ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με μαθητές από τη Θεσσαλονίκη συναντήθηκε ο ΠτΔ

«Θέλουμε να τους μάθουμε ότι η Κύπρος είναι πατρίδα μας» είπε η ΓΔ Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Ασπασία Χασιώτη

ΚΥΠΕ

«Δεν θα μπορούσα να αρνηθώ στην Θεσσαλονίκη» είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στα παιδιά των εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη που βρίσκονται στην Κύπρο για πρώτη φορά, μετέχοντας σε εκδήλωση του Παγκύπριου Γυμνασίου για την ιστορία του σχολείου, και βρέθηκαν σήμερα στο Προεδρικό. Είχαν μια σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ξεναγήθηκαν στο χώρο.

Συνολικά 18 παιδιά, μαθήτριες και μαθητές της Α' και Β' Λυκείου, μαζί με τους εκπαιδευτικούς συνοδούς τους και την Γενική Διευθύντρια των εκπαιδευτηρίων βρίσκονται για 4 μέρες στην Κύπρο και θα αναχωρήσουν την Κυριακή. Αύριο θα επισκεφθούν την Πάφο, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να τους λέει χαριτολογώντας ότι είναι ευλογημένοι που θα επισκεφθούν την γενέτειρά του και να τους προτρέπει να δουν και την Γεροσκήπου, τόπο καταγωγής του. «Μπορεί να μην σας το πουν, αλλά η Πάφος ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Κύπρου, ανέφερε όταν ξενάγησε τα παιδιά και τους συνοδούς στο προεδρικό γραφείο και τις πόρτες από όπου έφυγε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, την ημέρα της εκδήλωση του πραξικοπήματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους είπε ότι είναι φέτος μια ιδιαίτερη χρονιά καθώς κλείνουν 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Η Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Ασπασία Χασιώτη είπε ότι μαθητές των εκπαιδευτηρίων έχουν κάνει πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά πρώτη φορά έρχονται στην Κύπρο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του προέτρεψε να έρχονται κάθε χρόνο, με την κ. Χασιώτη να λέει «θέλουμε να τους μάθουμε ότι η Κύπρος είναι πατρίδα μας». «Ειδικά με την Θεσσαλονίκη οι δεσμοί είναι ιδιαίτεροι», ανταπάντησε ο ΠτΔ.

Προηγουμένως η συζήτηση με τους μαθητές περιστράφηκε γύρω από το ποδόσφαιρο με την συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών να δηλώνει «ΠΑΟΚ» και όταν ένας μαθητής τον ρώτησε τι ομάδα είναι ο ίδιος, απάντησε: «είμαι γαύρος» με έναν μόνο μαθητή να δηλώνει πως είναι κι αυτός «γαύρος». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη στα μέσα Απριλίου για να μιλήσει στην εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και καθώς ενημερώθηκε ότι ο ιδρυτής των εκπαιδευτηρίων ήταν από την Τραπεζούντα τους είπε ότι στις 19 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την Ημέρα  Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με ομιλητή τον ίδιο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις των σχολείων που είναι στην Θέρμη, λίγο έξω από την Θεσσαλονίκη.

Η Γενική Διευθύντρια των εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, Ασπασία Χασιώτη δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι βρίσκονται στην Κύπρο για να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις του Παγκύπριου Γυμνασίου για την ιστορία και τον πολιτισμό του σχολείου, με το οποίο έχουν σχέσεις από το 2012 «όταν προσκαλέσαμε το Παγκύπριο Γυμνάσιο στο δεύτερο μαθητικό διεθνές συνέδριο, αφιερωμένο στον Κωνσταντινουπολίτη ποιητή, Κωνσταντίνο Καβάφη». Τότε πήγε για πρώτη φορά αντιπροσωπεία του Παγκύπριου στην Κωνσταντινούπολη, όπως είπε, σημειώνοντας ότι το συνέδριο διοργανώνουν τα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη και το Ζωγράφειο σχολείο στην Πόλη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Από τότε, ανέφερε, κάθε χρόνο το Παγκύπριο Γυμνάσιο συμμετέχει σε αυτό το συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη. Φέτος θα γίνει τον Απρίλιο, δήλωσε, και θα είναι αφιερωμένο στον ποιητή της ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσο.

Σήμερα τα παιδιά των εκπαιδευτηρίων, είπε, θα χορέψουν χορούς της ανατολικής Θράκης, κλείνοντας το συνέδριο του σχολείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση