ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μέτωπο και με τον ΟΠΕΚ άνοιξε ο Οδυσσέας

Αφορμή η πρόσφατη έκθεση του Γεν. Ελεγκτή για τις πολιτογραφήσεις και τα ταξίδια του Προέδρου της Δημοκρατίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας, με γραπτή ανακοίνωσή του, εκφράζει την δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όσον αφορά διάφορα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Όπως επισημαίνει, η πρόσφατη έκθεση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη σχετικά με πρόσωπα φιλικά προσκείμενα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που πήραν κυπριακή υπηκοότητα και με τα ταξίδια με ιδιωτικά αεροσκάφη, επιβεβαιώνουν τις επιφυλάξεις του Ομίλου για τον τρόπο που λειτουργεί ο κ. Μιχαηλίδης.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η τελευταία έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για πιθανά ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς σχετικά με την απόδοση κυπριακής ιθαγένειας σε πρόσωπα φιλικά προσκείμενα στον Πρόεδρο και για την εκ μέρους του χρήση ξένου αεροσκάφους για ιδιωτικούς σκοπούς, αποτελούν απογοητευτική επιβεβαίωση των επιφυλάξεων που διατηρεί ο Όμιλος για τον τρόπο που λειτουργεί ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Παρά το γεγονός ότι η τελευταία έκθεση περιέχει στοιχεία – όσα δεν μπορούσαν να συγκαλυφθούν με κανέναν τρόπο – τα οποία δημιουργούν το τεκμήριο της ευθύνης για τον Πρόεδρο, εν τούτοις διατρέχεται από μια προσπάθεια στα κρίσιμα ζητήματα να μην πάρει θέση, ή αυτή η θέση να είναι αμφίσημη και «προσεκτική».

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι ο Γενικός Ελεγκτής απογοητεύει όλο και περισσότερο την κοινωνία, εξαιτίας των πιο κάτω:

1. Στα κρίσιμα ζητήματα προτάσσει την αυτοπροστασία του και όχι το συμφέρον της κοινωνίας, όπως θα ανέμενε αυτή.
2. Είναι εξαιρετικά επιλεκτικός στα ζητήματα με τα οποία ασχολείται, αποφεύγοντας όλα τα μεγάλα θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν την κοινωνία. Όπως για παράδειγμα το θέμα του σκανδάλου με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, η πλατεία Ελευθερίας, το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, το εργοστάσιο διαχείρισης αποβλήτων στο Πεντάκωμο, τα 42 διαβατήρια σε Σαουδάραβες, και πλήθος άλλων.
3. Επιδεικνύει υπέρμετρο ζήλο στην αναζήτηση «μαγισσών», όταν πρόκειται για πρωτοβουλίες οι οποίες προωθούν την επικοινωνία των δύο Κοινοτήτων στο νησί και συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσης. Η περίπτωση της επίμονης έρευνας για την κόστους 12 χιλιάδων ευρώ μεταφορά θεατών από τον ΘΟΚ για παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας ήταν μόνο μια από πολλές. Αντίθετα, δεν επιδεικνύει τον ίδιο ζήλο για πολύ σημαντικότερα θέματα πολλών εκατομμυρίων, όπως τα προαναφερθέντα.
4. Στοχοποιεί συγκεκριμένα πρόσωπα ή θεσμούς, για τα οποία είναι βέβαιος ότι θα έχει μεν το ευεργέτημα της δημοσιότητας, χωρίς όμως να κινδυνεύει από την ισχύ ή τον ρόλο τους να εμπλακεί σε σοβαρά ζητήματα.
5. Ασχολείται περισσότερο με την επικοινωνιακή διάσταση του θεσμού τον οποίο υπηρετεί παρά με το αντικείμενό του.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης τακτικής του, ο Γενικός Ελεγκτής επέλεξε αυτές τις μέρες να ακολουθήσει την πεπατημένη, προκειμένου να αποφύγει τη συζήτηση για τα σημαντικά και να τονώσει την πληγωμένη του εικόνα: Στράφηκε εναντίον του ΟΠΕΚ, με ανάρτηση σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης. Μάλιστα, ενώ ο Όμιλός μας έχει εκδώσει ανακοινώσεις που ζητούν επίμονα απαντήσεις για διάφορα θέματα από τον κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο Γ.Ε. επέλεξε να επικαλεστεί άρθρο που αναφερόταν μόνο παρεμπιπτόντως στον ίδιο. Συγκεκριμένα, επέλεξε άρθρο της Γραμματέως του ΔΣ του ΟΠΕΚ, για να κάνει ειρωνικά και απαξιωτικά σχόλια για τον Όμιλο. Ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι η αρθρογραφία πολιτών γίνεται υπό την προσωπική τους ιδιότητα. Αντί των ειρωνειών, καλούμε τον κ. Μιχαηλίδη να μιλήσει καθαρά προς την κοινωνία για το αν είναι ή δεν είναι κατάχρηση εξουσίας και διαπλοκή η περίπτωση των 42 διαβατηρίων, και για το αν είναι ή δεν είναι διαπλοκή η περίπτωση του οικογενειακού ταξιδιού του Προέδρου στις Σεϋχέλλες.

Ο Γενικός Ελεγκτής μιλά για «δήθεν πολιτικό εκσυγχρονισμό» που πρεσβεύει ο ΟΠΕΚ. Πιθανόν να μην το γνωρίζει, γι’ αυτό τον ενημερώνουμε ότι ο ΟΠΕΚ κατέβαλε πολύ συστηματικές προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό των θεσμών, την επικράτηση του ήθους και του ελέγχου στη δημόσια ζωή, την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και στην ευρωζώνη. Και κάνει πολύ περισσότερα από όσα του αναλογούν για να επικρατήσει κάποια στιγμή στην Κύπρο ο ευρωπαϊκός ορθολογισμός και το κράτος δικαίου.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να ασκεί τον ανιδιοτελή του ρόλο, μέρος του οποίου είναι η ανάδειξη στρεβλώσεων στη λειτουργία θεσμών. Όποια και να είναι η συμπεριφορά των ατόμων που τάχθηκαν να τους υπηρετούν».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση