ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τον «Ψηφιακό πολίτη» μέσω κινητού προανήγγειλε ο ΠτΔ

Για τον πυλώνα «Βέλτιωση της καθημερινότητας των πολιτών» ανακοίνωσε την άμεση προώθηση σχετικού νομοσχεδίου για την αύξηση της άδειας μητρότητας από 18 σε 22 εβδομάδες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πολιτικές δράσεις, με σκοπό να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής τους, καθώς και νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και των θεσμών, ανακοινώσε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την παρουσίαση του Προγραμματισμού Διακυβέρνησης 2024.

Σε διάσκεψη Τύπου στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επέλεξε να κάνει την αρχή με τον πυλώνα «Βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών», κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στον «Ψηφιακό Πολίτη». Πρόκειται για μία εφαρμογή (App για κινητές συσκευές), που, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, «θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο αναφοράς για τον κάθε ένα και την καθεμία από εμάς και πάνω στην οποία θα κτίσουμε σταδιακά όλο το φάσμα των ψηφιακών υπηρεσιών του Κράτους προς τον πολίτη».

Όπως εξήγησε, αρχή γίνεται με την Ηλεκτρονική Υπογραφή και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα. «Εντός του 2024, αξιοποιώντας την εφαρμογή του Ψηφιακού Πολίτη, θα υπογράφουμε ηλεκτρονικά αιτήσεις για επιδόματα ή/και έκδοση επίσημων εγγράφων τα οποία θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς την ανάγκη της όποιας φυσικής παρουσίας», σημείωσε.
Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, θα ψηφιοποιηθούν επίσημα έγγραφα όπως η άδεια οδήγησης, η βιομετρική ταυτότητα και το έγγραφο καταλληλόλητας οχήματος και θα χρησιμοποιούνται μέσω της εφαρμογής του «Ψηφιακού Πολίτη».

Διαβάστε επίσης: 

Το 2024 επεκτείνεται και το ψηφιακό σύστημα «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ» του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, ώστε να καλύπτει όλο το φάσμα αδειοδότησης, μειώνοντας σημαντικά την γραφειοκρατία. Την ίδια στιγμή αναθεωρείται το σύστημα πολεοδομικής αδειοδότησης, απλοποιώντας τις σχετικές διαδικασίες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή 22 συγκεκριμένων δράσεων με ορίζοντα υλοποίησης τον Ιούνιο του 2024, με σημαντικότερη την εξασφάλιση πλέον πολεοδομικής άδειας και άδειας οικοδομής για οικιστικές αναπτύξεις μικρής κλίμακας, με μια νέα ταχύτερη διαδικασία, μέσω της συμμετοχής ιδιωτών μελετητών.

Μεγάλο στοίχημα χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ώστε να επιτευχθεί η γρήγορη και έγκαιρη καταβολή όλων των επιδομάτων στους δικαιούχους. «Σε συνέχεια της καταβολής της θεσμοθετημένης σύνταξης σε ένα μόνο μήνα, εντός του 2024 στόχος μας είναι οι παροχές και τα επιδόματα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αρχίζοντας από το επίδομα τoκετού, να καταβάλλονται εντός 30 ημερών», είπε. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, σε συνέχεια του εξορθολογισμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος μέσω του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης των σχετικών διαδικασιών, όλες οι αιτήσεις θα εξετάζονται εντός 60 ημερών.

Με στόχο τη στήριξη των νεαρών ζευγαριών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την άμεση προώθηση σχετικού νομοσχεδίου για την αύξηση της άδειας μητρότητας από 18 σε 22 εβδομάδες, ενώ την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι μελετάται και η διεύρυνση της γονικής άδειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση