ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

M. Καρογιάν - Υπογραμμίζει ότι το κυπριακό βγήκε από την στασιμότητα

Ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μάριος Καρογιάν

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μάριος Καρογιάν μετά την ενημέρωση που έτυχε η πολιτική ηγεσία για τα τεκταινόμενα στη Νέα Υόρκη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε σε παρέμβασή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή στο Τρίτο του ΡΙΚ, ενημέρωσε για τις επαφές που, τόσο με ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αλλά και με σημαντικές προσωπικότητες που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για το κυπριακό και ίσως θα ήταν βοηθητικός ο ρόλος τους στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη Λευκωσία για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Υπήρξαν, ανέφερε, κινήσεις και δράσεις που κατάφεραν να άρουν την στασιμότητα και να δώσουν ώθηση εκ νέου στην κινητικότητα για το εθνικό μας πρόβλημα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν, υπέδειξε ο κύριος Καρογιάν, ταυτόχρονες γεωπολιτικές εξελίξεις σε πολλά μέτωπα που είναι πιο σημαντικά για άλλους, αλλά το Κυπριακό, έχει μπει πλέον στο κάδρο.

Πολλές οι προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν και διάφορες οι πιέσεις που πρέπει να γίνουν, ωστόσο ανέφερε, πως σύμφωνα με τον ΠτΔ, δεν υπάρχει οριστικό αδιέξοδο ούτε τελεσίδικα στοιχεία για τις προθέσεις της Τουρκίας. Πρέπει, υπογράμμισε, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία να επικεντρωθούμε στη σύμπλευση των θέσεων μας με τις θέσεις που προβάλλουν οι θεσμοί της ΕΕ και ο ίδιος ο ΓΓ ΟΗΕ

Ο κύριος Γκουτέρες, ανέφερε, έδωσε σαφή μήνυμα ότι θέλει και είναι έτοιμος να διορίσει δικό του Αντιπρόσωπο για να διερευνήσει τις δυνατότητες και κινήσεις που να προϊδεάζουν την επανέναρξη συνομιλιών. Σ’ αυτό το στάδιο, υπογράμμισε ο κύριος Καρογιάν, πρέπει να κάνουμε ανάλυση των «Θέλω» της Τουρκίας σε σχέση με ΕΕ και με ευρύτερες γεωπολιτικές επιδιώξεις και με τις σταθερές θέσεις εξωτερικής πολιτικής που είναι σε φάση αναπροσαρμογών. Προειδοποίησε, πως τυχόν «ναι» Τουρκίας για διορισμό Απεσταλμένου ενδεχομένως να συνοδεύεται από απαιτήσεις και αστερίσκους.

Η σχέση Τουρκίας – ΕΕ, είπε, ότι περνά μέσα από σχέσεις με Ελλάδα και με δημιουργία προϋποθέσεων για επανέναρξη συνομιλιών και πρόοδο στο κυπριακό, και αυτό είναι το σαφέστατο μήνυμα, τόνισε ο κύριος Καρογιάν, από τους ευρωπαίους θεσμούς και ηγεσίες κρατών μελών του Σ.Α.

Ερωτηθείς για τα ΜΟΕ για Τ/Κ, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σταθμίζει κάποια δεδομένα και πως η ΔΗΠΑ-Συνεργασία εμπιστεύεται την κρίση ως προς τον χρόνο εξαγγελίας τους. Πρέπει, υπογράμμισε ο κύριος Καρογιάν, να υπάρχει εμπιστευτικότητα χωρίς να απονευρώνουμε τις πρωτοβουλίες στο συγκεκριμένο θέμα. Για μεγάλο μέρος των μέτρων, είπε, ο ΠτΔ, είχε κάνει νύξη, υπογραμμίζοντας πως τα ΜΟΕ, σε καμία περίπτωση δεν διασυνδέονται με την πρόοδο στα θέματα Κυπριακού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση