ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μέτρα για αντιμετώπιση της φυγοστρατίας των αθλητών

Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας από το Υπουργείο Άμυνας και τον ΚΟΑ

Newsroom K

Υπογράφηκε την Τετάρτη από το Υπουργείο Άμυνας και τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, Πρωτόκολλο το οποίο αφορά τον χειρισμό των αθλητών που πραγματοποιούν την στρατιωτική τους θητεία. Μεταξύ άλλων στο πρωτόκολλο υπάρχουν μέτρα για αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας.

Παρόν στην υπογραφή του πρωτοκόλλου ως θεσμικός φορέας του αθλητισμού ήταν και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών, ενώ είχε συμμετοχή και στις συζητήσεις που προηγήθηκαν μεταξύ ΥΠΑΜ – ΚΟΑ για το συγκεκριμένο θέμα.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης αναφέρθηκε στην ενημέρωση που έλαβε με την ανάληψη των καθηκόντων του για το διαχρονικό πρόβλημα της φυγοστρατίας και ειδικά της φυγοστρατίας των αθλητών. Όπως ανέφερε ο κ. Αγγελίδης, η φυγοστρατία δεν περιορίστηκε ούτε και με τη μείωση της θητείας στους 14 μήνες.

«Βασικά οι αθλητές μας, όταν ερχόταν η ώρα για να καταταγούν στην Εθνική Φρουρά, οδηγούνταν προς γραφεία Ιατρών, ειδικότητας Ψυχιάτρου, και με συνοπτικές διαδικασίες ελάμβαναν αναβολή κατάταξης λόγω ψυχιατρικών προβλημάτων υγείας», δήλωσε ο Υπουργός.
Με στόχο την επίλυση του προβλήματος, πρόσθεσε ο κ. Αγγελίδης, στα πλαίσια επιστημονικής ανάλυσης του φαινομένου της φυγοστρατίας όσον αφορά στους αθλητές στρατευσίμους, ως πρώτο βήμα, μελετήσαμε, αναγνωρίσαμε και κατανοήσαμε τα προβλήματα που προέκυπταν για τους αθλητές που καλούνταν να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Κατά συνέπεια, διαπιστώσαμε την ανάγκη λήψης απαραίτητων αλλά και λειτουργικών μέτρων.

Παράλληλα υποστήριξε πως «για τη λήψη αποδοτικών μέτρων απαραίτητη υποχρέωση ήταν η συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, το ΓΕΕΦ, το Υπουργείο Παιδείας, τον ΚΟΑ και τις Ομοσπονδίες. Συνεργασία εποικοδομητική, που είχε ως αποτέλεσμα την ψήφιση Νόμου σύμφωνα με τον οποίο δεν δύναται να εκδίδεται δελτίο υγείας αθλητή σε στρατεύσιμους κατηγορίας Ι5 που κατέχουν προσωρινό απολυτήριο, αφού κρίθηκαν ως ακατάλληλοι για στράτευση ή τους χορηγήθηκε αναβολή εκπλήρωσης στρατιωτικής υπηρεσίας, λόγω νοσήματος/ πάθησης που σχετίζονται με τη ψυχική τους υγεία. Ο Νόμος αυτός αποτελεί πλέον ένα από τα ουσιαστικά εργαλεία πάταξης της φυγοστρατίας των στρατευσίμων αθλητών. Ο ΚΟΑ έχει την υποχρέωση να εφαρμόσει τον Νόμο ώστε να μην εκδίδονται δελτία υγείας για τους εν λόγω αθλητές, ούτε και να ανανεώνονται».

Υποστήριξε πως πέραν της αλλαγής του νομικού πλαισίου, ανέλαβαν την ευθύνη για παροχή επιπρόσθετων διευκολύνσεων προκειμένου οι αθλητές να αθλούνται απρόσκοπτα.

«Υπογράφουμε ένα Πρωτόκολλο συνεργασίας με τον ΚΟΑ, το οποίο έχει τεθεί σε ριζικά νέα βάση και περιλαμβάνει την παραχώρηση δέσμης διευκολύνσεων, με τρόπο ώστε να μην στερηθεί κανένας στρατεύσιμος αθλητής την προοπτική ανέλιξής του», δήλωσε και πρόσθεσε πως «για να μην αφήνονται οποιαδήποτε κενά, σημειώνω ότι για τον σκοπό παρακολούθησης της παροχής διευκολύνσεων, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο, καθορίζεται υπεύθυνος συντονιστής του ΓΕΕΦ, αλλά και συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου συμμετοχής των στρατευσίμων αθλητών στις δραστηριότητες των Ομοσπονδιών τους».

Παράλληλα ανέφερε πως «κύριο μέλημά μας, είναι η έμπρακτη στήριξη και ο σεβασμός του μόχθου των αθλητών, έτσι ώστε από τη μία να υπηρετήσουν την πατρίδα μας και από την άλλη να μην στερηθούν καμίας ευκαιρίας ανάδειξης και προβολής των ταλέντων τους».
Ο κ. Αγγελίδης συνεχάρη τόσο τον ΚΟΑ όσο και τις Ομοσπονδίες που στήριξαν ένθερμα και ανταποκρίθηκαν άμεσα στην όλη προσπάθεια του Υπουργείου Άμυνας, με τρόπο ώστε να δοθεί σε όλους το μήνυμα ότι η υπηρεσία προς την πατρίδα, ούτε πρέπει να χλευάζεται από μερικούς, ούτε θα πρέπει να θεωρείται «εξυπνάδα» η αποφυγή της με ψευδείς παραστάσεις.

«Η υπηρεσία προς την πατρίδα είναι καθήκον και χρόνος παραγωγικός, δημιουργικός και ωφέλιμος. Οι αθλητές στρατεύσιμοι θα επωφεληθούν από αριθμό αυξημένων διευκολύνσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Όσοι δεν κατατάγηκαν ή δεν έχουν σκοπό να το πράξουν, θα βρουν μπροστά τους τις συνέπειες των πράξεων τους», ανέφερε.

Τέλος ο Υπουργός Άμυνας εξέφρασε την πεποίθησή του για την αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας, καθώς και την ευχή για την προώθηση του αθλητισμού από τους στρατεύσιμους αθλητές μας στο πιο ψηλό βάθρο της δόξας.

Σε δηλώσεις του ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π., κ. Σπύρος Νεοφυτίδης ανέφερε: «Μας χαροποιεί ιδιαίτερα που εισακούστηκαν οι εισηγήσεις μας όπως και η υπογραφή του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου. Αναμένουμε τώρα την υλοποίηση του και την εκτέλεση των όλων όσων αναφέρονται σε αυτό».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

«Παρόλο που ο όρος "Ελέφαντας στο Δωμάτιο"είναι Αμερικανική ορολογία κι οι δικοί μας ψευδοπολιτικοί ώς ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  11:04

Αδάμος Αδάμου: Κλείνει ο κύκλος μου στη βουλή, όχι όμως στην πολιτική

«Το ΑΚΕΛ μετά από δύο ΟΛΕΘΡΙΕΣ επιλογές του ιδίου ανθυποψηφίου του μη εκλεγόμενου Σταύρου Μαλά, κατάφερε ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:47

ΟΕΛΜΕΚ: Χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση αυτή την εβδομάδα

«που το ξερετε ρε χαχες?»
μαρουλα  |  09:55

ΟΕΛΜΕΚ: Χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση αυτή την εβδομάδα

«που το ξερετε ρε χαχες?»
μαρουλα  |  09:55

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση