ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:54
 

Με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου ο Πρόεδρος στη συνάντηση με Ακιντζί

Νέο Εθνικό Συμβούλιο μετά την 9η Αυγούστου για ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου

Newsroom K

Πιο ενισχυμένος μεταβαίνει στη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου στην προεδρική κατοικία του Τροόδους.

Κατά την 4ωρη συνεδρία του σώματος, ο Νίκος Αναστασιάδης άκουσε τις θέσεις των μελών του Εθνικού Συμβουλίου και τους ενημέρωσε για την προσέγγιση του, στη συνάντηση αυτή να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για την επίλυση του Κυπριακού. Μετά τη συνάντηση των ηγετών των δυο κοινοτήτων, όπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου, θα συνεδριάσει εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο για ενημέρωση.

Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πραγματοποιήθηκε σε δημιουργικό κλίμα τονίζοντας πως «είναι πολύ σημαντικό, να υπογραμμίσουμε ότι είναι η ελληνική κυπριακή πλευρά που με συνέπεια ενδιαφέρεται και επιδιώκει όχι μόνο τη λύση, αλλά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από τον Ιούλιο 2017. Μετά το αδιέξοδο είναι η δική μας πλευρά που και λόγους έχει και επιδιώκει πραγματικά ουσιαστικό διάλογο», τόνισε ο κ. Προδρόμου.

Στόχος η επανέναρξη

Βασική επιδίωξη του Νίκου Αναστασιάδη κατά τη συνάντηση θα είναι η επανέναρξη του διαλόγου στη βάση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων των ΗΕ καθώς και των παραμέτρων του Γενικού Γραμματέας στο Κράν Μοντανά «προκειμένου να φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού». Ο κ. Προδρόμου ρωτήθηκε αν κατά τη συνάντηση θα συζητηθεί θέμα μορατόριουμ, υποδεικνύοντας πως «αυτή τη στιγμή δεν είναι ούτε χρήσιμο ούτε θα ήταν υπεύθυνο να κάνουμε δηλώσεις προκαταλαμβάνοντας ή προσπαθώντας να μαντέψουμε. Ξέρουμε όλοι ότι είναι μια άτυπη συνάντηση η οποία έχει και αυτή επιδιωχθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εδώ και καιρό και θα γίνει την Παρασκευή, 9 Αυγούστου».

Βαρώσια

Το Εθνικό Συμβούλιο σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου θα συνεδριάσει ξανά μετά την συνάντηση των δυο ηγετών.

Στο θέμα του φυσικού αερίου αλλά και των Βαρισίων οι θέσεις της Ε/κ είναι γνωστές, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Για το θέμα της Αμμοχώστου αλλά και των τουρκικών προκλήσεων ο κ. Προδρόμου είπε πως κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου «έγινε μια δημιουργική συζήτηση, όπου ο Πρόεδρος ενημέρωσε για την προσέγγιση του και άκουσε τις θέσεις και απόψεις των κομμάτων». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι να υπάρξει μια δημιουργική συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα

ΔΗΣΥ: Άρση αδιεξόδου

«Η άρση του αδιεξόδου και η επανέναρξη του διαλόγου στο συμφωνημένο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ) και των παραμέτρων Γκουτέρες, παραμένει η προτεραιότητά μας» ήταν η τοποθέτηση Αβέρωφ Νεοφύτου μετά το πέρας της συνεδρίας στο Τρόοδος μέσω ανάρτησής του στον λογαριασμό του στο Twitter.

ΑΚΕΛ: Να κτιστεί θετικό κλίμα

Κρίσιμη και καθοριστική χαρακτήρισε τη συνάντηση της ερχόμενη Παρασκευής ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αναφέροντας πως αυτό που αναμένει το κόμμα του είναι ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια έτσι ώστε σιγά σιγά να κτιστεί ένα θετικό κλίμα το οποίο θα επιτρέψει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων , τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων. Ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για θετικό κλίμα στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. «Εμείς θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή και θα τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα».

ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ: Όχι σε ΦΑ

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος μετά το πέρας της συνεδρίας επικεντρώθηκε στο θέμα του ΦΑ τονίζοντας πως καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να θέσει σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά της δικαιώματα μέσα από μια συζήτηση ς για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου, κάτι που φαίνεται πως είναι η πρώτη προτεραιότητα της Άγκυρας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Από εκεί και πέρα ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για τους όρους αναφοράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Κανένας δεν θέλει είτε να καταλήξουμε σε ένα διαδικαστικό αδιέξοδο είτε να ξεκινήσει μια νέα πρωτοβουλία και πάλι να βρεθούμε σε έναν αδιέξοδο παρόμοιο με το Κραν Μοντανά» Για την ΕΔΕΚ είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθεί το φυσικό αέριο ως θέμα συζήτησης για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος, μετά την σύσκεψη στο Τρόοδος. Ανέφερε ότι το κόμμα του ζήτησε από τον Πρόεδρο να θέσει ένα ερώτημα στον Μουσταφά Ακιντζί , στη συνάντηση της Παρασκευής και αυτό αφορά σε ποιο εύρος έκτασης της ΑΟΖ θα ήθελε να εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες προτάσεις που έκανε αναφορικά με τη ρύθμιση του ενεργειακού. «Σε αυτό που ουσιαστικά έχει κατοχυρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από τις διεθνείς συμβάσεις και το δίκαιο της θάλασσας και τις συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες ή αυτό που η Τουρκία θέλει κατοχυρώσει ως ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας», διερωτήθηκε.

Ελάχιστες πιθανότητες για κάτι θετικό από τη συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας διαβλέπει ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών. Για τον Γιώργο Λιλλήκα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εστιάσει «πάνω στην ουσία και η ουσία είναι το πώς θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αφού γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και δημιουργηθεί κοινό έδαφος γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να οδηγηθούμε σε μια επίσημη τρίτη Διάσκεψη για να έχουμε ένα τρίτο διαδοχικό αδιέξοδο». Για την Ελένη Θεοχάρους οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων θα πρέπει να παραμείνουν σε πλαίσια καθαρά διερευνητικού χαρακτήρα και σίγουρα να απορριφθεί η πρόταση για σύσταση μικτής επιτροπής για τη διαχείριση των υδρογονανθράκων, σημείωσε.

ΔΗΠΑ: Επικοδομητική η συζήτηση

Πολύ εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατική Παράταξης Μάριος Κάρογιαν τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Τρόοδος. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα στη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες που θα βοηθήσουν για τα επόμενα βήματα παρακάτω.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X