ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με τα δικά του επιχειρήματα αναμένει τη Λουτ ο Αναστασιάδης

Στα βαθιά οι διεργασίες στο Κυπριακό με το ΑΚΕΛ εκτός διαπραγματευτικής ομάδας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Την ερχόμενη Κυριακή, κατά πάσα πιθανότητα, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ η οποία φθάνει στην Κύπρο το ερχόμενο Σάββατο. Η παρουσία της κ. Λούτ στο νησί ουσιαστικά σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στις προσπάθειες από πλευράς Ηνωμένων προκειμένου οι δυο πλευρές, στο Κυπριακό να συμφωνήσουν στους όρους αναφοράς.

Έξι μέρες πριν το ραντεβού στο Προεδρικό, δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ κατά την εδώ παρουσία της, θα κομίσει ιδέες τις οποίες θα θέσει στο τραπέζι των συναντήσεων στη Λευκωσία. Το μόνο που υπάρχει, υπό μορφή εκτιμήσεων είναι πως από την επικείμενη συνάντηση ξεκινούν τα σπουδαία στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εκτιμηθεί ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Το βράδυ Δευτέρας τα μέλη της ομάδας που συνδράμουν το έργο του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς, συνήλθαν στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά τη συνάντηση όπως έγινε γνωστό ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το τι διημείφθη στις επαφές της κ. Λούτ, που προηγήθηκαν καθώς και για τη νέα φάση από την επόμενη Κυριακή και μετά.

Τι κομίζει η κ. Λούτ

Όλες οι απόψεις που υπάρχουν συγκλίνουν πως μέχρι το τέλος του χρόνου δεν αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις από τις επαφές Λούτ σε Κύπρο και με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Εν αντιθέσει με τις προηγούμενες επαφές, επί Κυπριακού εδάφους όπου η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ περισσότερο άκουγε, στην παρούσα φάση όπως λέγεται χαρακτηριστικά θα μιλήσει. Επί του προκειμένου απόψεις που υπάρχουν θέλουν την κ. Λούτ να έχει προετοιμάσει το έδαφος με ιδέες που θα βάλει στο τραπέζι των συναντήσεων ή θα ξεκινήσει τη συγγραφή των συγκλίσεων. Επί του προκειμένου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να πει πολλά. «Ούτε θα ήθελα ούτε μπορώ να προκαταλάβω το πώς θα κινηθεί η κα Λουτ. Είναι δική της αποστολή. Η συνεργασία μέχρι τώρα με την κα Λουτ στις δύο συναντήσεις, όπως έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν πολύ ουσιαστική, πολύ παραγωγική». Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστό η κ. Λούτ θα μείνει στην Κύπρο για τρείς με τέσσερις μέρες.

Εκτός το ΑΚΕΛ

Η συνάντηση της ομάδας συμβούλων του διαπραγματευτή ,πραγματοποιήθηκε με τρείς απουσίες. Των Τουμάζου Τσελεπή, Αλέκου Μαρκίδη και Πόλυ Πολυβίου. Όπως διέρρευσε μετά το πέρας της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο, η απουσία Τσελεπή οφειλόταν σε απόφαση του ΑΚΕΛ να αναστείλει μέχρι νεωτέρας την παρουσία του επικεφαλής του Γραφείου του κόμματος για το Κυπριακό, ένεκα των έντονων διαφωνιών με τις θέσεις που εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως έλεγαν πηγές του ΑΚΕΛ στην «Κ» ο κ. Τσελεπής θα συνεχίσει να απέχει έως ούτε το κόμμα πεισθεί πως ο Νίκος Αναστασιάδης επιστρέψει εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύση. Ο Πόλυς Πολυβίου απουσίαζε λόγω ταξιδιού του, εκτός Κύπρου ενώ για τον Αλέκο Μαρκίδη δεν έγιναν γνωστοί οι λόγοι μη παρουσίασης του, στο Προεδρικό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X