασιούχων Οπλιτών της Εθνικής Φρουράς.
 • Προώθηση της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πρόγραμμα Απαλλαγής Θεωρήσεων Εισόδου για τις Ηνωμένες Πολιτείες
 • Εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για ένταξη στο Σένγκεν, την περαιτέρω ουσιαστική ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων με γειτονικά κράτη και διεύρυνση των περιφερειακών μας συνεργασιών. Εντός του έτους, προωθείται η λειτουργία Διπλωματικών Αποστολών σε Αρμενία και Καζακστάν που θα υπηρετήσουν πολιτικά, οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα της Δημοκρατίας.  

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Παράθυρο ευκαιρίας για αναζήτηση λύσης

«Κορωνίδα όλων των προτεραιοτήτων μας και πρώτιστό μου μέλημα είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «μια Κύπρος επανενωμένη, ευημερούσα μέσω μιας βιώσιμης συνολικής διευθέτησης, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ, θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε το σύνολο των δυνατοτήτων της χώρας μας. Ο διορισμός της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, η οποία ήδη βρίσκεται στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα των δικών μας έντονων και ειλικρινών προσπαθειών, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας μετά από αρκετά χρόνια, σε συνάρτηση και με την ενεργότερη εμπλοκή του ευρωπαϊκού παράγοντα.

«Παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις προκλήσεις τις οποίες ουδόλως υποβαθμίζω, θα πράξω ότι είναι δυνατό με μοναδικό στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, με μοναδικό στόχο την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι προσβλέπει στη συνεργασία της νομοθετικής εξουσίας και των ανεξάρτητων θεσμών. «Έχω την έντονη πεποίθηση ότι αποτελεί θεμελιώδες συστατικό μιας διακυβέρνησης, η έγκαιρη κοινοποίηση των πολιτικών της προτεραιοτήτων» πρόσθεσε και τόνισε: «Πιστεύω στην δύναμη των πολλών, στην Κύπρο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι μπορούμε να το πετύχουμε με συλλογική δουλειά. Αυτή η μεγάλη προσπάθεια εξάλλου μας χρειάζεται όλες κι όλους, γνώστες και κοινωνούς ενός κοινού οράματος, που δεν μπορεί να είναι άλλο από το να πάρουμε τη χώρα μας ακόμα πιο μπροστά, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση